BioNTech’in Türk-Alman kurucuları aşıyı buldu!
Koronavirüs aşısında başarılı olduklarını açıklayan ve Türkiye kökenli olan iki bilim insanı aynı zamanda aşı başarısını duyuran ilk şirket olmayı da başardı.
BioNTech’in Türk-Alman kurucuları aşıyı buldu!
Koronavirüs aşısında başarılı olduklarını açıklayan ve Türkiye kökenli olan iki bilim insanı aynı zamanda aşı başarısını duyuran ilk şirket olmayı da başardı.
ABD merkezli olan Pfizer ile beraber geliştirmiş oldukları koronavirüs aşısında %90 oranında başarılı olduklarını dünyaya duyuran Almanya kökenli olan BioNTech Şirketi; Türkiye’den Almanya’ya geçmişte aileleri ile birlikte göç eden Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından 2008 yılında kuruldu. Evli olan Özlem Türeci ve Uğur Şahin çifti son zamanlarda Almanya’da göç konusunun tartışılmasının üzerine göç edenlerin ülkeye ne kadar faydalı olabileceği de örnek teşkil ediyor. Avrupa Reform Merkezi’nin baş ekonomistlerinden olan Christian Odandahl haberden sonra Twitter’da bir açıklama yaptı. Açıklamasında “Almanya uzun bir süre göç konusu ile ilgili açık olması gerektiği konusu ile uğraştı ve savaşın sonunda ‘misafir işçiler’ programı daima sorgulandı” diyerek eklemeler yaptı. “Uğur Şahin’in babası Köln’de Ford fabrikasında çalışmaya gelen misafir işçilerden biriydi ve oğlu da dünyayı saran felaket salgına son veren kişi olma yolunda.” Dedi.
Özlem Türeci ve Uğur Şahin Kimdir?
BioNTech’in CEO’su olan Prof. Uğur Şahin Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi’nde de çalışma hayatını sürdürüyor. 55 yaşında olan Şahin öncesinde de eşi ile birlikte kurmuş oldukları Ganymed ismindeki ilaç şirketinde de Bilimsel Tavsiye Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktaydı. Onkolog ve İmmünolog olan Uğur Şahin İskenderun’da doğmuş ve 4 yaşındayken ailesi ile beraber Almanya’ya göç etmişti. Babası Köln’de Ford Fabrikasında çalışırken Uğur Şahin’in hayali ise doktor olabilmekti. Fabrika işçisinin çocuğu olan Şahin’in her ne kadar hayalini gerçekleştirmesi zor olarak görünse de bu hayalini gerçekleştiren Şahin, eşi ile beraber bugün Almanya’nın en zengin 100 kişisi arasında yer alıyor.
İngiliz Telegraph gazetesinin haberine göre çift ilk şirketleri olan Ganymed’i 1,4 milyar euroya sattı. BioNTech’in değeri ise bugün 20 milyar euroyu aşmış durumda.
Telegraph kanser tedavisine odaklanmış oldukları şirketlerin pandemi ile beraber koronavirüs ile mücadelesinde Uğur Şahin’in nasıl odaklandığını şöyle aktarıyor:
“Prof. Şahin Ocak ayında ekibini toplayıp ‘yeni görevimiz koronavirüsü yenmek. Bu bir insani görev’ şeklinde konuştu.”
Ticari başarısının yanında bir de üniversitede ders vermeyi de bırakmayan Şahin toplantılara da elinde bisikletinin kaskı ile girip akademisyen olan arkadaşlarınca da mütevazi olarak nitelendiriliyor.
Eşi Özlem Türeci ise on sene boyunca Klinik ve Bilimsel Danışma Kurulu’nda görev yaptı ve sonrasında 2018 senesinde BioNTech Tıp Şefi oldu. 53 yaşında olan Türeci bir de Kanser İmmünoterapi Derneği Başkanı olarak görev yapıyor. Babasının İstanbul’da doktor olduğu ve doğumundan önce Almanya’ya göç ettiği biliniyor. Eşi ile beraber Hamburg’da çalışırken tanışmışlar. Özlem Türeci düğün günlerinde bile laboratuvarda çalıştıklarını söylüyor.
2008 yılında Uğur Şahin, Özlem Türeci ve Christoph Huber tarafından kurulan BioNTech yıllarca pek çok araştırma gerçekleştirdi. Şimdilerde ise koronavirüs aşısı için önemli adımlar atmayı başardı.