Büyük Selçuklu Başkentleri

Uyanış Büyük Selçuklu dizisinin başlaması ile beraber Büyük Selçuklu Devleti ile ilgili bilgiler de merak ediliyor.

Gündem 06.01.2021, 23:09 06.01.2021, 23:15 İrem Durak
Büyük Selçuklu Başkentleri

Büyük Selçuklu Başkentleri

Uyanış Büyük Selçuklu dizisinin başlaması ile beraber Büyük Selçuklu Devleti ile ilgili bilgiler de merak ediliyor. İzleyiciler özellikle Büyük Selçuklu Devleti ne zaman ve nerede kuruldu? Kurucusu kimdir? Büyük Selçuklu Başkentleri hangileridir? sorularına yanıt bulmaya çalışıyor.

Büyük Selçuklu Devleti Kısaca Tarihi

En çok merak edilen Büyük Selçuklu Devleti ne zaman ve nerede kuruldu? Kurucusu kimdir? Büyük Selçuklu Başkentleri? soruları oluyor. İşte yanıtları;

Büyük Selçuklu Devleti 1037 senesinde kurulmuştur. Büyük Selçuklu Devleti Orta Çağ'da kurulan Oğuz Türklerinin Kınık Boyu’na aittir. Büyük Selçuklu Devleti Türk-İran adetlerine dayalı olan bir devletti. İlk kurulduğu zamanlarda başkenti Nişabur kenti olmuştur. Büyük Selçuklu Devleti’nin resmi dili Farsça iken, ordunun dili ise Türkçe diliydi. Devlette konuşulmakta olan diğer yaygın dil ise Arapça diliydi. Arapça Büyük Selçuklu Devleti içerisinde öğretilmiştir.

Büyük Selçuklu Devleti ilk kurulduğu zaman küçük bir alana hükmetmekteydi. Sonraları ise iyice ilerledi ve Anadolu'ya kadar geldi. Toplam olarak 3.9 milyonluk bir alana hükmetmiş olan Büyük Selçuklu Devleti, Türk tarihinde yer alan en büyük imparatorluklarından biridir. İranlılar ile Türklerin kaynaşmış oldukları bu imparatorlukta sonrasında Anadolu'ya gelen Selçuklular İran kültürünü de Anadolu'ya yansıtmayı başardı.

Büyük Selçuklu Devleti Kurucusu

Büyük Selçuklu Devleti ya da Büyük Selçuklu İmparatorluğu Dandanakan Savaşı’nın ardından Tuğrul Bey tarafından kuruldu.

Büyük Selçuklu Devleti Hükümdarları

- Tuğrul Bey

- Alp Arslan

- 1. Melikşah

- 1. Mahmud

- Berkyaruk

- 2. Melikşah

- Muhammed Tapar

- Sencer

Büyük Selçuklu Devleti Sınırları

Doğu tarafta Seyhun Nehri’nden Tanrı dağlarına kadar, Batı tarafta da Akdeniz ile Boğazlar'a kadar, Kuzey bölgelerde Kafkas dağlarına kadar, güney bölgelerde ise Hint denizine kadar bütün topraklar Büyük Selçuklu Devleti'nin kontrolü altında bulunmaktaydı.

Büyük Selçuklu Devleti Yıkılışı

Büyük Selçuklu Devletinin yıkılmasının sebepleri arasında gösterilen en önemli şeyler; ülkenin hanedanlar arasında paylaştırılması olmuştur. Bilindiği üzere paylaştırma farklı sonuçlar doğurabilmekte ve devletin yıkılmasına kadar götürebilmektedir. Bundan dolayı da taht kavgaları yaşanmaya başlamıştı. Sonrasında eyaletlere gönderilmekte olan atabeyler de Selçuklu Devleti’nin yıkılışına zemin hazırlamış olacaktı. Burada ise küçük beylikler bağımsızlık ilan etmekteydi. Daha sonra da Türkmenlerin de devlete küstürülmesi diğer bir sebep olarak Büyük Selçuklu Devleti'nin yıkılışına zemin hazırlayıcı olmuştur. Ardından Şiilerin de yıpratıcı etkisinden ötürü bütün faktörler bir araya gelince Büyük Selçuklu Devleti yıkılmıştır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:32
Güneş 06:02
Öğle 12:53
İkindi 16:36
Akşam 19:35
Yatsı 20:59