Gayretullah ne demek? Gayretullah dokunmak anlamı ne?
Anlamı en fazla merak edilen kelimelerden biri olan Gayretullah, sosyal hayatın içerisinde çok kez duyuluyor ve ne anlama geldiği vatandaşlar tarafından araştırılıyor.
Gayretullah ne demek? Gayretullah dokunmak anlamı ne?
Anlamı en fazla merak edilen kelimelerden biri olan Gayretullah, sosyal hayatın içerisinde çok kez duyuluyor ve ne anlama geldiği vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki, Gayretullah ne demek? Gayretullah dokunmak anlamı ne?
Günlük hayatımızda sık bir şekilde duyduğumuz ve anlamı merak edilen Gayretullah kelimesininim ne demek olduğuna beraber bakalım. Gayretullah: Allah'ın gücüne gitme durumuna verilen addır. Kimsesizlere, yetimlere ve mazlumlara karşı gerçekleştirilen kötü muamele ve haklarının yenilmesi durumu oluştuğunda böyle hadiselerin yaşanması olur.
Bu durumla ilgili belirli hadiseler olduğu anlatılır. İşte o hadiselerden biri;
Eskiden, hacca kervanlar ile birlikte gidilirmiş. Şimdi turizm şirketleri ile gidildiği gibi. Gariban görünüşü olan bir veliyi de parası bulunmadığı için kervancı başı bedava olarak kervana almış. Ancak yolda eşkıyalar yollarını kesmişler ve her şeylerini almışlar. Tam bırakıp gidecekleri zaman o garip kişi eşkıyanın reisine, “Kervancı başının kuşağında altınlar bulunuyor” diye ihbarda bulunmuş.
Gerçekten de kuşağın içinden altınlar çıkınca bir sürü hakaretler ile bu altınlar da alınmış. Sonra da eşkıyalar çekip gitmişler. Kervancı başı bu duruma bir anlam verememiş. Biraz sonra devletin vazifeli olanları eşkıyaları yakalayıp geri getirmişler: “Herkesin nesi varsa gelsin alsın!” demişler. Hacı adayları herhangi bir şeyleri eksik olmadan eşyalarını tekrardan almışlar. Kervancı başı kervana aldığı garibe, “Seni fakir bir veli bildiğimden dolayı bedava kervana aldım. Ancak sen beni ihbar edip maddî – manevî zarara soktun. Bunu neden yaptın?” demiş.
Garip de, “Onlar soygun yaptıklarında bir baktım ki, Gayretullah‘a dokunmayan az bir şey kalmış. Sana son gerçekleştirilen zulüm ve gadir ile Gayretullah’a dokundu ve eşkıyalar hemen çarpıldılar. Yoksa iş uzayacaktı. Daha farklı bir yerde başka bir zulümle belalarını bulacaklardı; fakat sizin mallarınız da heba olup gidecekti. O şekilde olmasın, hemen kavuşasınız diye öyle yaptım.'” dedi.
Demek ki Allah hemen ceza vermiyor, Süre tanıyor ki akıllarını başlarına alsınlar istiyor. Sonra da hiç ihmal olmaksızın işlerini bitiriyor.