SMA Hastalığı Tedavisini Devlet Karşılıyor Mu?

Son zamanlarda SMA hastalarına müjdeli haber Bakan Zehra Zümrüt Selçuk tarafından verildi.

Resim jWsKzOu5dB
Google News

SMA Hastalığı Tedavisini Devlet Karşılıyor Mu?

Son zamanlarda SMA hastalarına müjdeli haber Bakan Zehra Zümrüt Selçuk tarafından verildi. SMA ilaçlarının SGK tarafından karşılanması ile ilgili haberin ardından bu hastalığın tedavisi yeniden gündeme gelmeye başladı. Konu ile ilgili olarak SMA hastalığı tedavisini devlet karşılıyor mu sorusu duyulmaya başladı. İşte gelen açıklamalar ve hastalık ile ilgili bilinmeyenler…

SMA nedir? Gen terapisi tedavisi nasıl yapılır? SMA hastalığı tedavisini devlet karşılıyor mu? soruları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un açıklamaları ile gündeme gelmişti. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk: "SMA hastalarımızın SUT'a tabi olan ilaçlarını önceden olduğu gibi şimdi de temin etmeye devam edeceğiz." Şeklinde konuştu. Binlerce insan bu açıklamanın ardından 'SMA nedir?? SMA hastalığı tedavisini devlet karşılıyor mu ? İlaçlar ne zaman?' sorularının cevaplarını araştırmaya başladı.

SMA İlaçları SGK Tarafından Karşılanıyor Mu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "SMA hastalarına ilaçlarının bütün tiplerini geri ödeme listesine aldık. Karar alındı yakında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olacak. Bu tip ilaçların ülkemizde yapılması asıl önceliğimiz olmaktadır. İlaç sanayiini milli güvenliğimizin en önemli unsurlarından biri olarak görmekteyiz. Geri ödeme kararının SMA hastalarına ve ailelerine hayırlı olmasını temenni ediyorum." açıklamasını gerçekleştirmişti.

SMA hastalarının bütün ilaçları SGK tarafından karşılanmaktadır. Konu ile ilgili olarak SGK'dan yapılan açıklamada ise "SMA hastalarımızın tedavisinde kullanılan SUT’a tabi ilaçların erişimi ile alakalı olarak konu çözüme kavuşmuştur." İfadelerine yer verildi.

SMA nedir?

Spinal motor nöronlarının yani omurilikte yer alan motor sinir hücrelerinin kaybedilmesine yol açarak proksimal yani vücut merkezine yakın noktada bulunan kasların tutulmasıyla, vücutta iki taraflı olarak güçsüzlüğe sebep olan, kaslarda ilerleyici bir güçsüzlük durumuna ve atrofiye yani kas kaybına sebep olan genetik geçişli bir hastalığa verilen addır. Bacaklarda olan güçsüzlük kollardan daha belirgin haldedir. SMA hastalarındaki SMN geni hiç protein üretemediğinden dolayı vücuttaki motor sinir hücreleri beslenememekte ve bunun sonucu olarak da istemli kaslar görevini yapamaz hâle gelmektedir. 4 farklı türü bulunan SMA halk ağzında "gevşek bebek sendromu" olarak da bilinmektedir. Bazı durumlarda yemek yeme ile nefes almayı bile imkansız duruma dönüştüren SMA'da görme ile işitme duyuları hastalıktan etkilenmemekte ve his kaybı olmamaktadır. Kişinin zekâ düzeyi normal veya normalin üzerinde olmaktadır. Ülkemizde her 6000 doğumda bir görülen bu hastalık sağlıklı ancak taşıyıcı olan anne ile babaların çocuklarında görülmektedir. Ebeveynler taşıyıcı olduklarını bilmeden sağlıklı bir biçimde hayatlarını devam ettirirken genlerinde yer alan bu bozukluk çocuğa geçtiğinde SMA ortaya çıkabilmektedir. Taşıyıcı ebeveynlerin çocuklarında SMA hastalığının görülme oranı %25 olmaktadır.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<