Ateşli silahlar yönetmeliğinde değişikliğe gidildi

Ateşli Silahlar Yönetmeliği 19'uncu defa değişti ve ruhsatlı silah alabilecek şahıs sayısı artırıldı.

Gündem 27.09.2021, 13:49 İrem Durak
Ateşli silahlar yönetmeliğinde değişikliğe gidildi

Ateşli silahlar yönetmeliğinde değişikliğe gidildi

Ateşli Silahlar Yönetmeliği 19'uncu defa değişti ve ruhsatlı silah alabilecek şahıs sayısı artırıldı. Silah alma yasağı bulunanlara ruhsat verilmesinin önü böylece açılmış oldu. Uzmanlar, değişiklik bireysel silahlanma bakımından tehlike oluşturmasının yanı sıra silahla alakalı olarak suçlarda artış olacağı görüşünde bulunuyor.

"Ateşli silahlar Ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik"te geçen hafta değişiklik gerçekleştirildi. Resmi Gazete’de yayımlanmakta olan yeni yönetmeliğe göre, ruhsatlı silah alabileceklerin kapsamında genişleme sağlandı. Silah ruhsatı verilmesini engelleyen durumlarla ilgili maddede de önemli değişikler gerçekleştirildi. Yeniden silah verilmesi 'sakıncalı' bulunan kişilerden uygun bulunanlara da taşıma ya da bulundurma ruhsatı verilmiş olacak. Belirli suçlardan (kadına karşı şiddetin önlenmesi bağlamında haklarında tedbir kararı verilenler de dahil olmak üzere) haklarında kovuşturma yapılan bireylerin de silahları dava sonuna kadar emanete alınmış olacak.

25 MİLYON SİLAH VAR

Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatr Dr. Ayhan Akcan, gerçekleştirilen değişiklikte en önemli noktalardan birinin, ateşli silahla işlenmekte olan suçlardan mahkûm olanların infazının üzerinden 5 sene geçmesinin ardından ruhsat başvurusu yapabilecek olması olduğunu ifade ederek, “5 sene sonra bu kişilerin tekrar ruhsat alabilecek olması sakıncalı olarak görünüyor. Keşke Türkiye’de polis ve jandarma dışında kimsede silah bulunmasa. Taşıma ruhsatını arttırdığınız zaman maalesef silahla alakalı suçlarda artış gerçekleşiyor” dedi.

Yönetmelikte gerçekleştirilen değişikliğin bireysel silahlanmanın önüne geçebilecek bir düzenleme olması gerektiğine dikkat çeken Akcan, “Bireysel silahlanmayla alakalı olarak önlemler alınması gerekiyor. Yüzde 85’i ruhsatsız olan 25 milyon silahın yer aldığı Türkiye’de şiddet vakalarının son 4 sene içinde yüzde 69 arttığı belirtiliyor. Yeni yönetmelik için yaralama, cinayet, gasp şeklindeki olaylarda caydırıcı olan hiçbir madde bulunmuyor. Yönetmelik silahla alakalı şiddeti azaltmıyor. Eve silah alındığında eş rızası eşine sorma düzenlemesi bulunmuyor” diye konuştu.

"Covid-19 Kadar Tehlikeli"

İzmir Foça’da 18 sene önce kör kurşunun isabet etmesi sonucu 2.5 yaşındaki torunu Alistair’i kaybeden ve sonrasında da Bireysel silahlanmaya Tepki Platformu’nu kuran avukat Tuncer Eşsizhan yönetmelikteki değişiklik için isyan etti. Yönetmelikteki değişikliği bir facia olarak ifade eden Tuncer Eşsizhan, "Ben bireysel silahlanma yüzünden 2.5 yaşında olan günahsız torunumu kaybettim. Bu değişiklik insana değer verilmediğini ve yaşama saygı duyulmadığını gösteriyor. Bireysel silahlanma yüzünden ölen insanların sorumluluğu bu yönetmeliği değiştirenlerde olmaktadır. Bireysel silahlanma toplum için Covid-19 kadar tehlikelidir. Hiçbirimiz güvende değiliz bir serseri kurşun her an birimize isabet edebilir” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:52
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:42
Yatsı 21:08