Susam krizi büyüyor

Ankara Pideciler Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf Odası Başkanı Savaş Delibaş, susam fiyatlarında sürekli artışın simitçi esnafını mağdur ettiğini söyleyerek, yüzde 95’in üzerinde ithalata dayalı susamda tekelleşme olduğunu öne sürdü.

Resim OyT4xxbtsZ
Google News

Susam krizi büyüyor

Ankara Pideciler Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf Odası Başkanı Savaş Delibaş, susam fiyatlarında sürekli artışın simitçi esnafını mağdur ettiğini söyleyerek, yüzde 95’in üzerinde ithalata dayalı susamda tekelleşme olduğunu öne sürdü.

Delibaş, simitte fiyat ve kalite probleminin önünü kesmek için, simit üretiminin en önemli ham maddesi olan susamın, önlenemez fiyat artışının durdurulmasını talep etti. “Böyle giderse susamıyla çıtır çıtır olan ve tat alan Ankara simidi artık susamsız üretilecek” uyarısını da ekleyen oda başkanı Delibaş, açıklamalarına devam etti:

“Susama mart-ağustos ayları arasında yüzde 35 oranında sistematik bir şekilde zam yapıldı. Mart ayında 14-15 TL aralığında olan susam fiyatları, bugün 19-20 TL aralığında. Geçen seneden bu yana yükselişine devam eden susam fiyatlarının yükselişi durdurulamıyor. 2020 yılında 12-13 TL arasında olan susam fiyatları bugün 19-20 TL aralığında. Susamı önceleri aylık olarak alırdık, şimdi ise haftalık, neredeyse günlük alıyoruz. Günlük hesap yapmak zorunda kalıyoruz. Alım gücümüz iyice düştüğü için toplu alım gerçekleştiremiyoruz. Geçmişte susamın, simidin maliyetini etkileme oranı yaklaşık yüzde 5 iken, bugünkü durumda bir simidin maliyetini etkileme oranı yüzde 25’e yakın durumda. Bu da susamın simidin en önemli ve en pahalı hammaddesi olduğunu işaret ediyor. Normalde 25 kiloluk bir çuval susamın 2 çuval una kullanılması gerekirken, artık 5-6 çuvala kullanımı yapılıyor.

Böyle devam ederse susamıyla çıtır çıtır olan ve tat alan Ankara simidi artık susamsız bir şekilde üretilecek. Ankara’mız, Türkiye simit kültürünü yavaş yavaş kaybetmeye başladı. Susam özellikle Ankara’da Ankara simidine özel işleniyor. Kavrulan, pekmezlenen simit, Ankara simidi için özel işlemlerden geçiriliyor. Bu da susam maliyetlerini yükselten etmenler arasında. Bir nevi merdiven altı sayılan kokulu, acılı, ucuz ancak zehirlenme ihtimali bulunan susamın Türkiye’ye girdiğini biliyoruz. Bu durum Ankara simidi için tehlike oluşturuyor. Alım gücü düşen simitçi esnafımızın buna yönelebilme tehlikesi bulunuyor. Coğrafi İşaret Tescil Belgeli Ankara simidi yok oluyor. Susamda fiyat yükselişlerinin önüne bir an önce geçilmeli.” Şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<