Boşanan kadınlara devlet desteği ve maddi yardım var mı?

Boşanmış kadınlar için devlet birtakım destekler sunmaktadır. Aranan şartları taşıyan ve boşanmış olan kadınlar için devlet destekleri ile ilgili sorular soruluyor. Peki Boşanan kadınlara devlet desteği ve maddi yardım var mı?

Gündem 05.06.2021, 01:01 Mehmet Kurt
Boşanan kadınlara devlet desteği ve maddi yardım var mı?

Boşanmış olan Kadınlara Devlet Tarafından Maddi Destek Sağlanıyor Mu?

Devlet tarafından eşinden boşamış olan kadınlar için boşanmış oldukları andan itibaren bağlanmış olan maddi bir yardım yer almaktadır. Eğer kadın eşinden ayrılmışsa ve maddi bir şekilde durumu iyi değilse ve iş bulamıyorsa devlet destek çıkmaktadır. Denek, vakıf ile kaymakamlıklar tarafından boşanmış olan, destek ihtiyacı bulunan kadınlar için sağlanmakta olan destekler yer almaktadır. 2020 yılı ile beraber devlet tarafından boşanmış olan kadınlara verilmekte olan olan para miktarı aylık olarak 325 Türk Lirasına yükseltilmiştir.

Boşanan Kadına Isınma Yardımı

Boşanmakta olan kadınların ısınma ihtiyacını karşılayabilmeleri için başvuru gerçekleştirildiği taktirde devlet tarafından gerçekleştirilecek olan kömür yardımından faydalanmak mümkündür. Başvuru yapabilmeleri için ise kadının böyle bir yardıma ihtiyacı olduğunu belirtmesi ve kanıtlaması gereklidir. Başvuru yapıldığında gerekli olan evraklar ise şu şekildedir:

*Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Fotokopisi,

*İhtiyaç belgesi,

*İlgili kurul makamları tarafından verilen form.

Boşanmış Olan Kadınlara Kira Ödemesinde Kolaylık Sağlanması İçin Kira Desteği:

Muhtaçlığını kanıtlamış olan boşanan kadın için hayatını normal bir şekle dönüştürmek ve kolay bir şekilde hayatını sürdürebilmesini sağlamak için ödeyeceği ev kirasında destekler yer almaktadır. Boşanan kadının kira ödemesi yapması için, evinin tadilat ve revize gereksinimlerinde gerçekleştirilen destekler yer almaktadır. Başvuru esnasında ihtiyaç duyulacak evraklar ise:

*Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Fotokopisi,

*Barınma ihtiyacı için verilen rapor,

*Kişinin yer aldığı binanın tapu kaydı,

*Barınma gereksinimleri için destek alması için hazırlanmış dilekçe.

Fakirlik Maaşı:

Evli çiftin boşanmasının ardından yoksulluk sınırına düşmüş olan eşler için, daha çok para geliri bulunan eşten öteki eşe vermesi için yargı tarafından onaylanmış olan maaştır. Kişinin boşanma durumu içerisinde iş bulamamış ve herhangi bir para kazancı bulunmuyor ya da çok az ise kişiye bağlanmaktadır. Maaşın kaldırılma sırası ise boşanmış olan kişinin başkası ile evlenmesi ya da ödeme gerçekleştiren eşin ölmesi durumunda iptal edilmektedir.

Boşanmış Kadınlar İçin Baba Maaşı:

Boşanan kadınlar belirli koşullar altında babalarından kalmakta olan maaşı alabilmektedir. Aylık geliri bulunan kadının çocuğu bulunmuyorsa maaşın %75’ ini alacaktır. Boşanmış olan kadının annesi hayattaysa annesi % 50’sini alacaktır, boşanmış olan kadın ise % 25’ ini alabilecektir. Eğer annesi ölüyse babasının maaşının % 50‘sini alacaktır. Sunulan koşullar ise:

*Sosyal Güvenlik Kurumu ya da herhangi bir kurum ile kuruluştan sosyal güvencesinin olmaması,

*Devlette çalışmakta olan bir memur görevinde bulunmamaları,

*Aylık olarak değişmeyecek bir biçimde herhangi bir gelirinin yer almaması,

*Ölmüş olan babanın herhangi bir kurum ya da kuruluş tarafından oluşturulan sosyal güvencesinin bulunması,

*Boşanan kadının başka bir evlilik yapmamış olması.

Eşi Vefat Eden Kadınlar İçin Devlet Desteği:

Eşi hayatını kaybeden kadınların yaşamlarında zorluk çekmemesi için, manevi ve maddi bir şekilde devlet desteği oluşturulmaktadır. 2020 senesi itibari ile iki ay içinde bir defa 550 Türk Lirası tutarında destek ödemesi yer almaktadır. Aşağıda yer alan şartlar için ise maaş alınamamaktadır:

*Ölen eşten, ölümünden önce boşanmış olmak,

*Eşi ile arasında yapılan nikah, yalnızca dini olarak gerçekleştirilmiş ise,

*Ölmüş olan eşten sonra evlilik yapılması durumunda maaş kesilmektedir,

*İhtiyaç sınırı artık bulunmayanların maaşları kesilmektedir,

*Sigortalı olarak çalışmaya başlaması.

Eşi Ölmüş Olan Kadınlara Ne Kadar Para Verilmektedir?

O sene için ekonominin içermiş olduğu çoğu türde birçok revize gerçekleştirilmektedir. Asgari ücrete getirilmiş olan zam ile sosyal olarak yapılan maddi yardımlarda da verilmekte olan paralara zam getirildi. Mevcut eşi vefat etmiş olanların maaşı ise 550 Türk Lirasından 587 Türk Lirasına yükseltildi. Fakat “Dul Maaşı” ismi altında yapılan maaşlarda ölmüş olan eşin net gelirine bakılarak kadınlara yapılan maaş da farklılık göstermektedir. Yani 2020 yılında dul maaşları 587 Türk Lirası ile 4. 000 Türk Lirası arasında değişiklik göstermektedir.



 

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:23
Güneş 06:47
Öğle 13:01
İkindi 16:25
Akşam 19:06
Yatsı 20:24