Cep Telefonlarının Hızlı Şarj Özelliği Pil Ömrünü Kısaltıyor mu?

Cep telefon kullanan bireylerin en çok aradığı iki özellik, hızlı şarj edilme özelliği. Peki bu özellik pil ömrünü kısaltır mı?

Teknoloji 05.05.2020, 15:47
Cep Telefonlarının Hızlı Şarj Özelliği Pil Ömrünü Kısaltıyor mu?

Hayatımızın her alanında yer alan akıllı telefonlar bize neredeyse tüm işlerimizi oradan yapma imkanı tanıyor. Durum bu olunca telefon ile kurulan bağ da daha yakın oluyor. Gün içerisinde yaptığımız tüm faaliyetler bir akıllı telefon hafızasına yerleşebiliyor. Ancak dünyadaki birçok telefon kullanıcısı şarj etme süresinden şikayetçi... Buna çözüm olarak geliştirilen hızlı şarj özelliği kullanıcıların kafasında bir çok soru oluşturdu. Acaba hızlı şarj etme özelliği pil ömrünü kısaltır mı?

cep telefonlarındaki pil sağlığı göstergesi, cihazın içindeki akımı ölçen basit bir devre elemanıyla işlem yapar ve size yaklaşık bir değer verir. yani orada gördüğünüz değer aslında pilinizin gerçek kapasitesi olmayabilir, bu sebeple ortalama olarak değerlendirmeniz en doğrusu olacaktır.

Xiaomi Mi 8 hızlı şarj özelliği ne kadar hızlı? - YouTube

pil sağlığınızı en uzun şekilde kullanmak için cihazı kutusundan çıkan ya da özellikleri ona denk olan şarj cihazıyla (5v 2.1a) şarj edin. uzun vadede hızlı şarj, pilinizin kimyasal yapısının daha çabuk bozunmasını sağladığından kapasitesini düşürür. bunun sebebi li-ion pillerin kimyasal yapılarının kararlı olmamasından ve içeriğindeki bileşiğin yeterli enerji seviyesine ulaştığında farklı bir bağ yapısına geçtiğinden bozunmasıdır. standart durumda bu bozunma, düşük oranlarda gerçekleşirken bataryaya gelen akımın yüksek enerjili olması bu süreci hızlandırır.

diğer etken ise sıcaklıktır. pil ne kadar uzun süre yüksek sıcaklıklarda (>35 santigrat) kalır ise o kadar hızlı bozunur. düşük sıcaklık da bir problem elbette (<0) ama yüksek sıcaklık kadar değil.

temelde şarjdayken telefonu kullanmak pile zarar vermez ama bu süreçte telefon daha kolay ısındığından dolayı sıcaklık zarar verecektir o sebeple şarjdayken kullanım konusunda dikkatli olmak lazım gelir.

cihazı uzun süre kapalı ya da kullanım dışı saklayacaksanız, %50 civarında şarjla bırakmanız pil sağlığını korumak için en güzelidir.

not: bu yazdıklarım standart li-ion teknolojisi kullanılan tüm piller için geçerlidir, markadan bağımsızdır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12