Telefon Görüşmeleri, Arama Kayıtları Nasıl Bulunur, Çıkarılır?
Telefon görüşmeleri ve arama kayıtları genel olarak karıştırılmakta ve birbirinin yerine kullanım yapılabilmektedir. Telefon görüşmelerinin içeriği ile alakalı olarak kayıtları kapsayacak kadar geniş kullanılmakta olan iki kavram arasında gerek hukuki gerek fiil anlamında oldukça büyük farklar bulunur. Arama kayıtları ne şekilde çıkarılır ve telefon görüşmeleri nasıl çıkartılır sorularını detaylı olarak anlatarak cevaplamaya çalıştık.
Telefon görüşmeleri ile kastedilmekte olan şey iki kişinin telefon hattı üstünden ses aracılığı ile kurduğu diyalog ise ve telefon görüşmeleri ne şekilde bulunur deniyorsa bu teknik ve hukuki olarak imkansız olmaktadır. Ülkemizde 55 milyonu aşkın aktif konuşmaya açık mobil telefon hattı bulunur. Ortalama her bir telefon ile günlük on dakikalık görüşme yapıldığını varsayalım. Yaklaşık olarak günlük 550 milyon saatlik telefon görüşmeleri herhangi bir yer içerisinde arşivlenemeyeceği gibi bunların içeriğinin geriye dönüp bulunamayacağı da açık olmaktadır.
Günlük olarak gerçekleştirilen görüşmelerin ses dosyası değil de sıkıştırılmış metin dosyaları şeklinde arşivlendiği senaryoda dahi mümkün olmayan depolama alanlarına gereksinim duyulmaktadır. Böyle bir imkana sahip ne bir teknoloji firması bulunur ne de devletin böyle bir kaynak ayırması söz konusu olmamaktadır.
Hukuki olarak Türk Ceza Kanunu kapsamında suç olarak düzenlenmiş olan bazı eylemler için mahkeme kararı ile telefon dinlemesi gerçekleştirilebilmektedir. Yani telefon dinlemesi her suç şüphesi ile dahi gerçekleştirilemeyeceği gibi sulh ceza mahkemesi kararı ile yapılmadığı durumda da hukuka aykırı olup delil olarak kullanılamaz. Dolayısıyla telefon görüşmeleri ya da görüşme kayıtları polis tarafından dinleniliyor olmanız dışında kesinlikle mümkün olmamaktadır.
Arama Kayıtları Nasıl Bulunur?
Terminolojide arama kayıtları ile kastedilmekte olan bir telefon kullanıcısı tarafından öteki telefon kullanıcısının ne zaman arandığı ve ne kadar konuştuğu bilgileri kastedilir. Genel olarak kullanılmakta olan adı HTS kayıtları (historical traffic search) tam Türkçe karşılığı ile arama trafiği kayıtları olarak adlandırılır. HTS kayıtları aynı zamanda konum bilgisini de tam olmasa bile bölgesel olarak sunar.
Arama kayıtları ya da HTS kayıtları olarak anılmakta olan bilgilere kendi operatörünüzün online servisi üstünden dahil bir çok biçimde isteyebilirsiniz. Operatörünüze yazılı bir şekilde başvuru yapmak ya da destek talebi oluşturmak yöntemleri de sizin hakkınızda bulunan tüm kişisel verileri elde edebilmenize kolaylık sağlayacaktır.
Telefon Görüşmeleri Ne Kadar Saklanır?
Yukarıda bahsedilmiş olduğu üzere telefon görüşmeleri bir suç soruşturması kapsamında elde edildi ise dosya kapsamında saklanmak zorundadır. Dolayısıyla süre sınırı olmadan saklanacaktır. Eğer kanuna aykırı şekilde illegal yollardan elde edilen bir delil mevcuttaysa imha edilmesi zorunludur ve saklanması hukuka aykırılık teşkil etmektedir.
Telefon Arama Geçmişi Ne Şekilde Bulunur?
Telefonunuzun kısa süreli arama geçmişi zaten menü içerisinde bulunmaktadır. Aradığınız bir kaç sene önceki arama geçmişi ise operatörünüz tarafından yasal çerçeve içerisinde saklanmakta olup müşteri paneli üstünden müşteri hizmetleri tarafından size iletilecek şifre aracılığı ile görüntülenebilir. Operatörler bu arama geçmişi kayıtlarını 5 sene öncesine kadar tutmak ile yükümlüdür bu süreden eski kayıtları tutma yükümlülüğü olmadığı gibi tutması hukuka uygun olmamaktadır.
Bir diğer çok konuşulan komplo teorisi ise SMS yani kısa mesaj kayıtlarının saklanıp saklanamadığı ile ilgilidir. Atılan SMS kayıtları tutuluyor ve saklanıyor, adli merciler bunları takip ediyor şeklinde tartışmalara sık sık rastlanmaktadır. Telefon görüşme kayırları için anlatılmakta olan hukuki ve teknik açıdan burada da geçerli olmaktadır. İletişim içeriğinin dinlenmesi ve kaydedilmesi mahkeme kararı dışında imkansız olduğundan ötürü atılan tüm SMS geçmişi bilgisinin içerikleri ile beraber saklanması imkansızdır.