Muvafakatname Ne Demektir? Ne işe Yarar?

   Genel kapsamda muvafakatname ne demektir kısa olarak izin belgesi anlamı taşıyan bu kelime muvafakat kelimesinden yani uzlaşma onay verme kelimesinden türetilmiş olup izin kâğıdı uzlaşma kâğıdı anlamını ifade ediyor.

Resim D3aqDI0hSz
Google News

Daha çok hukuki işlemler esnasında karşımıza çıkan muvafakatname alım satım ortaklık işlerinde de sıkça sözü edilir.

Özünde bir işin yapılması adına hakkı bulunan bireylerin onayının alınmış olduğu belgedir.

   Muvafakatname günümüzde en genel kullanımı ile 18 yaşından küçük çocukları okuması için yurtdışına çıkabilmesi için ya da bir spor müsabakasında çıkabilmesi için ailelerden alınan izin içerikli yazılardır.

   Bahsedilen bu belgeyi sizden okullar, spor kulüpleri ya da yurt dışına göndermek istiyorsanız vize işlemleri için konsolosluklar tarafından sizden talep edilir. Yasa kapsamında önemli bir belgedir.

Muvafakatname İstenilen Yerler

   Bilindiği gibi muvafakatname ne demektir yanıtı olarak, muvafakatnameler noter tarafından düzenlenen bir belgedir, denilmektedir. Evli olan bir bireyin oturmuş olduğu evi satmak talebinde eşinden muvafakatname alması gerekir.

   Veraset ya da intikal yolu ile bir aracın devrinde varislerden reşit olmayan bulunuyor ise noterlikte muvafakatname düzenlenebilir.

18 yaşından küçüklerin bir kulüpte spor yapabilmesi için muvafakatname talep edilir.

Bunların beraberinde ayrılmış olan ailelerin çocukları için pasaport çıkarılması gerektiği durumlarda çocuğun velayetinin kimde olduğuna bakılmaksızın herhangi birinden muvafakatname talep edilir.

Muvafakatname Alınırken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Hususlar

   Muvafakatnameler noter aracılığı ile düzenlenmiş olması ve özel durumlar dışında tek tip olmasına   dikkat edilmesi gerekir.

Muvafakatname alınırken çocuğun gerçek velisi olup olmadığı tespitine dikkat edilmesi gerekir.

   Sporcu olan bir çocuğun anne ve babası evli ise müşterek veli olduklarından notere her ikisi de beraber gitmeli nüfus cüzdanları ve çocuğun öğrenci belgesini yanlarında bulundurması gerekir.

    Şayet anne baba ayrılmış ise boşanmaya ve çocuğun velayetinin hangi tarafta bulunduğuna dair mahkeme onaylı olan belge ile beraber varisi olan kişi notere gitmesi gereklidir.

   Ayrıca yanında nüfus cüzdanı ve öğrenci belgesi ile beraber olmalıdır. Anne ya da babadan herhangi birisi vefat etmiş ise hayatta olan birisi nüfus cüzdanı ve öğrenci belgesi ile beraber notere gitmesi gerekir.

   Çocuk vesayet altında ise vasisi olan kişi vesayetin kendisinde olduğunu kanıtlayan mahkeme kararı ile beraber notere gitmesi gerekir.

    Mahkemenin vesayet kararı içeriğinde vasisinin muvafakatname verme yetkisinin olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Tüm bu belirtilen şartlar yerine getirilmemiş ise muvafakatnameleri geçersiz hale getirilebileceğinden özen gösterilmesi talep olunur.

E-devletten Muvafakatname Alınır Mı?

   Güncel olarak muvafakatname ne demektir e-devlet sisteminde muvafakatname alabileceğiniz bir seçenek yer almaz. E-devletten muvafakatname almanız gibi bir durum söz konusu değildir.

   Size en yakın noterden ücret karşılığında alabileceğiniz bu belgeyi Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığı ile alabileceğinizi unutmayın.

   E-devletten muvafakatname alınması şu an için aktif olan bir hizmet değildir. Fakat ilerleyen dönemlerde böyle bir hizmete e-devlette görmeyi vatandaşlar talep edebilir.

Yurtdışı Çıkış Muvafakatname Süresi

   Yurt dışına çıkacak olan çocuk için alınan muvafakatname her seferinde alınması gereklidir. Muvafakatname alındıktan sonra 1 yıl boyunca geçerliliği vardır.

   Aynı muvafakatname ile birden fazla olarak yurtdışına gitmek isteyenlerin problemler yaşama olanağı vardır.

   Çocuk kendi pasaportunu aldıktan sonra bu işlemler de bir problem yaşanılmaz. Yurtdışı seyahat sırasında yanlarında aileleri bulunmuyor ise onların imzalarının ve bilgilerinin yer aldığı kâğıt gereklidir.

   Noterden ya da emniyet Genel Müdürlüğü'nden alınacak olan muvafakatnamelerde her şartın usulüne uygun bir şekilde olmasına dikkat etmeniz gerekir. Aksi halde alınmış olan muvafakatname geçersiz sayılır.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<