Euro 37,39 %0,03
Dolar 34,26 %0,05
Sterlin 44,80 %0,14
Altın 2.924 %0,25

Sınırda Kişilik Bozukluğu (Borderline) nedir, belirtileri nelerdir?

Sınırda Kişilik Bozukluğu kişinin kendisi bir de diğer insanlar ile ilgili düşünme şeklini, sosyal hayatta sorun yaratacak biçimde etkileyen bir mental rahatsızlığa verilen isimdir.

Resim nVHx8CAXm0

Sınırda Kişilik Bozukluğu (Borderline) nedir, belirtileri nelerdir?

Sınırda Kişilik Bozukluğu kişinin kendisi bir de diğer insanlar ile ilgili düşünme şeklini, sosyal hayatta sorun yaratacak biçimde etkileyen bir mental rahatsızlığa verilen isimdir. Peki, 'Sınırda Kişilik Bozukluğu' (Borderline) hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Sınırda Kişilik Bozukluğu'nun tedavisi var mıdır?

Borderlıne kişilik bozukluğu nedir?

Borderline (Sınırda kişilik bozukluğu) kişinin çevresini algılama şeklinde, düşünme biçiminde, insanlar ile ilgili duygularında ve insan ilişkilerinde belirli sorunlara sebep olan bir rahatsızlıktır.

Genel olarak ergenlik ve genç yetişkinlik dönemlerinde gelişmeye başlamaktadır. Hastalığın isminde geçen ve ‘Borderline nedir?’ sorusunun sorulmasına sebep olan kelimenin anlamı; “sınırda, belirsiz” şeklinde ifade edilebilmektedir.

Sınırda kişilik bozukluğu bulunan kişilerde; ani duygu durum değişimi ve kendilerinin nasıl birileri olduğu, hayattaki rollerinin ne olduğu ile ilgili kararsız düşünceler görülebilmektedir. Bunların sonucu olan bu kişilerin ilgi yerleri ve değerleri hızlı bir şekilde değişebilmektedir.

Borderline kişilik bozukluğu bulunan kişiler, olayları çok iyi ya da çok kötü şeklinde uçlarda görmeye meyilli olmaktadırlar. Bu kişilerin insanlar ile ilgili düşünceleri çok hızlı bir şekilde değişebilir. Bir gün arkadaş olarak görmüş oldukları birini ertesi gün düşman olarak görebilmektedirler. Bu sebeple sosyal yaşamda yoğun ve istikrarsız ilişkiler kurmaktadırlar.

Sık sık görülen belirtileri

· Birisi ile çok hızlı bir şekilde yakınlık kurma ya da kendinden uzaklaşacağını düşünmüş olduğu kişi ile hemen iletişimi kesmek şeklinde terk edilmekten kaçınan davranışlar sergileme,

· Aile, arkadaş ile yakın çevreyle alakalı olarak hızlı bir şekilde değişen aşırı sevgi ve nefret gibi uç duygulara sahip olma,

· Dengesiz ve bozulmuş olan benlik duygusu,

· Dikkatsiz araba sürme, aşırı ile mantıksız para harcanması, çok fazla yemek yeme, madde kullanımı, aşırı cinsel davranışlarda bulunma, kumar oynama şeklinde tehlikeli ve dürtüsel hareketler gerçekleştirme,

· Kendisine zarar verme,

· Tekrarlı bir şekilde intihar düşünceleri ya da girişimleri,

· Birkaç saat ile birkaç gün arasında devam eden ani ve yoğun duygu durum değişimleri,

· Sürekli bir biçimde boşlukta hissetme

· Uygunsuz ve yoğun öfke, öfke kontrol sorunları,

· Güven sorunu yaşama, öteki insanların niyetleri ile ilgili aşırı ve irrasyonel şüphecilik olarak sayılabilmektedir.

Hastalıkta görülen komplikasyonlar

· Sürekli işini kaybetme ya da iş değiştirme

· Eğitimini bitirememe

· Tutuklanma, hapse girme şeklinde hukuki sorunlar yaşama

· Çatışmalı ilişkilere sahip olma, evlilikte problemler yaşama, boşanma

· Kendisine zarar verme ve bu duruma bağlı bir şekilde hastane yatışı

· Yıpratıcı ilişkilerde yer alma

· Riskli davranışlar sonucunda plansız gebelik, cinsel yol ile bulaşan hastalıklar, trafik kazaları, kavgaya karışma şeklinde durumların içerisinde bulunma,

· İntihar etme girişiminde olma ve yaşama son verme olarak sayılabilir.

Hastalığın komplikasyonları oldukça ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Bu sebeple borderline hastalığı göz ardı edilmemesi gerekli olan bir hastalık olmaktadır.

Borderline hastalığı bulunan kişiler, diğer bazı ruhsal hastalıklar açısından da risk altındadır.

Bu hastalıklar:

· Depresyon

· Dikkat dağınıklığı/ Hiperaktivite bozukluğu

· Alkol, uyuşturucu bağımlılığı

· Travma sonrası stres bozukluğu

· Yeme bozuklukları

· Anksiyete

· Bipolar bozukluk

· Diğer kişilik bozuklukları biçiminde sıralanabilmektedir.

Borderline kişilik bozukluğunda tedavi

Borderline tedavisi, temel bir şekilde kişide görülmekte olan belirtilerin kontrol altına alınması ve hayat kalitesinin yükseltilmesi için yapılmaktadır. Tedavide en çok kullanılan yöntem psikoterapidir. Gerekli görüldüğü durumlarda psikoterapiye ilaç tedavisi de eklenebilmektedir.

İlaçlar, borderline tedavisi için çok fazla tercih edilmez. Fakat depresyon, duygu durum değişimi ve hastalık ile birlikte görülen mental hastalıkların iyileştirilmesi üzerinde ilaçlar kullanılabilmektedir.

Borderline kişilik bozukluğu olanlar ile yakın ilişki içerisinde bulunan kişiler de terapiden yarar görebilir.

<