Ankara’nın İlçeleri ve Bilgileri

Başkent Ankara 'nın ilçeleri ve Ankara'nın merkez ilçeleri gibi bir çok soruya cevap alacağınız bir içerik hazırladık.

Gündem 23.04.2020, 03:04 Mehmet Kurt
Ankara’nın İlçeleri ve Bilgileri

Akyurt

     İlçe merkezi Çankırı, Kastamonu ve Sinop’u Ankara’ya bağlamakta olan Devlet karayolu üstünde bulunup, Başkente olan mesafesi 32km’dir. İlçeye bağlı bulunan Balıkhisar Köyüne 1 km mesafede olup, M.Ö. 3000 senesi ortalarından sonra yerleşime sahne olmuştur. Eski Tunç Çağına ve ardından o çağa ait büyük bir höyük bulunmuştur.

Akyurt; İç Anadolu Bölgesi Ankara il sınırları içinde bulunup geniş ve düz bir arazi üstünde kurulu bir ilçedir. İlçenin kuzey tarafında Çubuk İlçesi, doğu tarafında Kalecik, batı tarafında Pursaklar ve Güneybatısı yönünde de Elmadağ ilçeleri bulunur.

Akyurt’ta Roma dönemine ait olan bir mermer yılan heykeli bulunmaktadır. Yılan, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki ‘Çağlar Boyu Ankara’ kısmında sergilenmektedir.

Altındağ

   Ankara’ya 1 km. mesafede, Selçuklular, Osmanlılar ve daha eski medeniyetleri barındıran ilçede; Ankara Kalesi, Augustus Tapınağı, Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Roma Hamamı, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Etnografya Müzesi, Julianus Sütunu, Cumhuriyet Anıtı, Kurtuluş Savaşı Müzesi ve Cumhuriyet Müzesi bulunur. Bir de Karacabey, Hacı Bayram Veli Efendi, Ahi Şerafettin, Karyağdı, Gülbaba ve İzzettin Baba Türbeleri ve Hacı Bayram, Ahi Elvan, Aslanhane, Alaaddin, Zincirli ile Kurşunlu camileri de bu ilçede yer alır.

Ayaş

  Ankara merkeze 58 km. uzaklıkta bulunan Ayaş İlçesi kaplıcaları ile şöhret kazanmıştır. Karakaya Kaplıcası ve 23 km. batısında bulunan Ayaş içmelerinin mineralli ve radyoaktifli suların sağlık bakımından çok iyi zenginlik kaynağı olduğu bilinmektedir. Karadere Bağlan, Arıklar Bağları, Ova Bağları, Kirazdibi Bağları ilçede bulunan diğer tabiat varlıkları olmaktadır.

Bala

   Ankara’nın güney tarafında yer alan Bala ilçesi sınırlarında yer alan, ilçeye 35 km uzaklıkta bulunan Beynam Ormanları, Balâ ilçesinde yer almaktadır. Ankara’nın da önemli mesire yerleri arasındadır. Burası genel olarak çam ormanları ile kaplıdır.

Beypazarı

   Ankara’ ya 99 km. uzaklıkta bulunan Beypazarı ilçesinin tarihi varlığı Hitit ve Friglere kadar uzanır. Beypazarı’nın bir piskoposluk merkezi olduğu, isminin önceden Lagania, Anastasiopolis olarak değiştirilmiş olduğu tarihi eser ile haritalardan anlaşılmıştır. Beypazarı ilçesi, tarihi evlerin varlığı, gümüş işçilikleri ile havucu ile şöhret yakalamış şirin bir ilçedir.

   Boğazkesen Kümbeti, Eski Hamam, Suluhan, Sultan Alaaddin Cami, Kurşunlu Cami, Akşemseddin Cami, Gazi Gündüzalp Türbesi (Hırkatepe), Rüstem Paşa Hamamı, Karaca Ahmet Türbesi, Kara Davut Türbesi (Kuyumcutekke) ilçe sınırları içinde yer almaktadır. İlçeye 10 km. mesafede bulunan Tekke Yaylası, 44 km mesafede yer alan Karaşar beldesinde yer alan Eğriova Yaylası ile Gölü, Dereli köyü yakınlarında peri bacalarına benzeyen yapılar ilçenin ilgi çekici yerleri olmaktadır.

