Türkiye'de Koronavirüs Aşısı Olduğu Halde Hastalığa Yakalananların Sayısı Açıklandı

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, yapılan toplamdaki aşı sayısı 15 milyonken gerçekleştirmiş oldukları araştırmaya göre Türkiye'de koronavirüs aşısı yapıldığı halde hasta olan kişi sayısının yaklaşık olarak 2.500 olduğunu belirtti.

Resim 6Mj7psnwim
Google News

Türkiye'de Koronavirüs Aşısı Olduğu Halde Hastalığa Yakalananların Sayısı Açıklandı

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, yapılan toplamdaki aşı sayısı 15 milyonken gerçekleştirmiş oldukları araştırmaya göre Türkiye'de koronavirüs aşısı yapıldığı halde hasta olan kişi sayısının yaklaşık olarak 2.500 olduğunu belirtti.  Türkiye'de koronavirüs aşısı olduğu halde hastalığa yakalananların sayısı açıklandı.

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilerine göre 20 Nisan 2021 itibarı ile birinci doz COVID-19 aşısı yapılan kişi sayısı 12 milyonun üstüne çıkarken; ikinci doz aşı yaptıranların sayısı ise 8 milyona ulaşmış durumda. Toplamda gerçekleştirilen koronavirüs aşı sayısı ise 20,2 milyon seviyesine ulaşmış durumda ve hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, 14 Ocak itibarı ile başlamış olan ve hala süren aşılama çalışmaları ile ilgili önemli açıklamalar gerçekleştirdi. Toplam yapılan aşı sayısı 15 milyon iken yapmış oldukları araştırmanın sonuçlarını paylaşmış olan Prof. Dr. Turan, konu ile ilgili olarak şu şekilde konuşma gerçekleştirdi:

"Yapılan araştırmada, ilk ve ikinci dozların yapılmasının ardından hastalığa yakalanan kişilerin durumları incelendi. Bu kişiler arasında birinci doz aşıyı yaptırıp, kendisini yeterince koruyamadığı için COVID-19’a yakalananlar, yine ikinci doz aşıyı yaptırıp kendini koruyamayanlar veya aşı olup üstünden 14 gün geçtiği halde bile hastalığı kapanlar yer alıyor.

Aşı olup da virüs kapanların sayısı yaklaşık olarak 2 bin 500 kişi. Bu kişiler arasından da hastaneye başvuru ya da yoğun bakım gereksinimi neredeyse yok denecek kadar az sayıda. 65 yaş ve üzeri grupta aşılama başlamadan önce, hastalığın pik vaktinde yoğun bakım ihtiyacı yüzde 18’lerde iken, aşılama sonrasında bu rakam yüzde 10’ların altına düştü. Sağlık çalışanlarında da durum benzer şekilde devam ediyor. Sağlık çalışanları ve 65 yaş üzerinde aşılama bitirildiği için sonuçları çok net görebilmekteyiz. Yani aşı ile çok anlamlı bir başarı elde edildiğini söylemek mümkün. Bu sebeple aşılama çok hızlı ve etkili biçimde sürdürülmeli.

Aşı sonrasında hayatını kaybeden hastalara baktığımızda, bu yaş grubunun genel olarak 80-90 yaş aralığında ve kanser gibi ciddi rahatsızlıkları olan az sayıda vatandaşımızın bulunduğunu görüyoruz. Bu sebeple aşı sonrasında vefatların kesin olarak aşıdan bağımsız bir şekilde tamamen farklı hastalıklar sebebiyle meydana geldiğini söylemek mümkün. Bizler için artık en önemli grup 20-65 yaş arası bireyler. Çünkü hastaneye yatışlar için bu yaş grubunun sayısında artış bulunuyor. Bulaşın önünü bir an önce kesmemiz gerekiyor."

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) İkinci Başkanı olarak görev yapan Yusuf Eryazğan, "Bir aile hekimi günlük olarak 30-35 kişiyi aşılayabilirken, ramazan ayında günlük aşılamalar ortalama 10’a kadar düştü. Çok daha az aşılama gerçekleştiren aile hekimlerimiz bulunuyor" ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<