2 Eylül’de inşaatlar duruyor!

Çimento fiyatlarının artışından şikayetçi olan inşaat müteahhitleri, inşaatları durdurma kararına vardı.

Gündem 30.08.2021, 23:17 İrem Durak
2 Eylül’de inşaatlar duruyor!

2 Eylül’de inşaatlar duruyor!

Çimento fiyatlarının artışından şikayetçi olan inşaat müteahhitleri, inşaatları durdurma kararına vardı. İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, İnşaat Sektörü İstişare Toplantısı'nda eylem kararı alındığını, inşaatların 2 Eylül Perşembe günü itibarı ile durdurulacağını duyurdu. Tahir Tellioğlu, uyarılara rağmen çimento zamlarının devam ettiğini belirtti.

Başta çimento olmak üzere inşaat girdilerinde meydana gelen fiyat artışları, Türkiye’de bir ilke sebep oldu. Fiyat artışlarından şikayet eden inşaat müteahhitleri iş bırakma kararı aldı. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) öncülüğünde yapılan Türkiye İnşaat Sektörü İstişare Toplantısı’nda, inşaatların 2 Eylül Perşembe günü durdurulması kararı alındı. Karar için açıklama yapan İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, çimento sektörünün, tüm girişimlere rağmen zamlara devam ettiğini belirtti.

Eylem kararının açıklanmasından sonra İMKON’in resmi hesabı başta olmak üzere, Federasyon genel sekreterinin ve bağlı bulunan derneklerden bazılarının Twitter hesapları kapatılmış durumda.

İMKON, 2 Eylül Perşembe günü, Anadolu’da bulunan birlik ve dernek başkanları ile bir araya gelerek boykot ve eylemi gerçekleştirecek. “Çimento sektörü eğer, yakın bir zaman dilimi içerisinde, inşaat sektörünün, kamunun, müteahhitlik sektörünün, Ticaret Bakanlığı’nın bu konuda vermiş olduğu telkinlerine uymaz, keyfe keder zam yapmaya devam ederse, iş bırakacaklarını” belirten İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, bugüne kadar yaptıkları girişimlerinin sonuç vermediği gibi tonu 450 TL olan çimentonun fiyatının 500 TL’ye yükseltilerek yüzde 12 oranında yeni zam yapıldığını açıkladı.

Eylem kararına yüzde 80 destek

İMKON Genel Başkanı Tellioğlu, gerçekleştirmiş olduğu açıklamada, Anadolu’daki dernekler ve birliklerle birlikte online şekilde “Türkiye İnşaat Sektörü İstişare Toplantısı” yaptıklarını belirtti. Bu toplantı ile beraber yeni kararlar aldıklarını ve uygulamaya geçeceklerini söyleyen Tellioğlu, “Toplantımızda yüzde 80 oranında ‘inşaatları durdurarak’ grev yapalım kararına vardık. 6 milyon konut kentsel dönüşüm beklerken çimento kartelinin yüzde iki yüz zam yapması kabul edilemez bir durum, 250 alt sektöre de ciddi zarar vermektedir. Yapmış olduğumuz girişimlerden sonuç alamamanın üzüntüsü içinde iş durdurma kararı alacağız. Bugün gerçekleştirmiş olduğumuz toplantımızda mevcut inşaatları durduralım mı şeklinde konuşurken, bazı meslektaşlarımız inşaatlarına hiç başlamayarak sürece destek veriyor. Haftaya Çarşamba günü ulusal basına açıklama gerçekleştireceğiz. Perşembe günü ise Anadolu’dan gelecek birlik ve dernek başkanları ile birlikte bir araya gelerek boykot ve eyleme başlayacağız” şeklinde konuştu.

“Bakanın isteklerini de dinlemediler”

Pandemi sonrası inşaat malzemelerine belli oranlarda zam geldiğini kaydeden Tellioğlu yaşanan süreçleri yeniden hatırlatarak konuşmasını sürdürdü:

“İnşaat sektörü temel malzemelerine, özellikle demir ve çimentoya daha çok, fahiş oranlardan zam yapıldı. Ama demir kısmen Ticaret Bakanımız Mehmet Muş’un başkanlığı ile gerçekleştirdiğimiz toplantıda bakanlığın ve bizim isteklerimize uyarak indirime gidildi ve demir ücretleri kısmen kontrol altına alındı. Ancak çimentoya gelince her geçen gün fiyat artışı ile karşı karşıya kalıyoruz. Çimentonun yurtdışı girdisi hemen hemen bulunmuyor. Yurtdışından ithalata dayalı bir mamul durumları da yok. İmalat maliyetlerinin en önemli giriş kaynağı enerji, toprak, bunları da üst üste koyduğumuzda da ortalama yüzde 50-60 arasında maliyet artışlarının olmasını kabul edebiliriz. Ancak yüzde 200 maliyet artışları kabul edilir şekilde değil. Bu süreçte kırılmış olduğumuz konu 45 gün önce Ticaret Bakanımız Mehmet Muş başkanlığında toplandığımızda geçen sene tonda 160 TL olan çimento fiyatını 450 TL yapmışlardı. Biz buna itiraz etmiştik bakan bey de bize hak vermişti. Çimentocuların da demirciler şeklindeki bir anlayış göstermelerini ve biraz indirim yapmalarını kendilerine rica etmişti. Onlar da zoraki olarak kafalarını sallamıştı. Ancak bırakın indirim yapmayı devamlı zam geldi.” Dedi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10