Avukat Maaşları Ne Kadar? Avukatlar Ne Kadar Kazanıyor?

Avukat maaşları kaç TL? Stajyer avukat maaşları kaç TL? Holding avukat maaşları ne kadar? Özel avukat maaşları kaç TL? Banka avukat maaşları kaç TL? Devlet avukat maaşları kaç TL? Yeni başlayan avukat maaşı ne kadar?

Ekonomi 06.11.2020, 17:53
Avukat Maaşları Ne Kadar? Avukatlar Ne Kadar Kazanıyor?

Milyonlarca genci ilgilendiren üniversite sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanması ve tercih dönemi yaklaştıkça adayların meslekler hakkında bilgi arayışları da artıyor. Meslek benimsememizde en önemli kriter elbette o işi severek yapıp yapmayacağımızı bilmektir fakat hemen ardından maaş bizim aklımızı kurcalar. Bu yazımızda bir bakıma kutsal meslek sayılabilecek avukatlığın maaş durumlarını inceleyeceğiz.

Öncelikle bilinmelidir ki elle tutulur her meslekte belli bir deneyime ulaştığınızda talipleriniz ve buna bağlı olarak kazancınız artar. Örneğin avukatlıkta özel sektörde çalışmaktan yana tercihte bulunursanız ilk senenizde asgari ücretin çok az daha fazlasını kazanırsınız fakat avukatlık tecrübeniz arttıkça alacağınız maaş da artar. Öncelikle avukatlıktan biraz bahsedelim.

AVUKAT NASIL OLUNUR?

Avukatlık günümüzde hala popülerliğini sürdüren bir meslektir. Muhtemelen insanoğlu var olduğu sürece bu mesleğe olan ihtiyaç devam edecektir.

Seçkin bir meslek olması dolayısıyla açıkçası her yiğidin harcı değildir. Zorlu bir eğitim süreci ve yapılacak olan stajlar avukatlık yolunuzu belirler.

Avukat olmak için öncelikle 4 yıllık hukuk fakültesi kazanmanız lazım. Bu yoğun 4 yıllık eğitimin ardından 1 yıl staj yapılmak zorundadır. Bu avukatlık stajının 6 ayı mahkemede, diğer 6 ayı ise en az 5 sene tecrübeye sahip bir avukatın yanında staj yapılarak gerçekleştirilir.

Bahsettiğimiz 1 yıllık stajın ardından da Türkiye Barolar Birliğine stajın bittiğine ve avukatlık ruhsatını almak istediğinize dair başvuruda bulunmanız gerekiyor.

AVUKAT MAAŞLARI NE KADAR? 2020

Avukat maaşları çalışmak istediğiniz sektöre göre değişiklik göstermektedir. Kısa vadede özel sektörde yüksek miktarlar kazanamazsınız fakat işinizde istikrar sağlarsanız kamu sektöründen daha çok kazancınız olacağı muhtemeldir.

Bilindiği üzere her sene belli bir miktar memur maaşlarına zam geliyor ve devletin yanında çalışan avukatlar da bu zamlardan yararlanıyor. Bu seneki özel sektör ve kamu maaşları ise şu şekilde:

  • Kamu: 5224 TL
  • Özel Sektör: ort 2500 TL

Arada bayağı fark var gibi gözükse de kamudaki yıla bağlı artış miktarı özel sektöre nazaran daha az. Bu da demek oluyor ki özel sektör istikrar sağlamanız halinde size daha çok kazanç sağlayacaktır. Bunun yıla bağlı artışını belirleyecek olan sizlersiniz.

Özel sektör maaşı avukatların ilk yılında genellikle asgari ücretin az üstünde verilir bu yüzden net bir miktar vermek doğru değildir. Gelecek avukat adaylarımıza gönülden başarılar dileriz.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04