Çin’in uzaya gönderdiği roket kontrolden çıktı: Dünya’ya "kontrolsüz giriş" yapabilir

Çin'in uzaya göndermiş olduğu bir modülü taşıyan roketin gövdesi kontrolden çıktı.

Dünya 05.05.2021, 16:33 İrem Durak
Çin’in uzaya gönderdiği roket kontrolden çıktı: Dünya’ya "kontrolsüz giriş" yapabilir

Çin’in uzaya gönderdiği roket kontrolden çıktı: Dünya’ya "kontrolsüz giriş" yapabilir

Çin'in uzaya göndermiş olduğu bir modülü taşıyan roketin gövdesi kontrolden çıktı. Parçaların kontrolsüz bir şekilde 10 Mayıs tarihi civarında dünyaya düşebileceği uyarısı geldi. Çin’in uzaya gönderdiği roket kontrolden çıktı: Dünya’ya "kontrolsüz giriş" yapabilir.

Çin'in ilk uzay istasyonu için uzaya yollamış olduğu ilk modülü taşıyan rokete ait gövde kontrolden çıktı. Saatte 27 bin 600 kilometre hızla Dünya'nın etrafında dönmekte olan gövdenin atmosferden geçmeyi başarmış olan parçalarının hangi bölgeye düşeceğinin bilinmemesi panik durumu yarattı.

İlk uzay istasyonunu kurma yolunda ilerleyen Çin'in 29 Nisan'da ilk modül 'Tienhı'yı' (Gök Uyumu) uzaya yollamış oldukları Long March- 5B Y2 roketine ait gövdenin kontrolden çıktığı ve parçalarının 10 Mayıs civarında Dünya'ya düşebileceği uyarısı geldi.

Dünya etrafında dönmeye başladı

Roketin başarılı bir şekilde fırlatılmasından sonra Tienhı modülü 492 saniyelik uçuştan sonra fırlatıcının ana aşamasından ayrılarak planlanan ilk yörüngesine girmeyi başardı. Roketin ana gövdesinin de her zaman olduğu gibi okyanusta daha önceden planlanmakta olan bir noktaya iniş yapması bekleniyordu. Ancak bu obje kontrolsüz bir şekilde Dünya'nın etrafında dönmeye başladı.

Harvard Üniversitesi Astrofizik Merkezi'nden Jonathan McDowell, SpaceNews sitesine gerçekleştirdiği açıklamada, 21 tonluk ve 30 metrelik roketin parçalarının kuzeyde ABD'nin New York şehri ile İspanya'nın başkenti olan Madrid, güney bölgede de Şili'nin güneyi ve Yeni Zelanda'nın Wellington şehri arasında bir alana düşebileceğini belirtti.

Yerleşim bölgelerine düşecek olması ihtimal dahilinde

Söz konusu alanın büyük bir bölümü okyanuslarla kaplı bulunsa da roketin parçalarının yerleşim bölgelerine düşmesi de ihtimal olarak görülüyor. Bu gerçekleşirse eğer, roket parçalarının kontrolsüz bir şekilde Dünya'ya düşmüş olduğu en büyük senaryolardan biri gerçeğe dönüşecek.

Öyle ki McDowell, Çin'in öncesinde uzaya yollamış oldukları roketlerden biriyle de benzer bir problemin gerçekleştiğini anımsattı:

"Son yollamış oldukları Long March-5B roketinden büyük metal parçalar gökyüzünde uçuşmuş, Fildişi Sahili'nde bulunan birçok binaya zarar vermişti. Çoğu yeryüzüne ulaşamadan yanıp yok olmuştu ama düşen büyük metal parçalar da bulunuyordu. Neyse ki kimse yara almadı."

ABD ordusunun '2021-035B' ismini verdiği, hafta sonu 80 kilometre daha alçakta 'dolaşmaya' başlayan ve bugün itibarı ile saatte 27 bin 600 km hızla hareket ettiği söylenen roketin yönü orbit.ing-now.com adresinden izlenebilmekte.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04