Covid-19’a Karşı Dikkat Edilmesi Gereken Ortamlar: Kapalı Yerler

Hastalık için uzmanlar uyarıyor. Korona virüs giderek artıyor ve bugünlerde en çok dikkat edilmesi gereken noktalar ise kapalı alanlar.

Gündem 16.11.2020, 12:57 İrem Durak
Covid-19’a Karşı Dikkat Edilmesi Gereken Ortamlar: Kapalı Yerler

Covid-19’a Karşı Dikkat Edilmesi Gereken Ortamlar: Kapalı Yerler

Hastalık için uzmanlar uyarıyor. Korona virüs giderek artıyor ve bugünlerde en çok dikkat edilmesi gereken noktalar ise kapalı alanlar.

Kış aylarının gelmesi ile birlikte hem mevsimsel grip, nezle ve soğuk algınlığı hem de Covid-19 sebebi ile zorlu süreçler başladı. Açık alanların yerine kapalı alanlarda vakit geçirmek de giderek artıyor. Bu yüzden bütün hastalıklara yakalanma riski giderek artacak. Bu süreçte ise grip, nezle, zatürre gibi mevsim hastalığı ile Covid-19’dan korunma yollarını uzmanlar şöyle aktarıyor.

En önemli şey bu süreçte havalandırma. Öncelikle Covid-19’dan kurtulmak için önlemleri sıkılmadan ve aksatmadan özenli bir şekilde uygulamak en önemli noktalardan biri. Kalabalık ve kapalı yerlere mecbur kalınmadıkça girilmemelidir. Kahvehaneler, hamam, sauna, spor salonu, düğün, sinema ve parti alanlarından da mutlaka uzak durulmalı.

Ayrıca kapalı alanların havalandırılmasına özen gösterilmeli. Kişi bulunduğu alanın pencerelerini sık sık açmalı. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte kış aylarında da ısınmak için klima ile merkezi ısıtma ya da havalandırma sistemleri de kullanılmakta. Havalandırma sisteminden temiz hava geliyorsa problem yok. Fakat ortamdaki hava filtre edilip tekrardan veriliyorsa problem artabilir. Dolayısıyla da pencereler mümkün mertebe açılıp ortam iyice havalandırılmalı.

Maskeye Dikkat!

Evin içinde herhangi bir bakım, onarım ya da tadilat gibi durumlarda herkesin maske takması çok önemli. Dışarıdan biri eve girdiğinde mümkün olduğunca sosyal mesafe kuralına riayet edilmelidir. Ortamdaki kalabalıktan sonra mutlaka havalandırma yapılmalıdır. Restoran ile cafe gibi alanlarda kapalı bölümlerde yemek yemekten kaçınılmalıdır. Bu alanlarda maskeler çıkarıldığında sosyal mesafenin korunmasına ve gidilen yerin sık sık havalandırılmasına dikkat edilmelidir. Toplu taşıma araçlarında da mutlaka maskenin takılı olması gerekir. Ayrıca kirli ellerle kesinlikle maskeye dokunmaktan kaçınılmalıdır.

Çocuklara Mutlaka Anlatılmalıdır

Okullarda, aile içinde ya da herhangi bir ortamda çocuk varsa maske, hijyen ve mesafe kuralı çocuklara ayrıntılı şekilde açıklanmalıdır. Kapalı ortamlarda maske takılması çocuklara uygun bir dille söylenmeli ve bu alışkanlık onlara kazandırılmalıdır. Okullardaki yemekhane, kantin ve kalabalık alanlarda sosyal mesafe kuralına uyulmasına özen gösterilmeli.

Hasta olanların ve kendini halsiz ya da rahatsız hissedenlerin işe ya da okula gitmemeleri mümkün olabildiğince sağlanmalıdır. Sosyalleşmeye kısa bir süre ara vermeli ve evde mutlaka dinlenilmeli. Durumunda ağırlaşma olanlar mutlaka bir hekime danışmalı ve gereken yardımı almalıdır.

Bu süreçte insanların dikkati ve sağlıklarına verdikleri önemi aynı şekilde çevredeki insanlar için de vermeleri gerekir. Sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına mutlaka eksiksiz bir şekilde uyulmalıdır. Kapalı ortamlar, kalabalık toplu taşıma araçları ya da ortamlardan kaçınılmalı, girmek mecburiyeti doğarsa da mesafeye dikkat edilmeli, maske ve dezenfektan mutlaka kuralına uygun şekilde kullanılmalıdır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03