Dünyada ilk defa Türkiye'de üretilecek: Koronavirüs ile mücadelede çığır açacak aşı

Dünyada ilk defa yalnızca Türkiye’de üretilecek ASC zerrecik aşısı üstünde çalışan Prof. Dr. Özören, “Mayıs ayında faz çalışmaları başlanıyor. ASC zerrecikleri virüs gelmiş olduğunda bağışıklığı harekete geçirmekte, Kovid-19’la mücadele üzerinde çığır açacak” şeklinde konuştu.

Gündem 05.02.2021, 14:20 İrem Durak
Dünyada ilk defa Türkiye'de üretilecek: Koronavirüs ile mücadelede çığır açacak aşı

Dünyada ilk defa Türkiye'de üretilecek: Koronavirüs ile mücadelede çığır açacak aşı

Dünyada ilk defa yalnızca Türkiye’de üretilecek ASC zerrecik aşısı üstünde çalışan Prof. Dr. Özören, “Mayıs ayında faz çalışmaları başlanıyor. ASC zerrecikleri virüs gelmiş olduğunda bağışıklığı harekete geçirmekte, Kovid-19’la mücadele üzerinde çığır açacak” şeklinde konuştu. Dünyada ilk defa Türkiye'de üretilecek: Koronavirüs ile mücadelede çığır açacak aşı.

Türkiye’deki bilim insanları, değişik özelliklere sahip olan Kovid-19 aşıları için gerekli çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Bu çalışmaları devam ettiren adlardan biri de Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nesrin Özören.

Koronavirüs’e karşı DNA, mRNA, inaktif ile vektör aşı adaylarından değişik olarak, Dünyada ilk defa yalnızca Türkiye’de üretilecek olan ASC zerrecik aşısı üstünde çalışmalar gerçekleştiren Prof. Dr. Özören, önümüzdeki Mayıs ayından başlayarak Faz çalışmaları gerçekleştirecekleri müjdesini verdi. ASC zerrecik aşı çalışmalarında, hayvan deneylerinin bitirildiğini ve elde edilen ilk bulguların olumlu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özören, aşının virüsü ne şekilde etkisiz hale getireceğini belirtti:

Boğaziçi Üniversitesi’nde geliştirilen dört dünya bölgesinde patentli olan ilk ve tek biyolojik buluş olan ASC protein mikroküreciklerine dayanmakta olan platform aşı teknolojisi, vücudumuzda bulunan protein yapısının immün sistemi uyarması üstünden çalışmakta. Korona aşısı projemizde ASC zerreciklerinden aşı teknolojisini kullanmaktayız. Bu henüz hiç kimsenin denemediği bir aşı teknolojisi olarak biliniyor. ASC proteini vücudumuzda yer alan bir protein ve ilginç bir yapısı bulunuyor. Hücreye bir patojen ya da mikrop geldiğinde tetiklenmiş olan bir kompleks oluşturuluyor. Yani koronavirüs yüzey proteini taşımakta olan ASC mikrokürecik yapıları, zerrecikler vücuda girmiş olduğunda akyuvar hücreleri bunları algılayarak, savunma sistemini harekete geçiriyor.

Geliştirmiş olduğumuz aşıda ASC proteini akyuvarlara yerleşmekte ve virüsü tespit etmiş olduğunda savunma sistemine uyarı gelecek. Üzerinde çalışmış olduğumuz aşının hayvan deneyleri bölümünde etkinliğini görüyoruz. Çalışmalarımızda 1 seneyi geride bırakmak üzereyiz. FAZ 1 başvuru dosyası için gereken son araştırma biçimlerini de tamamladıktan sonra Mayıs ayın gibi Faz 1 deneylerine başlamayı planlamaktayız. Her şey yolunda iyi bir şekilde giderse Kasım, Aralık gibi Faz 3’e geçmiş oluruz. 2022 yılında da ise aşımızın piyasaya çıkmasını hedeflemekteyiz. Aşımız Kovid-19 ile mücadelede çığır açacak.”

Türk bilim insanları olarak dünyaya yeni bulunmuş ve tasarlanmış bir aşı sunmuş olma iddiasını taşımış olduklarını kaydeden Prof. Dr. Özören, “Aşımızın tercih edileceğine inanmaktayız. Çünkü ASC zerrecik aşısı oda sıcaklığında bozulmamakta. Eksi 70 derecede bile taşınma ve saklanma gibi durumlara ihtiyaç duyulmayacak. En önemlisi üstünde çalışış olduğumuz aşı dizaynının hepsi vücudumuzda yer alan doğal yapı üzerinden koruyuculuk sağlıyor olması. DNA ile RNA yöntemlerinden daha güvenilir olacak ve Asya, Afrika, Türk Cumhuriyetleri bizim ürettiğimiz aşılara kolayca erişebilecek” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03