Askerlik Yaşı Kaçtır, Kaç Yaşında Gidilir? 2022 Askerlik Yaşı

Bu yazıda askerlik yaşı kaçtır ve askere kaç yaşında gidilir sorularının yanıtını 2021 senesinde yürürlükte bulunan mevzuatlara ve 28 Ocak 2021 tarihinde gerçekleştirilen değişikliklere uygun olarak , 7179 Sayılı Askeralma Kanunu ve Askeralma Yönetmeliğine göre en doğru biçimde bu yazımızda açıklamaya çalışacağız.

Gündem 16.12.2021, 00:13 Mehmet Kurt
Askerlik Yaşı Kaçtır, Kaç Yaşında Gidilir? 2022 Askerlik Yaşı

Askerlik yaşını konu olarak ele aldığımız bu yazımız mevzuatlara tamamen uygun olarak kaleme alınmış ve yazı yazılmıştır.  Yazımızda bahsetmiş olduğumuz bütün hususlar 2021 senesinde yürürlükte bulunan yasa ve mevzuatlara uygun olarak ele alınmıştır.

Askerlik Yaşı Kaçtır?

Askerlik yaşı nüfus kayıtlarında bulunan ve yer verilen yaşınıza göre belirlenir. Askerlik yaşı her erkeğin 20 yaşına girmiş olduğu senenin ocak ayının birinci gününden başlayarak kırk bir yaşına geldiğinde yılın ocak ayının birinci gününe kadar sürmektedir. Bu kapsamda, askerlik yaşı 20 yaşında başlar.

Soru: Bazı internet sitelerinde askerlik yaşının 21 yaşında başladığına değinilmektedir. Bu konuda kafamız bir hayli karışmış durumda. Hangi bilgiye güvenmemiz gerekmektedir?

7179 Sayılı Askeralma Kanununun 3. Maddesinde askerlik yaşının kaç olduğuna dair yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi açıkça yer verilmektedir. Belirttiğiniz internet sitelerinde ki askerlik yaşının 21 olarak belirtilmesi askere gidilecek olan sürenin 21 sene olması ile ilgilidir. Muhtemelen bu sitelerde ki editörler yasa ve mevzuatlara tam olarak hakim olmadıklarından konuyu yanlış yorumlamışlardır.

20 yaşına gelmiş olan her bir erkek vatandaş için askerlik yoklaması, muayene, sevk ve celp dönemleri başlamaktadır.

Askere Kaç Yaşında Gidillmektedir?

Askere kaç yaşında gidilir sorusuna verilecek yanıt ise tecil ettirme durumunuza bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Öncelikli olarak bilmeniz gereken en önemli husus ise şudur: 20 yaşına girmelerinin ardından da tecil durumunuz olmaması durumunda askere gitmek zorundasınız.

Askere gideceğiniz en erken yaşınız 20 yaşına girdiğiniz senenin Ocak ayı olmaktadır. Lise, Ön Lisans, Lisans, Yüksek Lisans durumuna göre tecil hakkınız ile bu süreyi daha da uzatabilmeniz mümkün. Erteletme koşulları ve kaç yaşına kadar erteletme hakkının bulunduğuna dair Mevzuatlara göre hareket edebilmeniz mümkün.

Askerlik Yaş Sınırı Kaa Yükseldi?

Yeni Yasaya göre askerlik yaş sınırı aşağıda belirtildiği şekilde değişmiştir:

Öğrenciliği sürmekte olan liseliler için 22 yaş sınırı,

Meslek liseleri için 25,

Yüksekokul için 28,

Lisans için 28,

Lisansüstü için 32, doktora için 35 yaş sınırı getirilmiştir.

2021 Yılında Bedelli Askerlik Yaşı Kaç Olmuştur?

Askerliğini bedelli bir şekilde yapmak ve tamamlamak isteyenlerde yaş koşulu kaldırılmıştır. Diğer koşulları taşımanız halinde özellikle mali şartları karşılamanız durumunda da bedelliye katılabilmeniz mümkün. (Askeralma Yönetmeliği 'nin 61. maddesinde açık bir şekilde yazılıdır.)

18, 19 ve 20 Yaşında Olan Bir Kişi Askere Gidebilir mi?

18 ve 19 yaşında olan bir kişi gidememektedir. Bu konuyla ilgili noktalarda da yukarıda bahsetmiş olduğumuz mevzuatlar geçerli olmaktadır.

20 yaşında olan bir kişi de 20 yaşına girmiş olduğu yılın ilk Ocak ayından başlayarak bu aydan itibaren yoklamaya tabi tutulmaktadır. Sevk edilmesi durumunda da hemen vazifesine katılır.

2001, 2002 ve 2003 Yılında Doğmuş Olanlar Hangi Tarihte Askere Gider?

Öncelikli olarak ay ve gün şeklinde doğum tarihinizi yazılı bir şekilde net olarak yaşınızı internet sitelerinde bulunan bazı hesaplayıcılardan hesaplayarak öğrenebilmeniz mümkün.

O sayfalarda bulunan hesaplayıcıları kullanarak hesaplama yaptığınız gün itibariyle net yaşınız verilmiş olacaktır. Bu durumda da 20 yaşından gün almanız durumunda yoklamaya çağrılmış olacaksınızdır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36