Özel Okul Öğretmenlerinin Hakları Ne Olacak?

Özel okullarda yıllardır bir şeyler oluyor, hepimiz görüyoruz. Özel okul öğretmenlerinin haklarına ne oldu? Özel okul öğretmenleri pandemide neler yaşadı? Şuanda neler yaşıyorlar?

Eğitim 22.09.2020, 14:19
Özel Okul Öğretmenlerinin Hakları Ne Olacak?

Ülkemizde özel okulda öğretmen olmak başlı başına bir dert. Özel okullardaki öğretmenlerin sorunları herkes tarafından biliniyor. Özel okul yönetimlerinin öğretmenlerin maaşlarını geç yatırmaları, sigortaların eksik yatması, maaşın aylarca yatmaması, öğretmenlerin çeşitli haklarının verilmemesi gibi bir çok sorun yaşandığı görülüyor. Zaten bir sürü sorun yaşanıyorken bir de pandemiden dolayı daha da sorun yaşanması özel okul öğretmenlerini her zamandakinden daha da mağdur etti.

Özel Okullar Okul Ücretlerini Velilerden Tam Aldı

Pandemi döneminde özel okullar öğrencilerin ödemesi gereken okul ücretini okullar kapalı olmasına rağmen aldı. Aynı şekilde özel okullar devletin bu zor dönemde iş yerlerine sağladığı kısa çalışma ödeneğine de başvurdu ve bundan faydalandılar. Yani özel okullar gelirlerinden bir eksilme olmamasına rağmen devletten yardım aldılar.

Velilerden okul ücretleri alındı ve kısa çalışma ödeneğinden de yardım alındı. Peki öğretmenlere ne oldu? Öğretmen sigortaları aylarca yatırılmadı. Maaşların eksik yatması ve zamanında yatmaması da tuzu biberi oldu. Özel okullar öğretmenlerinin haklarını açık açık yerine getirmedi ve devletin yardımını da alarak devlete maddi zarar verdiği de görülüyor.

Pandemide Çalışma Saatleri

Milli eğitimin okullarında öğretmenlik yapan memurların maaşları tam yatmaya devam etti, sigorta sorunu yaşanmadı. Ayrıca aylarca çalışmadılar. Üstelik uzaktan eğitim yapılsa bile bu günde en fazla 1,2 saat ile sınırlı kaldı. Ancak özel okul öğretmenleri 08.00 ile 18.00 saatleri arasında 8 saat okul açıkmış gibi uzaktan eğitim ile mesai yaptılar. Üstelik haftalık 28 saat çalışma anlaşması olmasına rağmen haftalık 36 saat çalışma yapma zorunluluğu geldi ve haftada 36 saat uzaktan eğitim ile ders verdiler.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de özel okul yönetimleri mobing uygulayarak maaşta kesinti yapmak ile öğretmenleri tehdit ederek çalışmaya devam etmesini söylediler. Hala daha tehdit etmeye devam ediyorlar.

Esnek Çalışma Saatleri

Kamu esnek çalışma saatlerine geçti ve çalışanlarına kolaylık sağlamayı tercih etti. Bu sayede hastalığa yakalanma ihtimalini çok daha azaltarak çalışanın sağlığını düşündüğünü gösterdi. Ancak özel okullar uzaktan eğitim vermek için 08.00-17.00 arasında uzaktan eğitim vermek için öğretmenlerinin okula gelmelerini zorunlu yaptı. Hatfanın 5 günü okula giderek uzaktan eğitim yapıyorlar. Üstelik çoğunluğu toplu taşıma kullandığı için hastalığa yakalanma ihtimalleri de artıyor.

Hastalığa yakalanma ihtimalini düşünene, maaşı eksik yatan, sigortası aylarca yatmamış, maaşında kesinti yapılması tehtidini gören özel okul öğretmenleri nasıl görevlerini yerine tam manası ile getirecekler? Devleti zarara uğratan özel okulların insafına bırakırsak hiçbir zaman.

Çalışanı Koruma ve Karantina

Kamuda çevresinde hastalık olduğu belli olan bir çalışan hemen 14 gün karantinaya gönderiliyor ve bir maaş kesintisi de yaşanmıyor. Ancak özel okullarda her gün bir özel okul öğretmeninin bu hastalığa yakalandığı haberi geliyor ama be milli eğitimden ne de özel okul yönetimlerinde bu durumu engelleyecek bir hareket görülmüyor.

Özel okul öğretmenlerine gerekli açıklama yapılmadığından dolayı hem hakları açık açık yeniyor hem de hastalığa karşı okulda savunmasız hale getiriliyor.

Okulların Açılması

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk mümkün olduğunca öğretmenleri okullara götürtmeyeceğiz diyor. Peki özel okullara bu konuda bir deneteme yapılıyor mu? Özel okul öğretmenlerinde sağlıkçı eşleri olanlar bulunuyor ve onların hastalığa yakalanma riski çok büyük. Ayrıca bu hastalığı taşıma ve başkalarına bulaştırmaları da oldukça yüksek.

Birinci sınıflar hariç okulların açılmayacağı haberini gördük hep beraber. Peki özel okullarda öğrencilerin 25’er kişilik gruplar ile okullara ara sınıfların dahi çağrıldığını biliyorlar mı? Denetleme olmadığından bir çocuk ile gelecek korona tüm okula birkaç gün içinde yayılacaktır. Özel okullarda durum böyle devam edecek mi?

Uzaktan eğitimin fiyaskoya dönüştüğünü gördük ve azimle çalışan öğretmenlerin bunu tersine çevireceği açıkça ortada. Ancak özel okul yönetimlerini göstere göstere öğretmenlerin haklarını çiğnemesi ve bu konuda bir yaptırıma uğramaması can sıkıcıdır.

Peki ne olacak? Su yolunu bulur deyip kenarı mı çekileceğiz? Yoksa koltuk sahipleri görevini yerine getirecek mi?

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:07
Güneş 06:32
Öğle 12:59
İkindi 16:29
Akşam 19:15
Yatsı 20:35