Çamlıdere

   Ankara’nın kuzeybatı tarafında yer alan Çamlıdere ilçesinin şehir merkezine olan uzaklığı 108 km’dir. İlçede Selçuklu dönemine ait olduğu bilinen Peçenek Beldesinde bir Camii yer almaktadır. Bir de ilçede Bizans Dönemine ait olan mezar ile yerleşim yerleri kalıntılarına da rastlanılmıştır.

Çankaya

   Çankaya İlçesi, şehir merkezine 9 km. mesafede yer almaktadır. Ankara’nın en önemli ilçelerinden biri olan Çankaya İlçesi, şehir merkezine yakın pek çok semti içine almaktadır. Atatürk Orman Çiftliği, Elmadağ Kayak Tesisleri, Eymir Gölü, Ahlatlıbel Spor ve Eğlence Merkezi ilçe sınırlarında yer almaktadır. Anıtkabir, Atatürk Anıtı (Zafer Anıtı-Sıhhiye), Atatürk Müzesi, 100. Yıl Kapalı Yüzme Havuzu, MTA Genel Müdürlüğü Tabiat Tarihi Müzesi, Etnografya Atatürk Anıtı, Kuğulu Park, Güvenlik Anıtı, Milli Egemenlik Parkı, Doğa Tarihi Müzesi, Devlet Resim ve Heykel Sergi Salonu, Oyuncak Müzesi (Cebeci-Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi), Kurtuluş Parkı, ODTÜ Arkeoloji Müzesi, Abdi İpekçi Parkı, Anıt Park, Botanik Bahçesi, Güven Park, Ahmet Arif Parkı, Belediye Buz Paten Sahası gibi spor alanları, Atakule, Hitit Anıtı, TBMM binası bu ilçenin başlıca turistik yerlerinden olmaktadır.

Çubuk

   Çubuk, Ankara il merkezine 39 km uzaklıkta yer alır. Aktepe’de yer alan bir kale harabesi ile Karadana Köyünde Oyulu Kaya Mezarı Hitit kalıntıları arasındadır. Çubuk II. Barajı drenaj alanında yer alan ormanlık ile Karagöl mevkisinde olan ormanlık alanlar önemli mesire yerleri olmaktadır.

Elmadağ

   Kent merkezine 41 km. uzaklığında bulunur. Kökeni Selçuklulara kadar uzanan el dokuması, halıcılık, heybe, kilim ile çantalar kültür zenginliklerini bugüne kadar taşımıştır.

Etimesgut

Etimesgut ilçesinin Ankara ili merkezine olan mesafesi 20 km’dir. Gazi Tren istasyonu ile Atatürk ün İstanbul’a gidip geldiğinde uğurlandığı Etimesgut Tren İstasyonunun tarihi bina özelliği dikkat çekici olmaktadır.

Evren

Bölgede rastlanan höyük ile kilise, kale kalıntıları bu bölgenin İslamiyetten çok önceleri yerleşim alanı olduğunu gösterir.

Gölbaşı

   Ankara’nın sayfiye, mesire, turizm ile sanayi bölgesi konumundadır. Mogan ile Eymir Gölleri, doğal güzellikleri, temiz havaları ve balık üretimiyle ilçeye turistik değer katmaktadır. İlçe sınırlarında, İncek, Hacılar ve Tulumtaş köyleri arasında yer alan Karayatak Tepe Mevkisinde bulunan Tulumtaş Mağarasında görülmeye değer olan dikit, sarkıt ve sütunlar yer alır.

