Betonarme Karkas ve Kagir Ev Ne Demek, Nedir?

Taş, tuğla ya da betondan yapılmış olan duvarlar üstünde kurulu olan yapıya kargir denmektedir. Bir öteki adı da kagirdir. Kargir taşıyıcı kolon ve kirişler olmaması anlamına gelir, kargir taşıyıcının duvarlardan oluşması anlamı taşır. Kargir yapılar ile karkas yapılarda olan kolon ve kiriş bulunmamaktadır.

Gündem 09.12.2021, 15:04 14.12.2021, 15:06 Mehmet Kurt
Betonarme Karkas ve Kagir Ev Ne Demek, Nedir?

    Kargir binalar ise eski köy evlerinde bulunduğu gibi kirişi ve kolonu olmayan evler olmaktadır. Kargir evler duvarlardan güç almakta ve evin çatısı duvarlar üzerinde yer almaktadır. Yani tüm evi taşıyan kısım duvarlar olmaktadır. Aynı zamanda kargir yapılar ahşaptan da yapılmamaktadır. Kargir evlerde çatının bütün yükünü duvarlar taşımaktadır.

   Kargir evler belirli bir standart ile yapılmadığından dolayı kargir ev fiyatları belirsizlik göstermektedir. Taşıyıcılı karkas sistemlere göre ilkel olmaktadır. Kargir evler modern yapılarda nadiren kullanılmaktadır. Kargir ev fiyatları genel olarak arsanın değeri, kargir evin yaşı, kargir yapının durumu ile orantılı olarak değişkenlik göstermektedir.

   Günümüz modern inşaat sistemleri ile kargir yapılar daha az kullanılır duruma gelmiştir. Çelik yapılar, karkas yapılar daha fazla ahşap yapılar ve kargir yapılar daha az kullanılmaktadırlar. Kargir yapılar geçmişte yığma olarak bilinen yöntemlerle kolay bir şekilde yapıldığı ve yoğun bir inşaat bilgisine gereksinim gerektirmediği için kullanılmaktaydı. Deprem, sel gibi doğal afetlerde özellikli olarak altyapısı ve statik hesabı uygun olmayan binalarda oldukça ciddi mal ve can kayıplarına neden vermektedir. Kargir yapılarda karkas yapılarda olduğundan DASK zorunlu olmaktadır.

   Bir diğer anlatım ile tapuda görünmekte olan kargir bina, ev ya da yapı; tuğla, beton gibi ahşap olmayan yapılardan oluşan bina olmaktadır. Bu tip binaların taşıyıcı bölümleri duvarlar olur. Kargir kelimesi ahşap olmayan yapılar için genel olarak kullanılır. Eğer yapı ahşaptan inşa edilmişse bu ahşap ev olarak belirtilir.

Kargir bina sağlam olur mu?

Deprem riski az olan bölgelerde önlem alınarak ve dikkat edilerek inşa edilen kargir binalar sağlam olur. Kargir binalarda önemli olan bakımlarının düzenli bir şekilde yapılır. Deprem anında kargir binada çatlak olması, devrilerek yıkılması, duvarların köşelerinden de ayrılıp yapıdan kopması ve döşemelerin duvarlardan ayrılarak yıkılması gibi hasarlar olabilmektedir. Oluşan çatlaklar malzeme uyuşmazlığı bulunan yerlerde olur ve düz bir biçimde ilerler. Kargir binaların bozulma sebeplerinin başında ise çeşitli baskı, asit yağmuru, yük, hava kirliliği ve ıslanma kuruma döngüsü gelmektedir.

Karkas Yapı Türleri Nelerdir?

Yapılarda yükler inşa edilmiş olan kolon ve krişler kullanılıp zemine aktarım sağlanmaktadır. Yapıların iskelet sistemi bu sebeple büyük önem taşır. Karkas ismi verilen bu sistemlerde kullanılan malzemelere göre yapılar 3 ana gruba ayrılırlar. Betonarme Karkas Yapı, Çelik Karkas Yapı ve Ahşap Karkas yapı olarak adlandırılan bu gruplar kullanılan malzemelere göre sınıflandırılırlar.

Betonarme Karkas Nedir?

Betonarme karkas yapı isminden de anlaşılacağı üzere yapımı sırasında demirli beton kullanılan binalara verilen addır. İnşa edilen yapının taşıyıcı elemanları arasında bulunan kiriş, kolon ve döşeme elamanlarının inşası için demir ve beton kullanılmaktadır. Ülkemizde inşa edilen yapıların büyük bir kısmı betonarme karkas olarak inşa edilmiş olup yapımı öteki karkas yapılara oranla daha yavaş olmaktadır.

Fakat daha sağlam olması sebebi ile tercih edilir. Bu tip inşaatlarda imalatlar inşaat sahasında gerçekleştirilir. Örnek olarak kiriş ve kolon için önce kalıp çakılmakta, sonrasında da demir ile örülen kalıpların iç kısmına betonarme dökülmekte ve beton kuruyunca işlem bitirilmektedir. Bu sebeple inşaat süresi daha uzun, inşaat sahasında bulunan riskler daha çoktur ancak yine de sağlamlığı sebebi ile kullanım oranı daha yüksek olmaktadır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36