Açıktan Atama Nedir? Açıktan Atamaya Kimler Başvurabilir?
Açıktan atama nedir? Açıktan Atamaya kimler başvurabilir , Açıktan atama ve merkezi atama ile memur olunması mümkün mü. İşte detaylar yazımızda.
Türkiye’de milyonlar devlet memuru ya da kamu personeli olmak için yarışa girmektedir. Memur adaylarının atamaları iki biçimde yapılır. Açıktan atama ve merkezi atama ile memur olunması mümkündür. İşte detaylar yazımızda.
Açık Atama Nedir? Ne Demek? Nasıl Yapılır?
Türkiye’de binlerce kişi devlet memuru ya da öteki deyişle kamu personeli olmak istiyor. Ülkemizde devlet memuru olmak oldukça saygın hale dönüşmüştür. Öyle ki pek çok kişi çocuğunun evleneceği kişinin memur olmasını bile istiyor. Ayrıca özel sektörde çalışmakta olan pek çok kişinin hayali de devlet memuru olabilmektir. Ülkemizde devlet memuru olarak güvence sahibi olmak isteyen pek çok kişi bulunur. Bu sebeple her sene binlerce kişi Kamu Personeli Seçme Sınavına girmekte ve hazırlanmaktadır. Devlet memuru ya da kamu personeli olmanın birkaç yolu bulunmaktadır. İşte memur olmak istemiş olan kişilerin ataması sırasında karşımıza açıktan atama çıkacaktır. Peki açıktan atama nedir?
Açıktan Atama Nedir? Ne Demek?
Memur ya da kamu personeli olmak isteyen kişilerin karşısına birden fazla yol çıkar. Devlet memuru ya da kamu personeli olmanın birden fazla yolu bulunur. İşte o yollardan biri de açıktan atama olmaktadır. “Açıktan atama nedir?” “Açıktan atama ne demek?” soruları son zamanlarda çok sık karşımıza çıkmaktadır. Açıktan atama, merkezi atamalardan daha değişik bir atama türüdür. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda kendisine yer bulmuş olan açıktan atama bu kanunda detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Açıktan atama bir adayın sınavlı ya da sınavsız olarak ilk defa devlet memuru ya da kamu personeli olarak atanmasına denmektedir.
Açıktan Yeniden Atama Nedir?
Açıktan atama ile ilgili gerçekleştirilen araştırmalarda birçok kişinin karşısına açıktan tekrardan atama çıkıyor. “Açıktan yeniden atama nedir?” sorusuna yine 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunda cevap verilmektedir. Açıktan tekrardan atama iki defadan fazla olmamak koşuluyla memurluktan kendi isteği ile ayrılan ya da ayrılmış/çekilmiş sayılanlar kişilerden tekrar memurluğa kamu personelliğine dönmek isteyenlerin ayrılmış oldukları sınıfta boş kadro olması durumunda ve nitelikleri hala taşımaları halinde o kadroya tekrardan atanmalarına denir. Yani devlet memurluğundan iki defadan fazla olmamak koşuluyla ayrıldınız. Tekrardan memur olmak istiyorsunuz. Ayrılmış olduğunuz sınıfta boş kadro bulunuyorsa ve şartları hala karşılıyorsanız tekrardan atanıyorsunuz. İşte bu duruma açıktan yeniden atama denir.
Açıktan yeniden atamayla alakalı olarak bazı önemli noktalar bulunur. Devlet memurlarının ve kamu personellerinin kanuni izin, geçici görevleri, disiplin cezaları ya da görevden uzaklaştırma sebepleriyle işlerinden geçici bir şekilde ayrılmaları durumunda yerlerine kurum içinden ya da diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanması mümkün olmaktadır.
Açıktan Atama Nasıl Yapılır?
Birçok kişi açıktan atamanın kuralsız bir biçimde yapıldığını düşünmektedir. Fakat açıktan atama kuralsız bir biçimde gerçekleştirilen usulsüz bir atama şekli olmamaktadır. Açıktan atama boş kadrolara işsiz bireylerin ataması biçiminde gerçekleştirilir. Yani özel olarak kamu personeli ya da devlet memuru bulunmayan kişilerin memur kadrolarına atanmasına açıktan atama denir. Bu yollar ve yöntemler ile memur olan kişiler açıktan atama ile memur olmuş sayılmaktadır.
Açıktan Atamaya Kimler Başvurabilir?
Açıktan atama ile alakalı olarak pek çok konu merak konusudur. Merak edilen konuşların başında ise “açıktan atamaya kimler başvuruda bulunabilir?” “Açıktan atamaya nasıl başvurulabilir?” soruları gelir. Açıktan atama ile devlet memuru olmak ya da kamu personeli olmak için birtakım kurallar doğrultusunda işlemler gerçekleşmektedir. Açıktan atama başvuru koşulları personel alımı ve memur alımı ilanlarında özel olarak belirtilmektedir.