George Soros Kimdir, Sorosçu Nedir! Merak Edilenler!

Casusluk ve darbeye teşebbüs suçlarından yargılanan Osman Kavala'nın serbest bırakılması için büyükelçilerin ortak bildiri yayımlamasına büyük tepki veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, George Soros'u tekrardan gündeme taşımıştı. Sonrasında da George Soros merak edilmeye başladı.

Dünya 10.01.2022, 14:58 10.01.2022, 15:15 Mehmet Kurt
George Soros Kimdir, Sorosçu Nedir! Merak Edilenler!

    Kavala'dan "Soros artığı" olarak bahsetmekte olan Cumhurbaşkanı, "Uluslararası camia içerisinde Soros ne ise Kavala o. Bunlar para ile istedikleri yeri istedikleri gibi sallamaya çalışıyorlar. Şimdi Soros'un oğlu da giriyor. O da babası gibi. Bunların çok iyi takip edilmesi lazım. Bunlar mesela şu anda Balkanlara sızmanın, Balkanları sindirmenin gayreti içerisindeler. Bunlara da tabii fırsat vermeyeceğiz, verilmemesi lazım" açıklamasını gerçekleştirmişti.

Erdoğan'dan Macaristan Başbakanı Viktor Orban'a, eski ABD Başkanı Donald Trump'tan Rusya, Polonya ve İngiltere'de birçok muhafazakar liderlerin, kitlesel halk hareketlerinin perde arkasında olmakla suçlamış olduğu iş insanı George Soros, Haziran 2020 tarihinde de ABD'deki ırkçılık karşıtı protestoları örgütlemekten dolayı suçlanmıştı.

Suçlamalar arasından birkaçı protestocuları istihdam etmek, onları taşımak için otobüsler kullanmak ve hatta polise, iş yerlerine ve farklı noktalara saldırmak için taş yığınları yapmak yer alıyor. Bitmek bilmeyen komplo teorilerinin hedefi olan milyarder yatırımcı Soros, ABD'yi sarsmakta olan siyahilere karşı polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı protestoları finanse etmekle suçlanıyor.

Aralarında Cumhuriyetçi Partili adların da bulunduğu çok sayıda kişi, özellikle sosyal medya platformları içerisinde, Soros'a yönelik saldırılarını arttırıyor. Aşırı sağcı ve muhafazakar gruplar, bir kampanya başlatıp yöneticilere, "İç terörizme olan finansal desteğini ve yıllardır devam eden yolsuzluğunu araştırın" çağrısını gerçekleştiriyorlar.

Dünya genelinde liberal gruplara ve otokrasi karşıtı oluşumlara kişisel servetlerinden gerçekleştirdikleri bağışlar, onu birçok aşırı sağcının 'doğal hedefi' haline gelmiş durumda.

Macar asıllı Amerikalı, Yahudi iş adamları aynı zamanda anti-semitik (Yahudi karşıtı) saldırıların da hedefinde olan isim. Söz konusu saldırılar şu anlarda sosyal medya aracılığıyla daha hızlı ve daha geniş bir yelpazede yayılmayı sürdürüyor.

Yahudi toplumuna yönelik karalama kampanyalarına karşı mücadele etmekte olan İftira ve İnkarla Mücadele Birliği'nin (Anti-Defamation League /ADL) araştırmasına göre, mayıs ayı sonlarında, iş insanı Soros'la alakalı olarak Twitter'da yazılan günlük olumsuz iletilerin sayısı 20 binlerden 500 binlere çıktı.

George Soros kimdir?

Macar asıllı Amerikalı milyarder, iş insanı George Soros, 1930 yılında Budapeşte'de dünyaya geldi.

Nazilerin Yahudilere yönelik soykırımı esnasında babasının temin ettiği sahte kimlik ile hayatta kalmayı başaran Soros, 1947 yılında İngiltere'ye göç etti. Finansör, işletmeci ve girişimci olan Soros, 1956 yılında da ABD'ye yerleşti ve bu ülkenin vatandaşı oldu.

Kuruluşuna öncülük ettiği uluslararası yatırım fonundan ötürü büyük bir servetin sahibi oldu. Şu anda 8,3 milyar dolar serveti bulunmakta. Komünizmin çökmesinden sonra Doğu Avrupa ülkelerine yüklü miktarda yardımlar gerçekleştirdi.

Hatta bazı ülkelerdeki mali yardımları Birleşmiş Milletler'in yardımlarının da önüne geçmiş oldu. Bundan dolayı kimileri onu 'hayırsever' olarak nitelendirirken kimileri de gizli ajandası olan bir kişi olarak açıkladı. Ana vatanı Macaristan'da 1984 senesinde Açık Toplum Vakfı isimli bir dernek kurdu.

Faaliyetlerini ağırlıklı bir şekilde Doğu Avrupa ülkelerinde yoğunlaştırdı. Vakıf, hala 70'in üzerinde ülkede faaliyet göstermeye devam ediyor. Genel olarak üniversiteli gençlere yönelik projeler devam ettiriliyor. Soros'un Macaristan'da kapatılmakta olan üniversitesi Viyana'ya taşınıyor.

Asıl amacını 'insan hakları, demokratik değerlerin yaygınlaşması ve açık görüşe sahip toplumların yetiştirilmesi' olarak açıklayan George Soros, ocak ayında gerçekleştirilmiş olan Davos Zirvesi'nde 'dünya genelindeki mevcut ve müstakbel diktatörler tarafından yönetilen bir dünyada sivil toplumların erozyonuna karşı yeni bir üniversite ağı projesi' için 1 milyar dolar bağış sözünde bulunmuştu.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 05:59
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:37
Yatsı 21:01