Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Araç sürücülerinin en çok kafaya taktığı ve çözümünü bulmakta zorlandığı en önemli konu: Motor arızası lambası.

Resim GdWV7INSHG
Google News

Motor arıza lambası, otomobilin ön gösterge panelinde bulunan ve üzerinde motor resmi olan sarı lambadır. İsminden de anlaşılacağı üzere bu lamba, herhangi bir motor arızası durumunda veya aracın öngörülen limitlerden fazla zehirli egzoz gazı emisyonu yaptığı durumlarda yanarak bildirim verir.  Yandığı durumlarda motor işletim sistemi oluşan arızaların nümerik kodunu, tarihini ve saatini kaydederek bizlere aracın obd soketine bağlanan cihazla oluşan arıza kodunu öğrenme olanağı sağlar.  

Arıza motor lambası ilk olarak 1996 yılında üretilmiştir. Bu gün  neredeyse her otomobil ve kamyondan küçük taşıtta bulunması gerekli ve zorunludur. 

Arıza lambası olarak da bilinen Motor arıza lambası büyük ihtimal sensörlerde (oksijen algılama sensörü, yakıt sensörü) sorun olduğu durumlarda yanar. Bu sorun serviste araç cihaza bağlanarak kolayca bulunabilir. Bulunan problem parça değişimi ya da yeniden sistemin kurulmasıyla çözülür.

Sürüş halinde iken bu lambanın yanması çoğu sürücünün paniklemesine yol açabilir. Böyle bir durumda sakin olmak önemlidir. Çünkü sorun büyük sonulara yol açmaz veya arabanızı patlatmaz. Öncelikle uygun bir yerde sağa çekin ve hava filtresinin üzerinde, motorun üzerinde bulunan sensörleri, yerinden çıkan, gevşeyen var mı diye elinizle kontrol edin. Yalnız ellerinizi yakmamaya gayret edin. Problemin devam etmesi durumunda aracı servise götürmekte fayda var.
Motor arıza lambası bazı arabaların kullanım klavuzlarında 'egzoz kontrol sistemi' olarak da geçebilir. Ancak yanması sadece egzoz veya aracın emisyonu ile alakalı olmak zorunda değildir. Mesela; benim aracımda kızdırma bujilerindeki arızadan dolayı yanıyordu. Demekki egzoz ile alakalı olacak diye kendinizi şartlayıp servis farklı bir sorun bildirdiğinde şaşırmayın. Bu nedenlerden ötürü motor arıza ışığı denmesi daha doğru. Hafif nedenlerden ötürü (sensörün üstüne pislik gelmesi, kötü yakıt vs.) yanıp bir süre sonra kendiliğinden sönebilir ama sönmüyorsa vakit kaybetmeden servise götürmek oluşabilecek daha büyük sorunların önüne geçmenizi sağlayacaktır. En doğru tanı, cihazla arıza tespiti yaptırınca konacaktır. 
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<