Aracıma Çarpıp Kaçtılar, Ne Yapmalıyım?

Arabaya çarpıp kaçmak kanunen suçtur. Arabayla çarpıp kaçma olması durumunda Trafik Kanunu gereği ceza verilir. Vur kaç kazaya karışıp, gerekli prosedürü uygulamadan uzaklaşan sürücünün kimliğinin tespiti sağlandığında kişi para cezasına tabi tutulur. Peki, 2022’de arabaya çarpıp kaçmanın cezası nedir?

Resim 3sw1GSaSYq
Google News

  Vur-kaç için, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 81/1-a numaralı maddesi gereğince; “kazadan sonra durmayan ve trafik güvenliği için gerekli tedbirleri almayanlara 314 TL idari para cezası verilir.” Arabaya vurup kaçmanın cezası, 15 gün içerisinde ödendiği durumunda %25 indirimle; 235,50 TL olarak ödenebilir. Vur-kaç yapan sürücü ehliyetine de 20 ceza puanı geçer. Olayda ölüm ve yaralanma varsa bu miktarlar farklılık gösterir.

 Araç kullanmak ulaşımı pratik hale getirir, özellikle de Ankara gibi büyük şehirlerde yaşayan birçoğumuz için hayatımızın olmazsa olmazı. Bu durum birçok riski beraberinde getirir. Trafikte istenmeyen durumlarla karşılaşıldığında neler yapılabileceği konusunda gerekli bilgiyi edinerek kriz anında yaşanması muhtemel paniğin önüne geçip yapılması gerekenleri uygulayabiliriz.

 Bir kaza yaptığınızda olay yerinden ayrılabilmeniz için belirli koşullar bulunur: Şayet yalnızca maddi hasar söz konusuysa; kazaya dahil olanlar anlaşır ve kaza tespit tutanağı doldurulup imzalanır. Kazanın ardından anlaşma sağlanamıyorsa ya da ölüm, yaralanma söz konusu olmuşsa olay mahalli terk edilmemelidir.

 Özellikle yoğunluğun yüksek bulunduğu büyük şehirlerde, trafikte araç sahiplerini muzdarip etmekte olan bir husus da vur kaç yapan gerçekleştiren şoförleridir. Park durumunda araca çarpıp kaçmak ya da trafikte bulunan araca vur kaç yapmak ne hukuki ne vicdani bir hareket türüdür, bu tip bir kazaya karışmış olan sürücünün karşı tarafla yüzleşmesi gerekmektedir. Maalesef günümüzde yaygın bir şekilde vur-kaç davranışı ile karşılaşıldığı zaman ne yapılacağını bilmemek sürücüleri paniğe sevk eder. Her hâlükârda çarpıp kaçmakta olan araç kazalarında ne şekilde bir yol izleneceği ile ilgili olarak bilinçli olmak sürücüye güven verecektir. Vur-kaç kazalarında yerine getirmeniz gerekenler bellidir.

Vur-Kaç Kazalarında Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?

 Vur-kaç kazaları trafikte ya da park halindeyken başınıza gelebilir. Her iki durumda uygulanması gereken prosedür benzese de polise haber verme önceliği bakımından ayrışırlar. Vur-kaç kazalarda yapmanız gerekenler şöyledir:

  1. Olay yeri terk edilmeden polise haber verilir. Olay şehir dışında olmuşsa jandarma ile irtibata geçilmelidir.

  2.Aracınıza çarpıp kaçmakta olan aracı gördüyseniz aracın plakasını, modelini, rengini veya ilgili tespit edilmekte olan verileri en yakın polis memuruna ya da jandarmaya bildirmeniz gerekecektir.

  3. Polis tarafından durum tespit edilip tutanak tutulur.

  4. Kaza sonrasında verilen hasarın tespiti için fotoğraf çekilir: Çekilen fotoğrafların net ve yatay olarak çekilmesi önem taşımaktadır. Plakanın fotoğrafta görülmesi ve fotoğrafın değişik açılardan çekilmesi de önem arz eder. 

  5. Çekilen fotoğraflar polise ve kasko firmasına gösterilir. 

Cezası Nedir?

 Arabaya çarpıp kaçmak kanunen suçtur. Arabayla çarpıp kaçma olması durumunda Trafik Kanunu gereği ceza verilir. Vur kaç kazaya karışıp, gerekli prosedürü uygulamadan uzaklaşan sürücünün kimliğinin tespiti sağlandığında kişi para cezasına tabi tutulur. 2022’de çarpıp kaçmanın cezası şu şekilde;

 Vur-kaç davranışı için, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 81/1-a numaralı maddesi gereğince; “kazadan sonra durmayan ve trafik güvenliği için gerekli tedbirleri almayanlara 314 TL idari para cezası verilir.” Arabaya vurup kaçmanın cezası, 15 gün içerisinde ödendiği durumunda %25 indirimle; 235,50 TL olarak ödenebilir. Vur-kaç yapan sürücü ehliyetine de 20 ceza puanı geçer. Olayda ölüm ve yaralanma varsa bu miktarlar farklılık gösterir.

 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 81/3 numaralı maddesi; “yaralanmalı veya ölümlü kazalar ile anlaşma hali dışında maddi hasarlı trafik kazalarında izin almadan kaza mahallini terk ederseniz 551 TL idari para cezası” verildiğini ifade etmektedir. 15 gün içinde ödeme yapıldığı durumda bu ceza, %25 indirim ile 413,25 TL’ye iner. Ayrıca ehliyete de 20 ceza puanı kaydedilmektedir.

 Öte taraftan kazayı yetkililere bildirmemek ve yetkililer gelene kadar ya da izin almadan kaza yerinden ayrılmak da cezaya tabi olmaktadır. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 81/1-d sayılı maddesine göre; “kazayı yetkililere bildirmemek, yetkililer gelinceye kadar veya bunların iznini almadan kaza yerinden ayrılmak, 314 TL idari para cezasına tabidir”. Bu idari para cezası, %25 indirimli şekilde 15 gün içerisinde 235,50 TL olarak ödenebilir. Aynı maddeye göre, sürücünün ehliyetine de 20 ceza puanı yazılır.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<