Gıda Komitesi Duyurdu: Gıdada KDV düşecek, ihracat kısıtlanacak

Gıda Komitesi; belirlenen ihtiyaca göre vergilerin tekrar düzenlenmesi, birtakım ürünlere ihracat sınırlaması, bir kısmına da alım garantisi gibi önlemler getirecek.

Gündem 26.01.2021, 09:43 İrem Durak
Gıda Komitesi Duyurdu: Gıdada KDV düşecek, ihracat kısıtlanacak

Gıda Komitesi Duyurdu: Gıdada KDV düşecek, ihracat kısıtlanacak

Gıda Komitesi; belirlenen ihtiyaca göre vergilerin tekrar düzenlenmesi, birtakım ürünlere ihracat sınırlaması, bir kısmına da alım garantisi gibi önlemler getirecek. Stok ve piyasa takibi aktif bir biçimde uygulanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gıda ürünlerinde meydana gelen fiyat artışlarına bir çözüm bulunması adına vermiş olduğu talimattan sonra kurumlar harekete geçecek. Edinilen belli başlı verilere göre, Gıda Komitesi toplantı kararı almış bulunuyor. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçen günlerde gerçekleştirmiş olduğu görüşmede, son dönemde gıdada meydana gelen fahiş fiyat artışları ile ilgili şikayetleri gündeme getirmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da konu ile alakalı olarak denetimlerin sıklaştırılması ve belirlenen çerçevelerde birtakım tedbirlerin alınması ile ilgili olarak bu hususta talimat vermişti. Bu talimattan sonra Gıda Komitesinin perşembe ya da cuma günü toplanması gündem maddeleri içinde bulunuyor. Bazı ürünlerde meydana gelen fiyat artışı bazı ürünler için ise fahiş fiyat artışına dönüşüyor. Bu fiyat artışlarına karşı alınabilecek önlemler Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirilecek toplantıda masaya yatırılacak ve yeni kararların bu toplantıda alınması hedeflenecek. Gıda Komitesi duyurdu: Gıdada KDV düşecek, ihracat kısıtlanacak.

Ürün Bazlı Önlemler Gelecek

Komite’nin ana gündemi; pandemi sürecinde isteğin artmış olduğu tarım ve gıda ürünlerinde yüksek fiyat artışlarının önüne geçilmesi olacak. "Ucuz tüketim seferberliği" dâhilinde ürün bazında belirli önlemler alınacak. Belirlenen ihtiyaca göre vergilerin tekrar düzenlenmesi, bazı ürünlerde ihracat sınırlaması gerçekleştirilmesi, kritik ürünlere alım garantisi verilmesi şeklinde adımlar masada yer alacak. Önümüzdeki dönemde stok ile piyasa takibinin etkin bir biçimde yapılması da sağlanacak.

Bütün Gıdalar Takip Edilecek

Toplantıda üretim, stoklama, ticaret, dağıtım, ani fiyat dalgalanmalarına karşı alınacak önlemler ve maliyetleri düşürülmesini sağlayan yapısal çözümler değerlendirmeye alınacak. Bir önceki Gıda Komitesi toplantısında 270 farklı kategoride ürünün yakın takibe alındığı belirtilirken, bu toplantıda da özellikle son zamanlarda fiyatları aşırı artış gösteren ayçiçek yağı, zeytinyağı, bebek maması ile yumurta gibi ürünler için adımların gelmesi hedefleniyor.

İhtiyaca Bağlı İhracat Gerçekleştirilecek

Geçen sene Covid-19 salgını nedeniyle ihtiyacın artmış olduğu soğan, limon, patates gibi ürünlerde ihracat izne bağlanırken bu toplantıda da ürün bazında ihtiyaç analizi gerçekleştirilerek hangi ürünler için ihracat izni gerekeceği değerlendirilecek. Gıda Komitesinde Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yer alıyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04