Yaz aylarında burun ameliyatı olur mu?
Yaz mevsiminin yaklaşması ile birlikte estetik ameliyatlar ile ilgili endişeler arttı.
Yaz aylarında burun ameliyatı olur mu?
Yaz mevsiminin yaklaşması ile birlikte estetik ameliyatlar ile ilgili endişeler arttı. Toplumda yaygın bir şekilde yaz ayları içerisinde estetik operasyonların gerçekleştirilmemesi gerektiği ile ilgili olarak düşünceler bulunduğunu söyledi. Peki yaz aylarında burun ameliyatı olur mu? Toplumdaki genel düşüncenin tersine yaz aylarında da burun estetiği gerçekleştirilebileceğini belirten Doç. Dr. Erkan Soylu, “Ameliyat sonrasında ilk bir ay içerisinde deniz ve özellikle de havuza girebilmek enfeksiyon ile ilgili riskli olabilir” şeklinde konuştu.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Erkan Soylu, rinoplasti için oldukça merak edilen yaz ayları içerisinde burun estetiği gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceğine dair önemli açıklamalar yaptı. Doç. Dr. Soylu, ‘Yazın burun ameliyatı olmaz’ algısının altında bulunan nedenin bilinmediğini belirterek, “Hastalarımızın bize yaz aylarına yakın tarihte yaklaşırken en çok yönelttiği sorulardan biri budur. Yaz ayları içerisinde burnum daha çok şişer’, ‘kanama riskim daha fazla olur’ gibi düşünenler de az sayıda değildir. Şunu belirtmekte fayda var ki ‘yaz ayları içerisinde burun ameliyatı olmaz’ algısı tamamıyla yanlıştır. Kış aylarında yapılan ameliyatlar ile yaz aylarında yapılan ameliyatlar arasında gerçekleşen komplikasyon oranları benzerdir. Literatür içerisinde yaz aylarında yapılan ameliyatlarda sorun olması ihtimalinin yüksek olduğuna dair bir bulgu da bulunmamaktadır. Dolayısıyla burun ameliyatları yaz aylarında yapılabilir ve hiçbir tıbbi sakıncası bulunmamaktadır" diye konuştu.
Özellikle İlk Ay Havuza Girilmemeli
Asıl sorulması gereken sorunun yaz ayında ameliyat olanların dikkat edeceği konular olduğuna değinmekte olan Doç. Dr. Soylu, “Herkesin bildiği üzere yaz ayları insanların tatil yaptığı, havuz, deniz, güneş gibi faktörlerin hayatımızda bulunduğu aylardır. Yaz aylarında ameliyat olmayı düşünen hastalarımız öncelikli olarak tatillerini ve ameliyat randevularını uygun bir biçimde ayarlamalıdır. Çünkü ameliyattan sonra ilk bir ay içerisinde deniz ve özellikle de havuza girilmesi enfeksiyon açısından riskli olabilecektir. Biz kendi pratiğimiz içerisinde ameliyat olan hastalarımızın ilk bir ay, ki bu süre yara yüzeylerinin kapanması adına önemli bir süre olmaktadır, deniz ve havuza girmelerini önermemekteyiz. Özellikle tatlı su ile dolu olan havuzlara girmek, yara iyileşmesinin ve kesi yerlerinin henüz kapanmadığı ilk ay için enfeksiyon riski olabilmektedir. Deniz havuza göre bu konuda daha masumdur, yoğun tuz içeriğinden ötürü fazla mikroorganizma barındırmamaktadır." şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Soylu, “Yaz aylarındaki diğer bir özellik ise güneşin kendisini iyiden iyiye hissettirmesi olmaktadır. Rinoplasti ameliyatından sonra göz çevresinde morarma ile şişme, her hastada farklı miktarlarda olsa da oluşabilecek bir durum olmaktadır. Yüzde meydana gelen bu renk değişimleri ise genel olarak ilk 10 gün içerisinde tümüyle düzelmektedir. Bu ilk 10 gün içerisinde dışarıda yüründüğünde hastaların şapka kullanmaları ve güneş ışınlarının yüze temas etmesini önlemeleri gerekmektedir. Deniz kenarında uzun süreli güneşlenmelerse ilk 6 ay içerisinde burunda şişme ve kızarmaya neden olabilmektedir. Hastalarımız için ilk ayın ardından denize ya da havuza girilmesi ve güneşlenmesi mümkün olmaktadır fakat güneşlenme esnasında yüzlerine güneş kremi sürülerek bir havlu ya da şapka ile yüz bölgesini uzun bir süre güneşe maruziyetten korumaları gerekmektedir. Yaz ayları öteki aylara göre daha sıcak olmaktadır. Bu aylar içerisinde ameliyat olanların özellikle ilk 1 ay içerisinde çok sıcak ortamlarda uzun süre bulunmaları uygun olmamaktadır. Gölgeli alanlarda ve klimalı ortamlarda vakit geçirmeleri daha uygun olacaktır” değerlendirmesini yaptı.