Ankara Tiftik Keçisi Özellikleri Nelerdir?
Ankara tiftik keçisi fiyatları ne kadar? Tiftik keçisi nerede yetiştirilir? Tiftik keçisi nedir? Tiftik keçisinin özellikleri kısaca nedir?
Ankara’nın tiftik keçisini bilmeyen ya da duymayan yoktur. Verim özellikleri arasında en önemlisi tiftiktir. Tiftiği oldukça dayanıklı, beyaz, elastik, parlak, ısıya dayanıklı, yalıtım özelliği yüksek olan, boyanması kolay, kaygan yapısı sebebiyle kolay kolay kirlenmeyen, nem çekebilen bir liftir.
Dokuma sanayisinin vazgeçilmez ham maddesidir. Ankara keçisinin tiftiğinin yanında bir de etinden de yararlanılmaktadır. Eti gevrek olmasının yanı sıra bir de çok lezzetlidir. Öteki keçi ırklarından farklı olarak etinde koku bulunmamaktadır. Demir ve B vitamini öteki et türlerine göre daha yüksektir. İşte Ankara’nın en önemli sembollerinden biri olan tiftik keçisi hakkında bilinmeyenler.
Ankara’nın Tiftik Keçisinin Tarihi
Birçok kaynakta Ankara keçisinin asıl yeri Orta Asya olduğu belirtilmektedir. Fakat 13. yy’da Türk boylarının Anadolu’ya göç etmesi ile birlikte Ankara keçisi de gelmiş ve bu özellikleri Orta Anadolu’da kazanmıştır. Ankara keçileri zaman zaman yurt dışına da çıkarılmıştır.
İlk defa Kanuni Sultan Süleyman Ankara keçisini Roma-Germen İmparatoru V. Kral’a hediye olarak göndermiştir. Fransız, İspanyol ve İtalyanlar da farklı şekillerde bu keçiyi ülke dışına çekmiş ve yetiştirmeye çalışmıştır. Ancak başarılı sonuç alamamıştır. 1839’da İngiliz bir subayın Ankara’dan 12 baş damızlık seçmesi ile beraber Ankara keçisi Güney Afrika’da İngiliz çiftliklerine götürülmüş ve ıslah edilmiştir.
Güney Afrika’nın Cape bölgesinde uyum sağlamayı başaran Ankara keçisi gelişmiş ve kısa sürede bilinçli ıslah çalışmaları sayesinde de adapte olmuştur. Bugün Ankara keçisi ile tiftik üretiminde Güney Afrika ilk sırada yer almaktadır. 1881 yılından sonra Osmanlı İmparatorluğu Ankara keçisinin yurt dışına çıkarılmasını yasaklamıştır. Günümüzde de Tarım ve Orman Bakanlığı bu ırkı doğal ortamında koruma altına almıştır. Ayrıca Ankara keçisinin genetik materyali de dondurularak Gen Bankalarında muhafaza edilmektedir.
Tiftik Keçisinin Özellikleri
Başta Ankara olmak üzere Siirt, Bitlis, Mardin gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde de yetiştirilen tiftik keçisi en yaygın ikinci ırk türüdür. Ekonomik nedenlerden ötürü sayıları hızla azalmaktadır. ergin ağırlıkları erkeklerde 35-55 kg, dişilerde de 30-40 kg aralığındadır.
Tiftik verimleri dişilerde 3-4 kg, erkeklerde de 4-6 kg arasındadır. Eti gevrek ve lezzetlidir. Döl verimleri düşüktür ve geç gelişim gösteren bir ırktır. Islah yoluyla çeşitli ülkelerde iyileştirilmiştir. Türkiye’de de üretimleri ekonomik olmadığından ötürü gen kaynağı koruma programları devreye alınmıştır.