Brezilya'da Covid-19'un 18 mutasyonunun birleşiminden oluşan türüne rastlandı

Brezilya'da bilim insanları, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) daha önce tanımlanmamış olan 18 mutasyonunun bir araya gelmesi ile oluşan yeni bir tür tespit edildi

Dünya 08.04.2021, 14:06 İrem Durak
Brezilya'da Covid-19'un 18 mutasyonunun birleşiminden oluşan türüne rastlandı

Brezilya'da Covid-19'un 18 mutasyonunun birleşiminden oluşan türüne rastlandı

Brezilya'da bilim insanları, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) daha önce tanımlanmamış olan 18 mutasyonunun bir araya gelmesi ile oluşan yeni bir tür tespit edildi. Brezilya'da Covid-19'un 18 mutasyonunun birleşiminden oluşan türüne rastlandı.

Brezilya'da yayın gerçekleştiren O Globo'da bulunan bir habere göre, Belo Horizonte şehrinde Minas Gerais Federal Üniversitesi (UFMG) ve Pardini Grubu Araştırma ve Geliştirme Sektörü uzmanları tarafından, Rio de Janeiro Federal Üniversitesi iş birliğin ile Covid-19'un 18 mutasyonun bir araya gelmesiyle oluşan türüne rastladı.

Söz konusu olan bu türün potansiyel olarak riskli olduğunu belirten uzmanlar, bu türde bulunan daha önce tanımlanmamış 18 mutasyonun içerisinde Brezilya'nın Amazonas eyaletinde görülen P1, Rio de Janeiro'da keşfedilen P2, İngiltere'de ortaya çıkan B.1.1.7 ve Güney Afrika'da görülen B.1.1.351 türleri ile benzer özellikler göstermiş olan mutasyonların bulunduğunu belirtti.

UFMG'de görevli olarak yer alan virolog Renato Santana, keşfedilen bu yeni türün daha hızlı yayıldığını ya da daha etkili olduğunu belirtmek için erken olduğunu ileri sürmesiyle, "Brezilya'da mevcut türlere benzeyen karakteristik özelliklere sahip olduğunu bilmek önemli fakat yeni karakteristik özellikleri de bulunuyor. Bu aslında sanki mevcut türlerin gelişmesine benziyor." dedi.

Bu türün görülmüş olduğu kişilerin ülke dışına seyahat etmediklerini belirten Santana, çeşidin ne zaman ve nerede ortaya çıktığını belirleyebilmesi için araştırmaların devam etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Nüfusu 210 milyonu aşmış olan Güney Amerika ülkesi Brezilya, ABD'den sonra Covid-19 salgınından en fazla etkilenen ülke konumunda yer alıyor.

Brezilya, son haftalarda hem yoğun bakım ünitelerinde ortaya çıkan doluluk hem de ülkenin Covid-19'un en bulaşıcı türü P1'in yayılması sebebiyle zor günlerden geçiyor.

Salgının en fazla Mart 2021'de etkili olarak geçtiği ülkede ilk defa 7 Nisan'da bir günde 4 binden çok kişi yaşamını yitirdi.

Brezilya'da şu ana kadar 340 binden fazla kişinin ölümüne neden olan Covid-19, ülke genelinde 13,1 milyondan fazla kişide görüldü.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:32
Güneş 06:02
Öğle 12:53
İkindi 16:36
Akşam 19:35
Yatsı 20:59