Aşı Kartı Nasıl Alınır?

Aşı yaptırmayan bireyler konser, spor müsabakası, şehirlerarası seyahatler için uçak ve otobüslere alınmayacak.

Gündem 06.09.2021, 17:42 İrem Durak
Aşı Kartı Nasıl Alınır?

Aşı Kartı Nasıl Alınır?

Aşı yaptırmayan bireyler konser, spor müsabakası, şehirlerarası seyahatler için uçak ve otobüslere alınmayacak. Fakat zorunlu PCR testi yaptıranlar yasaktan muaf olacaklar. Bu sebepten ötürü aşı olanlar merak içinde "Aşı kartı nasıl alınır?" sorusuna yanıt arıyor. İşte e-Nabız ve HES üzerinden aşı kartı çıkarma...

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de aşı olan kişiler Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üstünden 'Türkiye Cumhuriyeti Aşı Kimliği' imkanı tanıyor.

İşte aşı zorunluluğun başlamasından sonra en fazla merak edilip araştırılan konu "Aşı kartı nasıl alınır?" sorusunun yanıtı...

Korona Virüs Aşı Kartı Nedir?

Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti Aşı Kimliği, iki doz aşısını yaptıran vatandaşları kapsıyor. Sunulan sistemlerden alınan aşı kartı yurt dışı seyahatlerinde kullanılabiliyor ve Güvenli Turizm logosu bulunuyor.

Kimlik kartının üstünde yer alan karekod okutulduğu zaman sistem e-Nabız'a yönlendiriyor, İngilizce ve Türkçe olarak ekranda, "Aşı kimliği 12345678910 TC Kimlik numaralı ve Z12345678 pasaport numaralı, 'x kişisine aittir. Bu kimlik 20.05.2021 tarihinde T.C Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulmuştur" ifadeleri yer alıyor.

HES Uygulaması İle Aşı Kartı Nasıl Alınır?

HES uygulamasına girişin ardından öncelikle pasaportunuzun hesabım kısmından tanımlanması gerekiyor. Sonrasında da ‘Pasaportlarım’a gelerek ekle tuşu seçerek pasaport numarası girmeniz gerekecek. Ana ekrana dönerek ‘Kovid-19 aşı bilgilerim’ kutucuğu seçmelisiniz.

Gelen ekrandan ‘Aşı kartlarımı’ tıklayarak sonrasında da ekranın en kısmına gelen ‘Aşı kartı oluştur’ seçeneğini tıklamalısınız. Bu işlemden sonra aşı kartında pasaport bilgilerinin bulunması isteniyorsa seçim yapılarak devam edilmeli. Eğer seçim yapmadan devam ederseniz kart kayıt olunan mevcut kimlik bilgileriyle oluşturulmuş olacak.

Farklı bir pasaport bilgisinin aşı kartında bulunması isteniyorsa “Hesabım” bölümünden tanımlama gerçekleştirilebilecek. Daha önce tanımlanmış olan pasaport numarası varsa numaranın seçileceği bir uyarı ekranı ile karşı karşıya kalınacak. Ekranda oluşan pasaport numarası seçilerek devam edilirse kimlik kartı kısa bir süre içinde oluşturulacak.

Aşı Kartı E-Nabız İle Nasıl Alınır?

Öncelikli olarak E-Nabız ekranına giriş yapmanız gerek. Bu ekrana aşağıdaki linke tıklayarak girebilmeniz mümkün.

Giriş yaptıktan sonra "Keşfet" menüsü altında bulunan "Aşı Takvimi" sekmesine tıklayın.

Açılan ekranda aşı takvimi oluşacaktır. Bu ekrandan aşı kartı indirebilmek için "Elektronik Aşı Kartını PDF Olarak İndir" butonuna basmalısınız.

Açılan dosyayı çıktı olarak alabilirsiniz. Fakat kişi aşı dozlarını bitirmediyse bu işlem gerçekleştirilemez.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11