Yalnızca ABD Başkanının Sahip Olduğu Ayrıcalıklar

Uzun bir süredir bütün dünya Amerika Birleşik Devletleri’ndeki seçimlere kilitlenmiş durumda. Joe Biden mı yoksa Donald Trump mı ABD Başkanı olacak? İnsanlar heyecanla sonuçları beklerken ABD Başkanlığı neden bu kadar önemli hale geliyor?

Dünya 14.11.2020, 23:25 İrem Durak
Yalnızca ABD Başkanının Sahip Olduğu Ayrıcalıklar

Yalnızca ABD Başkanının Sahip Olduğu Ayrıcalıklar

Uzun bir süredir bütün dünya Amerika Birleşik Devletleri’ndeki seçimlere kilitlenmiş durumda. Joe Biden mı yoksa Donald Trump mı ABD Başkanı olacak? İnsanlar heyecanla sonuçları beklerken ABD Başkanlığı neden bu kadar önemli hale geliyor?

3 Kasım 2020’de ABD seçiminin gayrı resmi olan sonuçlarına göre Joe Biden kazanan oldu. Fakat resmi sonuçlar henüz açıklanmadı. Dolayısıyla sonuçlar kesin değil. Yeni ABD Başkanı ise bütün ülkelerde merakla bekleniyor. Bütün dünyada gelişmeler anbean takip ediliyor. Yeni ABD başkanının bu kadar merak edilmesinin sebebi ise dünyanın en büyük ekonomik ve askeri gücüne sahip olması.

ABD başkanı tüm sahip olunan ekonomik ve askeri gücü sahip olduğu özel ayrıcalıklar ile yönetebilme yetkisini alıyor. Dolayısıyla Amerikalılar ve tüm dünya halkları yeni ABD başkanını hem heyecanla hem de endişe ile bekliyor. ABD başkanı ise sahip olduğu ayrıcalıkları nasıl kullanacak. İşte sahip olduğu özel ayrıcalıklar:

ABD başkanı;

ABD başkanı özel uçağı,

Başkomutanlık yetkisi,

Büyükelçileri atama yetkisi,

Ömür boyu koruma hizmeti,

Özel mobilya ödeneği,

Özel personel ödeneği,

Özel seyahat ödeneği,

Özel sinema salonu,

Ulusal Muhafızlar’a çağrı ayrıcalığı,

Veto yetkisi,

Yüksek Mahkeme hakimlerini atama yetkisi,

Yürütme yetkisi.

ABD başkanı seçildiğinde hem hükümet hem de devlet başkanı oluyor. başkomutanlık yetkisi ise ABD’de yer alan bütün eyalet orduları, silahlı kuvvetleri ve deniz kuvvetlerinin yetkili görevlisi oluyor.

ABD başkanı ise başkomutan olup ülkenin dışına asker gönderebiliyor. Askeri güç kullanımını onaylayarak nükleer silahları kullandırabiliyor. Ayrıca ordunun üzerinde değişiklikler yapabiliyor.

ABD başkanı hem devletin hem de hükümetin başkanı olduğundan dolayı ABD Anayasası’nın ikinci maddesine göre yürütme gücünü elinde bulunduruyor. Bu yetki sayesinde yaptırım uygulanmasını durdurup genel afların kararlarını onaylayabilir. Ayrıca uluslar arası anlaşmaları da sonlandırabilir.

ABD seçimleri bütün dünyayı etkiliyor ve en büyük sebeplerinden biri de büyükelçileri atama yetkisi elinde bulunuyor.

ABD başkanı Yüksek Mahkeme hakimlerini atama yetkisi oldukça güçlü yetkileri arasında. Ülkede yaşanabilecek tartışmaların çoğuna Yüksek Mahkeme son söz söyleme yetkisine sahip. Dolayısıyla Amerikalılar tarafından oldukça hassas konulardan biri.

ABD başkanı Kongre tarafından onaylanan yasaları ve anayasal değişiklikleri veto edebilir. ABD başkanı Trump söz konusu olan veto yetkisini çok kez kullanmıştı ve sonuçlarında da Kongre ile tartışmalar yaşamıştı.

ABD Ulusal Muhafızları bütün eyaletlerde olan ve hem eyalette hem de federal hükümete bağlı bulunan silahlı kuvvetler. ABD başkanının kararı ile veya eyaletin isteği üzerine Ulusal Muhafızlar’ı göreve çağırabilmektedir.

ABD başkanı 50 bin dolarlık sağlık sigortası ve yıllık 400 bin dolarlık başkanlık maaşı ile kendine özel olarak olarak ayrılan bütçeden seyahat ödeneği de alıyor. Örneğin Obama döneminde yıllık 200 bin dolarlık bir ödeme vardı.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12