Bebeklerin Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

1,5 yaş bebek diş temizliği nasıl yapılır? Bebeklerde karbonatla diş temizliği nasıl yapılır? Bebeklerde diş temizliği nasıl yapılır? 2 yaş bebeklerde diş sararması neden olur? Bebeklerde diş bakımı ne zaman başlar? Bebek diş macunu nasıl seçilir? Bebeklerde diş fırçalama ne zaman başlanmalıdır? Bebek diş fırçası nasıl seçilir?

Resim p96ZnWad8A
Google News

Bebeklerin süt dişleri geçici olsalar bile, iyi bir bakımdan geçmeleri ve bu bakımın alışkanlığının kazanılması oldukça önemlidir. Süt dişlerinde meydana gelen çürükler nedeni ile erken kaybedilmesi halinde ağızda dengeler bozulabilmektedir.

Diğer dişler, süt dişlerin açmış olduğu boşluğa doğru hareketlenmeye başlarlar ve gelen kalıcı dişlerin yerlerinin daralmasına neden olurlar. Bu durum da şekil bozukluklarına yol açabilir ve hatta konuşma gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle bebeklerin diş temizliği oldukça önemli bir husustur. Peki, bebeklerin diş temizliği nasıl yapılır?

BEBEKLERİN DİŞLERİ NASIL TEMİZLENMEKTEDİR?

Bebeklerin diş temizliği nasıl yapılır? İşte adım adım bebeklerin diş temizliği;

  • Bebeklerin dişlerini ve dillerinin ön kısmını temiz bir bez yardımı ya da ıslatılmış bir pamuk ile oldukça nazik bir şekilde temizleyebilirsiniz.
  • 1 yaşından itibaren bebek için uygun olan yumuşak diş fırçalarını da kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Kullanılan diş fırçalarının, her kullanımdan sonra mutlaka iyice temizlenmesi ve en geç 3 ayda bir olacak şekilde değiştirilmesi gerekmektedir. Tabii bu süre, fırçanın ne kadar yıprandığı ile de değişiklik gösterebilir.

BEBKLERİN DİŞLERİ NE ZAMAN FIRÇALANMALIDIR?

Bebeklerin diş temizliği nasıl yapılır? Bebeklerin dişleri ne zaman fırçalanmaya başlamalıdır? Bebeklerin ilk dişleri 6 ila 8 ay civarında çıkmaya başlamaktadırlar. Yaklaşık olarak 2,5-3 yaş civarlarında ise diş sürme tamamlanmaktadır ve arka dişlerin de gelmesi ile ağızda toplamda 20 adet süt dişi yer alır. Yani bebeklerin diş temizliği, dişlerin görünmeye başlaması ile beraber yapılmaya başlanmalıdır.

BEBEKLERDE DİŞ MACUNU KULLANIMI

Bebeklerin kullanımına uygun olarak artık diş macunları ayrı bir şekilde üretilmektedir. Ancak buna rağmen alacağınız markanın içeriği konusunda iyice bir araştırma yapmanızı tavsiye ederiz. Yine de bebeklerin suyu ağızlarında çalkaladıktan sonra tükürme becerisini kazanana kadar, yani yaklaşık olarak 3 yaşlarına kadar diş macunu kullanmamaları daha faydalı olacaktır.

Bazı diş doktorları, iyi ve düzenli bir mekanik fırçalamanın yeterli geldiğini söylemektedirler. Fakat uzmanların açıklamalarına rağmen pek çok anne baba için çocuklarının diş temizliğini diş macunu kullanmadan yapmak rahatsız edici. Çocuk sağlığı için uygun halde üretilen diş macunu alıp kullanacaksanız da mümkün olduğu kadar az miktarda kullanmaya dikkat edin. Ayrıca çocuğun ağzını iyice çalkalamasına da mutlaka özen gösterin.

BİBERON ÇÜRÜKLERİ

Süt, bebeklerin dişlerinde herhangi bir çürüğe neden olmaz fakat süt dişleri çıkmakta olan bir bebeğin biberonu ile uyuya kalması ya da biberonunda asidik ve şekerli gıdaların uzunca bir süre verilmesi, biberon çürüklerine neden olabilmektedir.

Bilhassa biberon almakta olan bebeklerin diş bakımlarına ayrı bir özen gösterilmesi faydalı olacaktır.

Bebeklerin ağızlarında biberon ile uyumaları nedeniyle ortaya çıkabilen biberon çürüklerinin önüne geçebilmek adına biberonla uyuma alışkanlığı mutlaka ortadan kaldırılmalı.

Eğer mümkünse bebeğe uyumadan önce içerisinde su olan biberon verilmeli ve ağzının çalkalanması sağlanmalı.

Bebeklerin ilk diş hekimi kontrolleri 2 yaşlarına kadar bir kez yapılsa yeterlidir. Ardından bu kontroller düzenli bir şekilde 6 ayda bir kez yapılmalıdır.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<