Cumhurbaşkanı Yakın Koruması Nasıl Olunur? Cumhurbaşkanı Yakın Koruması Görevleri Nedir?

Cumhurbaşkanı yakın koruması nedir? Cumhurbaşkanı yakın koruması nasıl olunur? Yakın koruma ne iş yapar? Cumhurbaşkanı yakın koruması nedir? Kimler olabilir? Cumhurbaşkanı yakın koruması nasıl olabiliriz? Cumhurbaşkanı yakın koruması ne iş yapmaktadır? Cumhurbaşkanı yakın koruması maaşı ne kadar olur?

Gündem 23.12.2021, 13:38 Mehmet Kurt
Cumhurbaşkanı Yakın Koruması Nasıl Olunur? Cumhurbaşkanı Yakın Koruması Görevleri Nedir?

Cumhurbaşkanı Yakın Koruması Nedir? Nasıl Yakın Koruma Olunur? Ne İş Yapar?

Türkiye’de devletin zirvesinde bulunan isim Cumhurbaşkanı’dır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesi ile beraber devlet yöneticisi tam anlamı ile Cumhurbaşkanı haline dönüşmüştür. Bu kapsamda Cumhurbaşkanını korumakta olan yakın koruma polisleri dikkat çekmektedir. Cumhurbaşkanı yakın koruması olarak isimlendirilen bu kişilerin kim oldukları, ne oldukları, ne iş yaptıkları merak konusu olmaktadır. Giyim ve kuşamları, kullanmış oldukları silahlar, aldıkları ücretler itibarı ile dikkat çeken cumhurbaşkanı yakın koruma polisleriyle alakalı olarak pek çok konu merak edilmektedir. İşte tüm merak edilen konuların ayrıntıları..

Cumhurbaşkanı Yakın Koruması Nedir? Yakın Koruma Kimdir?

CAT Timi olarak da isimlendirilmekte olan cumhurbaşkanı yakın korumaları polislerden oluşmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev almakta olan polislerin arasından özenle seçili olan bu polisler yakın koruma olmaya hak kazanmaktadır. Fakat bu kişilerin başarılı, özel şartları taşıyan, güvenilir ve deneyimli kişiler olmaları önemli olmaktadır. Çünkü yakın korumalar, korumuş oldukları kişiyi korumak için kendilerini feda edecek durumda olurlar. Personeller Türkiye’nin en önemli ismini korudukları için giyimleri, yetenekleri, silahları, imkanları diğer polislere göre daha fazla olmaktadır.

Cumhurbaşkanı Yakın Koruması Nasıl Olunur?

Devletin zirvesinde yer alan Cumhurbaşkanının yakın koruması olmak kolay olmamaktadır. Bunun için personellerin bazı koşulları taşımaları gerekmektedir. Ayrıca polislerin düzgün fiziklerinin olması, düzgün iletişim becerilerinin olması, diksiyonunlarının düzgün olması, eğitimi esnasında göz kamaştırmaları, güvenilir olmaları, mümkünse yabancı dil bilmesi gerekmektedir. Personeller isteyerek cumhurbaşkanının yakın koruması olmaya çalışabilirler. Fakat genel olarak bu tür kritik birimlere davetle personeler çağrılır. Beğenilmekte olan, takdir edilen, güvenilen kişilere davet gidecektir. Gönüllülük esasına göre personel davete yanıt verir.

Personeller öncelikli olarak sözlü bir şekilde sınava girerler. Mülakat aşamalarında personeller ile ilgili  detaylı sorular sorulmaktadır. Örnek olarak “Görevin uğruna hayatını kaybetmeyi göze alır mısın?”, “Üye olduğun cemaat var mı?”, “Türkiye’nin mücadele ettiği terör örgütleri hangileridir?” gibi sorulara yanıt verilmesi gerekir. Mülakat süreci dışında arşiv ve güvenlik soruşturması gerçekleştirilir. Adli siciller kontrol edilir. Toplumda nasıl bilindiği araştırılmaktadır.

Tüm aşamaları olumlu bir biçimde bitiren adaylar son olarak kısa bir eğitimden geçmektedir. Bu eğitimde adayların bilgileri pekiştirilir. Görev alacakları yeni kurum, birim, kişi ile ilgili olarak bilgilendirilirler.

Cumhurbaşkanı Yakın Koruması Ne İş Yapar?

Cumhurbaşkanı yakın korumalarının çalışma koşulları, görev ve sorumlulukları oldukça zorlu olmaktadır. Çünkü en iyilerin arasından seçilmektedirler ve kendilerinden en iyi performans beklenmektedir. Bu bağlamda Cumhurbaşkanının yurt içinde ve yurt dışında bulunduğu tüm temaslarında koruma görevi üstlenmektedirler. Törenler, yemekler, toplantılar, etkinlikler, sosyal yaşam, halk buluşmaları, özel hayat gibi her an ve her saniye 7 gün 24 saat anlayışı ile görev yaparlar. Her türlü tehlikeye karşı hazır olmaları gerekmektedir.

Cumhurbaşkanı Yakın Koruması Maaşı Ne Kadar?

Cumhurbaşkanlığında yakın koruma olarak çalışmakta olan polislerin maaşları öteki polislere kıyasla daha yüksek olmaktadır. Örnek olarak normal bir polis memuru 5-6 bin TL maaş alacaksa cumhurbaşkanının yakın koruması olan polis 10-12 bin TL ücret alacaktır. Ayrıca yurt içi ve yurt dışı gezilerde harcırah da verilmektedir. Masraflarının bir çoğu kurum tarafından karşılanmaktadır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03