Alışverişte Ürün Ambalajları 2022’den Sonra Ücretli

2022 yılı itibarı ile hayatımıza girecek olan Depozito İade Sistemi (DİS) ile beraber alışverişte ambalajlı ürünlerin ambalajları için ücret verilecek.

Gündem 13.08.2021, 17:27 İrem Durak
Alışverişte Ürün Ambalajları 2022’den Sonra Ücretli

Alışverişte Ürün Ambalajları 2022’den Sonra Ücretli

2022 yılı itibarı ile hayatımıza girecek olan Depozito İade Sistemi (DİS) ile beraber alışverişte ambalajlı ürünlerin ambalajları için ücret verilecek. Geri dönüşüme teşvik olunmasının amaçlandığı bu sistemle ekonomiye sene içerisinde 1,4 milyar lira kazandırılması hedefleniyor.

Bilindiği üzere her senenin başında ülke genelinde yeni uygulamalar getiriliyor. 2022 senesi itibarıyla ise hayatımıza Depozito İade Sistemi (DİS) isminde, ambalajlı ürünlerin ambalajları için ücret ödenmesini ve ambalajın iade edilmesi ile birlikte ücretin de iade edilmesini kapsayan yeni bir sistem geliyor.

Uygulamayla beraber atıkların geri dönüşüme gönderilmesinin teşvik edilmesi amaçlanıyor. Konuyla alakalı olarak açıklama yapan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, sistemin doğru işlemesi durumunda Türkiye'de her sene 1 milyon ton ilave atığın oluşmasının önüne geçilebileceğini söyledi.

Alınan bedel para veya alışveriş puanı olarak iade edilecek

Eroğlu, açıklamasında şu sözlere yer verdi: "Önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek uygulamayla birlikte tüketiciler, ürünleri satın alırken ürün bedeliyle birlikte belirlenen depozito iade ücretini de satış noktasına ödeyecek. Depozito sistemi, tüketiciyi ürünün fiyatı dışında ödenen bedeli geri alabilmek için sistemin belirlediği market veya diğer toplama noktalarına yönlendirecek, tüketici depozito bedelini geri alabilmek için atığı iade edecek. İade bedeli para ya da alışveriş puanı olabilir."

Türkiye'de her yıl kullanılan 20 milyar adet içecek ambalajının 9 milyarının petlerden oluştuğunu söyleyen Eroğlu, bu atıkların geri dönüşüme kazandırılmasıyla birlikte ekonomiye yılda 1,4 milyar lira katkı sağlanabileceğini söyledi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11