Çocuk maaşı nasıl alınır?

Çocuklu ve yardıma ihtiyacı olan aileler için hem sosyal vakıflar hem de devlet çok sayıda sosyal yardım düzenliyor. Bu sosyal yardımlardan biri de çocuk maaşı olarak dikkat çekiyor.

Gündem 28.12.2020, 00:08 Mehmet Kurt
Çocuk maaşı nasıl alınır?

Aslında asıl adı çocuk maaşı değildir. Çocuk maaşı olarak biline bu destek Aile, çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sunuluyor. Çocuğu olup da maddi imkânsızlıklar nedeniyle okula gönderemeyen ailelerin başvurabileceği bir yardım olduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır. Ekonomik geliri olmayan vatandaşlar da bu yardımı araştırıyor. Kimlere verilir? Nereye başvurmak gerekiyor ve başvuru şartları nelerdir gibi soruların yanıtlarını sıklıkla araştırılıyor. Biz de çocuk maaşına başvurmak isteyen kişiler için bütün detaylarını kaleme aldık. Merak ettiğiniz soruların ayrıntılı yanıtlarına içeriğimizin devamından erişebilirsiniz.

Çocuk maaşı başvuru şartları

Çocuk maaşı alabilmek için ekonomik anlamda gerçekten hiçbir gelirinizin olmaması ya da düşük gelirli olmanız gerekiyor. Başvuru için aranan bazı özel şartlar olduğunu da söylemek mümkündür. Özellikle de yoksul semtlerde kalanlar, hiçbir geliri olmayanlar, hiçbir çocuğunu maddi durumun ötürü okula gönderemeyen ailelerin bu yardımdan kolayca faydalanabileceğini de söylemek mümkündür. Başvuru şartlarını yerine getirdiğiniz zaman, başvurunuz hemen onay alıp ödemeler PTT üzerinden yapılır.

Çocuk maaşına nasıl başvurabilirim?

Çocuk maaşı ya da bir diğer adıyla şartlı eğitim yardımı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sunulan bir yardımdır demiştik. Bu noktada ikamet ettiğiniz il ya da ilçenin Sosyal Yardımlaşma Vakfına doğrudan başvuruda bulunabilirsiniz. Ya da eğer direk başvuruda bulunma şansınız yoksa ALO 144 nolu hattı arayarak da ilgili başvurunuzu yapabilirsiniz.    Gerekli şartları, istenen belgeleri ve başvuru detaylarını da yine bu numarayı arayarak öğrenebilirsiniz.

Çocuk maaşı ne kadar?

Çocuk maaşı ödemeleri çocuk sayısına ve çocuğun eğitim düzeyine göre farklılık gösteriyor. Yani ilkokula giden bir çocuk ile ortaokula giden bir çocuğun aldığı tutar aynı değildir. Buna göre ödemelerin tutarı şu şekildedir;

  • İlkokula devam eden kız çocukları için; 35 TL
  • İlkokula devam eden erkek çocukları için;40 TL
  • Ortaokula devam eden kız çocukları için;50 TL
  • Ortaokula devam eden erkek çocukları için;60 TL

Bu tutarlar yıldan yıla fark gösterebilir. Yapılan zam tutarlarını takip ederek ne kadar çocuk maaşı alındığını öğrenebilirsiniz.

Çocuk maaşı ne zamana kadar ödenir?

Çocuk maaşı bir diğer adıyla şartlı eğitim yardımları sürekli yapılmaz. Çocukların lise eğitimine başlayacağı tarihe kadar aylık düzenli yapılan ödemeler, lise öğrenimi başlayınca son bulur. Lise eğitim masraflarını da karşılamamanız halinde farklı kurum ve kuruluşların bu tarz aileler için sunduğu eğitim destek yardımlarını araştırabilirsiniz. Bazı sosyal vakıflar lise ve üniversite eğitimi için de burs hakkı sunabiliyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04