Güdül

Ankara’ya 90 km mesafede yer alan Güdül şehrin kuzeybatısında bulunan bir ilçesidir. İn-Önü mevkisinde yer alan mağaralar 1988 senesi içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sit alanı olarak kabul görmüştür.

Haymana

Kent merkezine mesafesi 73 km. olan Haymana kaplıcalarıyla oldukça ünlüdür. Bu kaplıcaların tarihi Hititlere kadar dayanmaktadır.

Kalecik

Şehir merkezine 71 km. uzaklıktaki Kalecik ilçesinde Hasbey, Tabakhane Camileri, Saray, Kazancıbaba, Alişoğlu Türbesi ve Kızılırmak üzerinde bulunan Develioğlu Köprüsü ile Kalecik Kalesi belli başlı tarihi eserler olmaktadır.

Kahraman Kazan

   Kahraman Kazan’ın il merkezinden uzaklığı 45 km. olmaktadır. Yapılan kazılar sonucunda çıkarılan birçok tarihi eser, değişik medeniyetlerin zamanında ilçe ile köylerinde yerleşim olduğunu belirtmektedir. Ayrıca ilçenin adı önceden ‘Kazan’ iken 15 Temmuz darbe gecesinin ardından adı ‘Kahraman Kazan’ olarak değiştirilmiştir.

Keçiören

Keçiören ilçesinin Ankara ili merkezine olan uzaklığı 3 km olmaktadır. Ankara’nın Merkez ilçelerinden biri olmaktadır.

Kızılcahamam

İl merkezine 83 km. uzaklıkta bulunan Kızılcahamam maden suyu bakımından çok zengindir. Şey Hamamı Kaplıcası ülkenin önemli kaplıcaları arasında yer alır.

Mamak

Mamak ilçesinin il merkezine olan uzaklığı 7 km’dir. İlçede 75. Yıl Cumhuriyet Anfi Tiyatrosu, kültürel faaliyet varlıklarından biridir.

Nallıhan

İlçe merkezi 1599 senesinde Vezir Nasuh Paşa’nın burada bir han inşa ettirmesiyle teşekkül etmiş, ve ismini de bu Handan almıştır.

Polatlı

Polatlı ilçesinin il merkezine yaklaşık uzaklığı 78 km’dir. Bu bölgede 86 tane tümülüs ile kral mezarları ve kalıntıları ilçe merkezinde yer alır.

Pursaklar

Ankara merkezine olan uzaklığı 10 km.’dir. Pursaklar, Ankara Çubuk arasında bulunan köylerin en eskilerinden birisidir.

Sincan

   Şehir merkezine olan uzaklığı 27 km’dir. 1956 senesinde bucak merkezi haline getirilmiş, aynı sene merkezde belediye teşkilatı oluşturulmuştur. Ankara Sanayi ve Ticaret Odası’nın kurmuş olduğu Organize Sanayi Bölgesi Sincan’ da yer alır.

Şereflikoçhisar

İlçede, Tuz Gölü bulunmaktadır. Kuzeyinde yer alan Hirfanlı Baraj Gölünde balıkçılık faaliyeti yapılmaktadır.

Yenimahalle

   Kent Merkezinde yer alan Yenimahalle’nin tarihini gösteren eserler arasında Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat’ın 1222 senesinde eski Bağdat Ticaret yolunun bulunduğu Ankara Çayı üstünde yapmış olduğu Akköprü sayılabilmektedir.

Ankara’nın ilçeleri ;

1-Akyurt

2-Altındağ

3- Ayaş

4-Bala

5-Beypazarı

6-Çamlıdere

7-Çankaya

8-Çubuk

9-Elmadağ

10-Etimesgut

11-Evren

12-Gölbaşı

13-Güdül

14-Haymana

15- Kalecik

16-Kazan

17- Keçiören

18-Kızılcahamam

19-Mamak

20- Nallıhan

21- Polatlı

22-Pursaklar

23- Sincan

24- Şereflikoçhisar

25-Yenimahalle’dir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03