2022 Gümrük Muhafaza Memuru Maaşı Ne Kadar, Ne İş Yapar?
Son zamanlarda hızlı bir şekilde popüler hale gelmiş olan bir diğer meslek grubu da gümrük muhafaza memurluğu olmaktadır. Özellikle küreselleşme ile beraber artan ticari ilişkiler, gümrük birliklerinin önemi yükselmiş olup bu kapsamda gümrük muhafaza memurluğu da en fazla merak edilen mesleklerden biri haline gelmeyi başarmıştır. Meslek grubuna artan ilgi ile de bu meslek nasıl icra edilebilir, gümrük muhafaza memuru nasıl olunur, çalışma koşulları nelerdir ve maaşları ne kadar kadardır şeklinde birçok soru merak edilenler arasında yer almaktadır.
Gümrük Muhafaza Memuru Olmak
Gümrük muhafaza memurları, Ticaret Bakanlığı’na bağlı bulunan ve görev yapan özel kolluk kuvvetleri olarak ifade ediliyor olup sınırlarda, liman ve havaalanlarında çalışmaktadır. Buralarda bagaj kontrolleri, sınır kapılarında mazot ölçüm olmak üzere birçok görevleri bulunur.
Gümrük muhafaza memuru olmak için üniversitelerin hukuk, idari ve iktisadi bilimler, gümrük ve lojistik ve benzeri bölümlerinden en az 4 senelik olanlarını bitirmeleri gereklidir. Daha sonra ilan açılması durumunda 30 yaşından gün almamış olmak, erkeklerde en az 172 cm, kadınlarda ise en az 165 cm boya sahip olmak bir de KPSS P3 puan türünden de en az 70 puan almış olmak koşullarını sağlamaları durumunda sınavlarda başarılı olanlar kadroya atanırlar.
2021 Yılı İçin Muhafaza Memuru Alımı İlanı Yayımlanmıştı
Muhafaza Memuru aşımı için Ticaret Bakanlığı kadro açacağına dair sinyalleri vermişti. Beklenmedik bir şekilde ilan açan Ticaret Bakanlığı adaylara adeta Bayram hediyesi verip 2021 senesi için Muhafaza Memuru alımı yapılacağını açıklamıştı. 25 farklı ilde görevlendirilmek üzere 750 kişilik boş kadro ile Muhafaza Memuru Alımı gerçekleştirilecek. İlgili ilana göre:
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası ile 06.06.1978 tarihli 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla belirlenen “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslara” göre çalıştırılmak üzere, açıktan atama suretiyle Uygulamalı (Fiziki Yeterlilik) ve Sözlü Sınav ile Sözleşmeli Muhafaza Memuru alınacaktır.
Açıklamasında bulunan Ticaret Bakanlığı kadro dağılımını şöyle tanımlamıştı:
Çalışma Koşulları
Türkiye’nin sınır bölgelerinde görev yapan gümrük muhafaza memurları, iş yoğunluğuna bağlı olarak 12’ye 12, 12’ye 24 ya da 24’e 24 saat çalışmaktadır. Genel itibari ile Gürbulak, Çeşme, Sarp ve diğer sınır ve gümrük kapılarında görevlendirilmektedir. Burada sınıra giriş yapanları kontrol etmekle yükümlü olan memurlar, nöbet usulü çalışmaktadırlar.
Gümrük muayene memurları, gümrük kontrolü şeklinde bilinen işi yapmaktadır. Başlıca görevleri ise şu biçimde sıralanabilir;
Gümrük geçişi gerçekleştirilen mal ile ilgili verilen beyanın doğruluğunu kontrol etmektedir.
Geçirilen malın ilgili mevzuat gereğince yasaklı olup olmadığına bakmaktadır.
Geçişi gerçekleştirilen malın sahip olması gerekli olan belgelere sahip olup olmadığını kontrol etmektedir.
Gümrük sahasının denetimini sağlamaktadır.
Sınırdan geçiş yapan her türden aracın kontrolünü gerçekleştirir.
Yasaklı maddelerin geçirilmek istendiğini fark etmesi halinde, bu mallara el koyar.
Gerekli durumlarda istihbarat birimleri ile koordineli beraber çalışır ve kaçakçılık ile mücadele eder.
Yolcu bagajlarını X-Ray cihazı ile kontrolden geçirir.
2021 Gümrük Muhafaza Memuru Maaşları
Kamuda görev yapmakta olan ve Ticaret Bakanlığına bağlı olarak çalışıyor olan gümrük muhafaza memurlarının aylık maaşları 5600 TL ile 9000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Buna ek olarak aylık yolluk ücreti ise bin TL ile 2 bin TL arasında, ek500 adında bir ek gelir ve tayin bedeli gibi ek ödemeler de gerçekleştirmektedir.
En Düşük Muhafaza Memurunun Aldığı Maaşı: 5600 TL
Ortalama Muhafaza Memurunun Aldığı Maaşı: 5800 TL
En Yüksek Muhafaza Memurunun Aldığı Maaşı: 9000 TL
Temmuz Zammı Sonrasında da Muhafaza Memuru Maaşı: Temmuz zammından sonra ise 6000 TL ile 10000 TL arasında maaş değişkenliği olacağı tahmin edilmektedir.