Sağ Göz Seyirmesi Ne Anlama Gelir?
Göz seğirmesine halk dilinde türlü olumlu veya olumsuz anlamlar yükleniyor olsa bile, esas olarak göz kasları ile ilgili olan bir sağlık problemidir. Tıbbi ismi miyokimi olarak bilinen göz seğirmesi, göz kapağı kaslarının, genel olarak orbicularis oculi ismi verilen kasların, istemsiz bir şekilde tekrar eden spazmları yani kasılmaları olması durumu olmaktadır.
Oldukça yaygın şekilde görüldüğünden ötürü halk dilinde bir tıbbi problem olarak görülmemektedir, fakat uykusuzluk ya da yorgunluk dışında farklı göz hastalıklarının göstergesi olabilmektedir. Göz seğirmesi meydana gelen bireyler için durum belirgin bir şekilde görülse de, bazı durumlar içerisinde göz kapağı başka insanlar tarafından fark edilmeyecek şekilde hızlı seğirebilmektedir.
Göz seğirmesi genel olarak üst göz kapağı üzerinde görülmektedir. Fakat hem üst kapak üzerinde hem de gözaltı seğirmesi şeklinde görüldüğü vakalar da mevcutta bilinmektedir. Sağ göz seğirmesi ya da sol göz seğirmesi ile ilgili olarak belirgin bir farklılık gözlemlenmemektedir.
Sağ Göz Seyirmesi Ne Anlama Gelir?
Sağ ve sol göz seğirmesi durumları da aynı göz seğirmesi şeklinde olmaktadır. Yani gözün sağ tarafında ya da sol tarafında yaşanan göz seğirmesinin bir farkı bulunmamaktadır. İkisi de aynı sebepten ötürü olabilir ya da tedavisi için aynı yöntemler uygulanabilir. Sağ ve sol göz seğirmesi, göz kapağındaki kasların tekrar eden, istem dışı spazmı olmaktadır. Sol göz seğirmesi de yine aynı sebepten ötürü olmaktadır.
Sağ Göz Kapağı Seyirmesi
Nedenleri;
Göz seğirmesinin sebebi birey tarafından daima kolay bir şekilde belirlenebilir olmamaktadır. Çok ender durumlar haricinde daha ciddi bir problemin emaresi olmamasından ötürü genel olarak göz seğirmesinin nedeni araştırılmamaktadır.
Göz seğirmesinin başlıca nedenleri;
Yorgunluk,
Uykusuzluk,
Alkol, tütün ya da kafein kullanımı,
Alerjik reaksiyon,
Göz çevresinde meydana gelen enfeksiyonlar,
Güneş, rüzgar ya da toz şeklindeki çevresel etmenler,
Korneadaki çizikler,
Fiziksel efor,
Göz kapaklarının zorlanması, çarpma,
Göz tahrişi ve göz kuruluğunun oluşumu,
Sürekli ve ara vermeksizin filtresiz bilgisayar ekranının kullanılması,
Kullanılan ilaçlardan ötürü meydana gelen yan etkiler,
Stres.
Tedavi Yöntemleri
Göz seğirmesi birden fazla vaka türleri için birkaç gün ya da hafta içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Fakat bir iki hafta gibi bir süreden daha çok devam ettiği zaman olası sebeplerin belirlenmesi ve ortadan kaldırılması adına göz seğirmesinin düzelmesi için yeterli olabilmektedir.
Göz seğirmesinin ne tür zamanlarda ve hangi hareketlerden dolayı ortaya çıktığının not alınması, bu sebeplerin belirlenmesinde yardımcı rol olabilir.
Göz seğirmesinin sebepleri ile ilgili olarak stres, yorgunluk bir de kafein tüketiminin azaltılması, alınacak ilk tedbirler arasında yer almaktadır. Buna göre daha az kahve içilmesi, uykuya yeteri kadar zaman ayrılması, reçetesiz satılmakta olan suni gözyaşı damlaları ile göz kuruluğunu önlemek ve spazmlar başladığı zaman da gözlere sıcak bir bası uygulamak göz seğirmesinin düşmesine ve ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır.
Eğer göz seğirmesi alerjik bir sebepten ya da çevresel etmenlerden kaynaklanmışsa, bu alerjen maddeden ya da ortamdan uzak durulması etkili olacaktır.
Bununla beraber doktor tarafından reçeteli bir şekilde verilen birtakım ilaçlar kas seğirmesinin tedavi edilmesi üzerinde yardımcı olabilmektedir.
İyi huylu blefarospazm tedavisi için ise, doktorun vermiş olduğu reçete edilmiş olan birkaç ilaç türü bulunmaktadır. Fakat bu ilaçlar yalnızca geçici bir rahatlama sağlamaktadır.
Daha ağır seyri bulunan ve sorun olan iyi huylu blefarospazm vakaları için de tedavi amacıyla cerrahi müdahaleye gerek duyulması mümkün olmaktadır.