Cpu Nedir?

Telefonda cpu nedir? Laptopta cpu nedir? Cpu hızın nedir? Cpu puanı nedir? Cpu açılımı nedir?

Teknoloji 17.10.2020, 12:44
Cpu Nedir?

Cpu kelimesi özellikle bilgisayar satın alırken ve kullanırken bilmeniz gereken bir kelimedir. Cpu; bir bilgisayarın donanımsal özelliklerini gösteren ve oldukça önemli parçalarından olan işlemcisi demektir. Bilgisayarınızın çalışması için mutlaka Cpu işlemcisi olması gerekmektedir ve bu parça bilgisayarızınız içerisinde işlemci bölümünde yer almaktadır.

Eğer bilgisayarınızın işlemcisi yani Cpu parçası yoksa, o bilgisayarı yeni daha alsanız çalıştıramazsınız. Yeni bir bilgisayar almasanız bile, bilgisayar teknik servisinden toplama tabir edilen bilgisayar yaptırsanız mutlaka çalışması için iyi bir cpu parçasının yani işlemcisinin olması gerekmektedir. Cpu'ya diğer bir adı ile de bilgisayarın işletim sistemi olduğunu söyleyebiliriz.

Cpu Nasıl Çalışıyor?

Cpu bilgisayarın en önemli parçası ve çalışması için gerekli olan işlemcidir. Cpu yarı iletken madde olan transistor denilen elektronik malzemeden oluşmaktadır.

Bu işlemcinin çalışması şu şekilde olur.

Cpu işlemcisi, bilgisayarın diğer programlarına veri akışı sağlayarak çalışmasını sağlar.

Bilgisayarın içerisinde bulunan cpu işlemci, kendisine verilen komutları hem matematiksel olarak hem de aritmetik olarak yerine getirmektedir.

Daha sonra ise, yazılım ile donanım arasında bulunan bağlantıyı sağlar ve tüm donanım birimlerine aktararak düzenli ve eksiksiz bir şekilde çalışmasını sağlar.

Bu sayede sahip olduğunuz bilgisayar içerisinde bulunan her türlü oyun, dosya ve diğer başka şeylerin çalışması hem hızlı olmaktadır, hem de kesintisiz bir şekilde devam etmektedir.

Cpu Sıcaklığı Kaç Derecede Olmalıdır?

Bilgisayarınızın cpu işlemcisi çalışırken ve diğer donanımların çalışmasına yardımcı olurken, belli bir sıcaklıkta olması gerekiyor. Eğer gereğinden fazla işlemci ısınırsa bu bilgisayarınıza zarar verdiği gibi, işlemcinizin yanmasına ve arıza vermesine neden olacaktır. Bu teknik bilgileri bilgisayar kullanıcılarının bilmesi ve ayarlar bölümünden belli sıcaklıkta olmasının kontrolünü yapması önemlidir.

Bilgisayarınızın intel core işlemci türüne sahip olan cpu sıcaklığı 45 ile 60 derece arasında olmalıdır. Bu sıcaklık intel core işlem türünün i3 ve i5 modelleri için geçerlidir. Bunun dışında intel core işlemci türünün aynı modelin 6600 k ve 4670 k modellerinin cpu ısısı, 42 ile 53 derece ile 47 ile 60 derece arasında olmalıdır. Bu sıcaklık değerleri intel core işlemci türünün ideal olan cpu ısı değerleridir.

Bilgisayarınızda işlemcinizin aşırı ısınmasını engellemek için görev yapan soğutma fanının düzenli olarak temizlenmesi ise cup sıcaklığının bu rakamlarda olmasını sağlamaktadır.

Cpu Ömrü ve Sıcaklık Değişimine Göre Kullanılması Hakkında

Bir bilgisayarın işlemcisi olan cpu donanımının bir ömrü vardır. Bu ömür iyi kullanıldığında uzun olabildiği gibi, sıcaklığı istenilmeyen farklı şekilde değiştiğinde az olabilmektedir. İdeal olarak cpu işlemcisinin kullanım sıcaklığı 40 derece veya daha düşük olmalıdır.

Eğer 50 derece sıcaklıkta çalışan bilgisayar cpu işlemciniz bulunursa, bu bilgisarınızın işlemcisinin erken ömrünün bitmesini sağlayacaktır. Bu yüzden soğutma fan özelliğinin yeterli soğutma işlemini yapmadığı ortaya çıkmaktadır.

Eğer 60 derece bir sıcaklıkta cpu kullanımı devam ederse, bu bilgisayarınızın işlemcisinin bozulmasına ve hasar görmesine neden olur. Sıcaklığın artması işlemciniz cpu'nun ömrünü seneden daha az sürelere çekecektir.

Sıcaklıkların ideal sıcaklık üzerinde olması ve bu sıcaklıkların 70 ile 80 derecelerde olması, 1-3 yıl arasında bir ömür ile kullanmanızı sağlayacak ve bu durum sizin için iyi olmayacaktır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03