Covid: Çin, koronavirüsü araştıracak Dünya Sağlık Örgütü ekibine ülkeye giriş izni vermedi

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüsün doğduğu yeri araştırmak adına bu ay içerisinde Çin'e gitmesi planlanan 10 kişilik ekip için Çin'den daha ülkeye giriş izni beklediklerini belirtti.

Dünya 06.01.2021, 23:59 İrem Durak
Covid: Çin, koronavirüsü araştıracak Dünya Sağlık Örgütü ekibine ülkeye giriş izni vermedi

Covid: Çin, koronavirüsü araştıracak Dünya Sağlık Örgütü ekibine ülkeye giriş izni vermedi

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüsün doğduğu yeri araştırmak adına bu ay içerisinde Çin'e gitmesi planlanan 10 kişilik ekip için Çin'den daha ülkeye giriş izni beklediklerini belirtti. Covid: Çin, koronavirüsü araştıracak Dünya Sağlık Örgütü ekibine ülkeye giriş izni vermedi.

Ekibin salgının başlamış olduğu yer olarak kabul edilen Wuhan'a girip araştırma yapması planlanmaktaydı. Örgüt problemin vizeden kaynaklanmış olduğunu belirtti. Covid: Çin, koronavirüsü araştıracak Dünya Sağlık Örgütü ekibine ülkeye giriş izni vermedi.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin'in vize sürecini biritmemiş olmasından "büyük hayal kırıklığına uğradıklarını" söyledi. Hâlihazırda yola çıkan yetkililerin, Çin'in izinleri bitirilmemesi üzerine geri dönmüş olduğu, bir diğerinin de transfer yapmış oldukları ülkede bekledikleri açıklandı.

Ghebreyesus geçen gün Cenevre'de yapmış olduğu basın toplantısında üst düzey Çinli yetkililer ile temasta bulunduğunu ve sürecin hızlandırılması ile ilgili güvence aldığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün 10 kişilik uluslararası ekibinin Ocak ayı içerisinde Çin'e gelerek virüsün insanlara ilk olarak ne şekilde bulaştığını incelemesi planlanmaktaydı. Pekin aylar boyunca yapılan pazarlıklar sonrasında Aralık ayında örgüt ekibinin ülkelerde incelemelerde bulunmasına izin vermişti.

Koronavirüsün ilk olarak 2019 senesinin Aralık ayında Wuhan'da bir hayvan pazarında görüldüğüne inanılıyor.

Çin'de yeni hastalıklar

Diğer taraftan Çin, Pekin yakınlarında yer alan Hebei eyaletinde 6 ay sonunda ilk koronavirüs vakalarının görülmesinden sonra "savaş moduna" geçiş yaptı. Çin'de dün ülke içinden kaynaklı olarak tespit edilen 23 pozitif vakanın 20'sinin eyalette görülmesinden sonra, yetkililer koronavirüs testi pozitif olanları yakın takibe aldı. Salgın Çin'de resmi rakamlara göre 4 bin 634 kişinin ölümüne sebep oldu. Dünyadaki ölümler ise 1 milyon 800 bini aşmış durumda.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11