Hasan Sabbah Kimdir ve Kısaca Hayatının Özeti

TRT ekranlarında Diriliş:Büyük Selçuklu dizisi başladı. Dizi ile birlikte gerçek Hasan Sabbah ile ilgili bilgiler de merak konusu oldu. Peki Hasan Sabbah gerçekte kimdir ve tarihte kim tarafından öldürüldü?

Gündem 17.11.2020, 14:08 İrem Durak
Hasan Sabbah Kimdir ve Kısaca Hayatının Özeti

Hasan Sabbah Kimdir ve Kısaca Hayatının Özeti

TRT ekranlarında yeni başlayan Uyanış: Büyük Selçuklu dizisiyle beraber tarihteki önemli kişiler de merak konusu oldu. Bu merak edilenlerden biri de Hasan Sabbah. Alamut Kalesi’nden 35 sene boyunca dışarı çıkmayan ve kurmuş olduğu tarikatta suikast eğitimleri veren Hasan Sabbah kimdir?

TRT ekranlarında Diriliş:Büyük Selçuklu dizisi başladı. Dizi ile birlikte gerçek Hasan Sabbah ile ilgili bilgiler de merak konusu oldu. Peki Hasan Sabbah gerçekte kimdir ve tarihte kim tarafından öldürüldü?

Dizide bahsi edilen Hasan Sabbah 1046 – 1054 yılları arasında yaşamış olup tarihi kaynaklarda Kum kentinde doğmuştur. Sabbah’ın babası Ali bin Muhammed’dir. Babası kendisine felsefe, fıkıh, mantık, kelam ve riyaziyyat gibi önemli dersleri vermiştir. Hasan Sabbah suikastleri, fedaileri ve 35 sene boyunca Alamut Kalesi’nden hiç çıkmaması ile bilinmektedir.

Alamut Kalesi’ni üstün savaş yetenekleri ile donatmış ve zekasıyla da savaşsız olarak kalenin sahiplerine para vererek kaleyi hakimiyeti altına almıştır. Dağın tepesine kayalıkların üzerine kurulu olan kale o dönemde alınması imkansız olan kalelerden biridir. Sabbah emrinde bulunan fedaileri ile tanınır. Gerek düzenlediği suikastleri gerekse de fedailerinin kendisine bağlılığı ile tanınan Sabbah dönemdeki en güçlü isimlerden biridir.

Hangi Savaşta Öldü?

Selçuklu’nun kaynaklarına göre Mayıs 1124 senesinde tedavisi bulunmayan hastalığa yakalanmış ve 23 Mayıs 1124 yılında da ölmüştür. Düzenlemiş olduğu 70’ten fazla suikast ile korkulan isimlerden biri haline gelmiştir. Suikastlerini ise halka açık olan yerlerde derviş kılığındaki fedailer aracılığıyla yaptırmıştır. Suikastlerine kurban gidenlerden biri de dönemin ünlü ismi Nizam’ül-Mülk’tür.

Hahhaşiler Kimdir?

Haşhaşiler’in kurucusu Hasan Sabbah’tır. Tam ismi Hasan Ali bin Muhammed bin Cafer bin Hüseyin bin Sabbah el-Hamari’dir. Tarihi kayıtlara göre tarikat 11. Yy’da İsmailik mezhebi esaslarında olan Fatımiler devletindeki dinsel hizipleşme sonucu ortaya çıkmıştır. Haşhaşiler’in tarihi Alamut Kalesi’nin alınması ile başlar. Hasan Sabbah büyük bir misyonerlik ve insan kazanma faaliyetleri yapmış ve Selçuklular ile mücadele etmek için rahat edebileceği ulaşılmaz bir yer aramıştır. En son Alamut Kalesi’nde karar kılmış ve kaleyi almıştır. Selçukluların düşüşünde önemli bir rol oynayan Haşhaşiler Selçuklular yıkıldıktan sonra da etkisini sürdürmüştür. Hiyerarşik bir düzeni olan tarikatin katı kuralları bulunmaktaydı. Tarihte pek görülmeyen askeri taktik geliştiren haşhaşiler özel olarak bir tek kişiyi öldürmeyi temel askeri taktik olarak kullanmış ve suikast düzenlemeyi de kendilerince psikolojik ve dini şekilde uygulamıştır. Hiçbir suikastte ok, zehir gibi dönemin silahları kullanılmamış tamamında hançer kullanılmıştır. Ayrıca suikasti gerçekleştiren kişi kaçmaz ve öldürülen kişinin korumaları ile halk tarafından linç edilirdi. İnsanları korkutma ve etkileme amacıyla böyle bir durumun yaşatıldığı söylenmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 05:59
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:37
Yatsı 21:01