Anıt ağaçlar yangınlara meydan okudu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca şu ana kadar gerçekleştirilen çalışmalarda, Muğla'da yaşanan yangınlarda herhangi bir anıt ağacın zarar görmediğini tespit etti.

Gündem 11.08.2021, 13:53 İrem Durak
Anıt ağaçlar yangınlara meydan okudu

Anıt ağaçlar yangınlara meydan okudu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca şu ana kadar gerçekleştirilen çalışmalarda, Muğla'da yaşanan yangınlarda herhangi bir anıt ağacın zarar görmediğini tespit etti. Bakanlığın yetki ve sorumluluğu içerisinde ülke genelinde toplam 9 bin 295 anıt ağaç yer alıyor.

Muğla'da orman yangınları ile mücadele devam ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca şu ana kadar yapılan tespitlere göre, tarihe tanıklık eden anıt ağaçların herhangi bir zarar görmediği açıklandı.

AA muhabirinin Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünden almış olduğu bilgiye göre, Bakanlık, bulunduğu yörenin tarihi, kültürü ve folklorunda özel bir yere sahip, doğal miras olarak kabul gören anıt ağaçların tescillenmesi ve bakımının yapılması için çalışmalarını devam ettiriyor.

Bu kapsamda, Bakanlığın yetki ve sorumluluğunda ülke genelinde toplam 9 bin 295 anıt ağaç bulunuyor. Orman yangınının yaşandığı Muğla'da ise bini aşkın anıt ağaç yer alıyor.

Muğla'daki yangınlarda şu ana kadar yapılan tespitlerde herhangi bir anıt ağacın zarar görmediği belirlendi. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor.

Yangın hattının çok yaklaştığı Osmaniye Mahallesi Camiyanı mevkisindeki, 700 yaşından büyük olduğu tahmin edilen doğu çınarının da hiç zarar görmediği tespit edildi.

Öte yandan, koruma altındaki anıt ağaçların bakımı ve çevre düzenlemeleri gibi çalışmalar Bakanlık tarafından yaptırılıyor.

Buna göre, Marmaris ilçesi Bayır Mahallesi'nde bulunan yaklaşık 200 ve 1900 yaşlarındaki iki doğu çınarı ile tescil süreci devam eden ve yaşının 1500'den fazla olduğu değerlendirilen Akdeniz servisinin rehabilitasyon çalışmaları tamamlandı.

Bayır köyü Derepınar mevkisindeki yaklaşık 600 yaşında olduğunu tahmin edilen doğu çınarının ise tescil ve restorasyon çalışmaları başlatıldı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36