Halı Temizliği Nasıl Yapılır? Halı Yıkamak İçin Gereken Malzemeler
Halılar insanların en çok temas halinde olduğu eşyaların başında gelmektedir. Bu yüzden de hep temiz olmaları gerekir. Peki halı nasıl temizlenir?
Sürekli üzerinde gezilen toz, Kirve lekeye maruz kalan halılar yalnızca süpürülmekle temizlenmemektedir. Hele ki evde ufak çocuklar varsa halılar konusunda biraz daha dikkat edilmesinde fayda olacaktır. Yalnızca üst kısmındaki lekeler gözle görülürken iç kısmındaki kirler bakterilerin oluşmasına sebep olmakta ve her gün süpürme işlemi yapmak aynı yere silmenin yerine geçmemektedir.
Dolayısıyla uzmanlar eğer vakit varsa 15 günde bir halının düzenli bir şekilde silinmesinde fayda olduğunu söylemektedir. Ev hanımları ise halı silmek için ne kullanmalıyım sorusunun cevabını merak etmekte ve sürekli aratmaktadır. İşte halı silmek için kullanılabilecek kimyasal olmayan ve zararsız maddeler.
Halılar Nasıl Silinir?
Halıların silinmesi birçok kadının hemen hemen her ay bir defa yaptığı işlemlerden biridir. Halı silmek çoğu zaman eziyet haline gelse de lekeleri çıkarmak oldukça zordur. Bazı halıların cinsleri de lekeleri için de hapsederek kolaylıkla çıkmasına engel olmaktadır.
Bu durumda kadınlar sürekli yeni bir malzeme arayışı içerisine girmekte ve halıyı kimyasalla aşındırmama yolunu aramaktadır. Sürekli olarak kadınların kendi aralarında geçen popüler silme malzemeleri bulunmaktadır. Bu maddeler genellikle kimyasallardan biraz daha uzak ve kolay bulunan malzemelerdir.
Halı Silmede Kullanılacak Malzemeler
Süpürge işlemi yapılırken yüksek devirde iyi bir şekilde ve alt kısmını da süpürmek sağlıklı bir yöntemdir. Dövücü başlığı olan süpürgelerin tercih edilmesi işte kolaylık sağlayacak halı yöntemlerinde kullanılacak olan deterjanların, kimyasalların halıya zarar vermesi önlenecektir. Halı silme bezlerinin temiz ve kullanılmamış olmasına özen gösterilmelidir.
Yumuşak bez tercihi, evde tül parçası ya da güzel bir lifle halılar silinebilir. Halı silme yöntemleri içerisinde kullanılacak malzemeler genel olarak kadınların en çok beğendiği karbonat ile sağlanmaktadır. Karbonat kahve ve çay lekelerinin çıkarılmasında önemli bir temizleyicidir. Karbonatın yanında biraz deterjan ile beyaz sirke kullanılarak dairesel silme şekli ile macun haline getirilen karbonatın kullanılması uygundur. Bir diğer temizleyici ise amonyaktır.
Amonyak mürekkep ve yağ lekeleri için uygundur. Ancak kullanılmadan önce su ile seyreltilmesinde fayda olacaktır. Beyaz sirke, mısır nişastası, arap sabunu gibi malzemelerde yine temizlik işinde kullanılmaktadır. Mısır nişastası kullanımı ise lekelerin üzerine serpilip beklenerek ardından vakumla çekilip sirke ile silinmesi ile gerçekleştirilir.
Halılar silinirken bezin suya batırıp silinmesi halının daha az ıslanmasına ne doğru işlemin yapılmasına sebep olacaktır. Unutulmamalıdır ki çok ıslanan bir halı kurumadığı takdirde küf kokusu oluşabilir balkon ya da odanın havalandırılması gerekebilir. Bu işlem sonuçlandırılana kadar halı üzerinde gezinmekten ve liflerin ezilmesinden uzak durulmalıdır.