Admin Nedir?

Tiktok'ta admin alımı ne demek? İnstagram admin ne demek? Sosyal medyada admin ne demek? İnstagramda admin ne yapar? Adminin görevi nedir?

Teknoloji 14.10.2020, 09:13
Admin Nedir?

‘’Admin’’ , kelime olarak ingilizce olup yönetim, idare anlamlarına gelmektedir. Bu haliyle dilimizde kullanılmaya devam etmektedir. Genel olarak çeşitli internet sitelerinde göreceğimiz ‘’admin’’ kelimesi İngilizce ‘’administrator’’ kelimesinin kısaltılmış halidir.

Dünya’nın hemen hemen her yerinde ve dilinde bu kelime kullanılmaktadır. Evrensel olarak kalıplaşmış bir terim haline gelmiştir.

HANGİ ALANLARDA GÖRÜLMEKTEDİR?

Bazı websitelerle birlikte çevremizde bulunan aygıtlar, bilgisayar yazılımları, bilgisayar programı, çevrimiçi bilgisayar oyunlarında ve forum sitelerinde, karşımıza çıkabilir. Birçok yetkiye sahiptir. Genel olarak internet sitelerinden en üst yetki ve kontrole sahip kişi veya programdır.

ADMİN NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

Admin, aktif olarak birinin bir hesabı kullanabilmesi veya denetleyebilmesiyle beraber bazı durumlarda da bir bilgisayar programından, yazılımdan yani tamamen sanal ortamın oluşturduğu bir yönetim mekanizmasından ortaya çıkmış olabilir.

Normal yaşantımızda da sağlıklı, huzurlu ve mutlu olarak yaşantımızı sürdürebilmemiz için gerekli olan düzen, sevk ve idarenin sanal ortamda oluşan gerekliliğinden dolayı ortaya çıkmış bir sistemdir.

Bir örnek daha vermek gerekirse toplumların yönetilmeye, idare edilmeye ihtiyaçları vardır. Yönetici kuralları koymalı ve kullanıcılarda bu kurallara uymalıdır. Bu nedenle adminlik çok önemlidir.

ADMİN GÖREVİ NEDİR NE YAPAR?

Bilgisayar ve teknolojik aletlerde sıkça görebileceğimiz kontrol mekanizmasıdır. Her işlemi kontrol eden bir yapıya sahiptir.

Admin, sanal ortamın koordinasyonunu, düzenlemesini ve sevk işlemlerini yerine getirir. Sitelere içerik oluşturabilir. Ön ve arka planın görsel grafiklerini sağlayabilir.

Arka plan paneli oluşturabilir ve bunlarla birlikte tüm kullanıcıları kontrol edebilir.Kullanıcıların üyeliklerini onaylamak ve reddetmek gibi işlemleri gerçekleştirebilir. Sanal ortamda yönetici konumunda olduğu için belirli şifrelemeler yapar, ve bu şifrelemelerle diğer kullanıcıların denetlenmesini sağlar.

Kurallara uymayan bazı hesapları banlayabilir. Kullanıcının hesabını bloke edebilir ve giriş çıkışlarını engelleyebilir.

Siteleri daha sağlıklı bir ortam haline getirebilmek için sürekli olarak kontrollerini sağlamalıdır. Bir internet sitesinde bir kişiden fazla admin olabilir. Bunu bir şirkette veya iş yerlerinde birden fazla kişinin yöneticilik yapmasıyla açıklayabiliriz.

Aynı zamanda bir admin kendisinden başka birinide aynı pozisyona veya kullanıcıyla kendisi arasında yardımcı yönetici pozisyonuna getirebilir. Aynı pozisyona gelmesi durumunda tüm işlemler konusunda yetkili olabileceği gibi yardımcı yöneticilik pozisyonunda sadece adminin belirlediği erişim iznine sahip olur.

Admin hesapları yüksek erişilebilirliğe sahip oldukları için genel olarak çok gizli şifrelemelere sahiptir. Bu nedenle çok güvenilen kişilerin kullanması tavsiye edilir. Admin hesapları paneller üzerinden çok fazla şekilde karışıklık ve probleme yol açabilir.

Ve içinden çıkılamayacak sorunlara yol açabilir. Bu yüzden dikkat edilmesi gerekilmektedir. Admin Arka planlarını kontrol etmek çeşitli veri tabanı ve yazılım bilgilerine sahip olmayı gerektirir.

ADMİN NE ZAMANA KADAR DEVAM EDECEKTİR?

Bu kavram teknoloji var oldukça varlığını sürdürecektir. Kendisine yeni içerikler kazandırmaya, genişlemeye ve büyümeye devam edecektir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:12
Güneş 05:47
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:46
Yatsı 21:14