gtag('config', 'G-X0Q4RFH2S7');

Phishing Nedir? İnternette Phishing Nasıl Anlaşılır?

Kullanıcılar dolandırılmamak adına phishing nedir araştırmalıdır. Oltaya takılmadan özgürce internet kullanımı yapmak için her gönderiyi indirmemek, her indirim bildirimini tıklamamak veya linkleri açmamak gerekir.

Teknoloji 10.09.2024, 23:00 Halil Uzan
Phishing Nedir? İnternette Phishing Nasıl Anlaşılır?

İnternet kullanan kişiler son zamanlarda phishing nedir konusunu merak etmektedir. Phishing e-dolandırıcılık olarak Türkçeye çevrilebilmektedir. Oltaya gelme, yemleme olaraktan adlandırılan phishing internette oluşan kimlik avıdır. Kişiler phishing yaparak kullanıcıların bilgilerini ele geçirmektedir. Böylece kişi farkında olmadan büyük dolandırılmaktadır. İnternet üzerinden yapılan yemler kullanıcılara çeşitli sahte bildirimlerle sağlanabilmektedir.

Phishing yapan kişiler genellikle e-posta adreslerinden hedef almaktadır. Kullanıcılar merak ederek açtıkları maillerle ne yazık ki dolandırıcıların tuzağına düşmektedir. Yemleme veya oltalama tekniğiyle kullanıcıların kimlik bilgileri, hesap numaraları, banka ve kredi kartı numaraları, şifrelerine el konulmaktadır. Buda ortaya çok ciddi bir sorun çıkartmaktadır. Her gün milyonlarca insan Phishing kurbanı olmaktadır.

İnternette Phishing Nasıl Anlaşılır?

Kullanıcılar dolandırılmamak adına phishing nedir araştırmalıdır. Oltaya takılmadan özgürce internet kullanımı yapmak için her gönderiyi indirmemek, her indirim bildirimini tıklamamak veya linkleri açmamak gerekir. Aksi takdirde dolandırıcıların ağına düşmek mümkündür.

  • Phishing nasıl geleceğini algılamak mümkün değildir. Günümüzde artık pek çok alışverişi sitesinin hedef alarak bildirim yollanmaktadır.
  • Phishing durumunun anlaşılması biraz dikkat gerektirir. Kullanıcılardan kimlik bilgileri isteniyorsa kesinlikle verilmemelidir.
  • Bazen e-postalar aracılığı ile de phishing yapılır. Kişiler e-posta yemi olmamak adına yazıları incelemelidir. Dolandırıcı odaklı maillerde mutlaka dilbilgisi hatası gözlemlenmektedir.
  • Link tıkladığınızda yönlendiren sitede ağdalı sözler dolandırıcılığı buram buram yaymaktadır.

Phishing Mağduru Olması Halinde Ne Yapılmalı?

Phishing nedir bilindiğinde önlem alınması daha kolay olmaktadır. Kişiler internet üzerinden kimlik avına maruz kaldıysa öncelikle hangi firma üzerinden yönlendirildiyse o firmayı bilgilendirmesi gerekir. Çünkü adı kullanılan firmalarda sizin gibi mağduriyet yaşamaktadır. Bu sayede kurumsal olan kurum ya da kuruluşlar dolandırıcının yakalanmasında öncülük ederler. Dolandırıcılara yem olmamak adına kullanıcılar temkinli davranmalıdır. Kimlik bilgilerin kimse ile paylaşılması doğru değildir. Kişiler ayrıca parolalarını belirli aralıklarla değiştirmelidir.

Yorumlar (0)