Migren Nedir? Migren Belirtileri Nelerdir?

Migren ağrısı, migren belirtileri ve migren hakkında merak edilenler.

Sağlık 06.08.2020, 21:11
Migren Nedir? Migren Belirtileri Nelerdir?

Migren Nedir?

Basit bir baş ağrısı olarak ifade edilemeyen migren aslen otonom ismi verilen sinir sistemi üzerindeki bir hastalık çeşididir. Bu hastalığa yakalananlarda atak olarak ifade edilen belirtiler görülmektedir. Atak geçiren bir hastada otonom sinir sisteminin işlevi geçici olarak aksamakta, damar ile sindirim ve dolaşım sistemleri işlevlerini kısa süreliğine yerine getirememektedir.

Atakların şiddeti, orta ve şiddetli olarak sınıflara ayrılmaktadır. Ayrıca atak sürecinin 2 saat ile 72 saat aralığında sürdüğü de gözlenmektedir.

Migren Belirtileri Nelerdir?

Bu tip bir rahatsızlığı bulunan hastaların büyük bir çoğunluğu, ataklar başlamadan hemen önce ağrı başlangıcını hissetmektedir. Motor bozukluk olarak ifade edilen olayın gerçekleşmesi, duyusal belirtilerin ortaya çıkması, konuşmada ya da görmede hafif kayıpların yaşanması, atak geleceğinin belirtisi olarak gözlenmektedir.

Ayrıca, hastalar kokuya ve sese ve de ışığa karşı büyük bir hassasiyet gösterirler. Vücutlarında genel bir halsizlik ve yorgunluk gözlenmeye başlar, tansiyonlarında düşüş ya da yükselme gözlenir ve kalp çarpıntı ritimlerinde artış olur. Göz önünde ışıklı noktaların gözlenmesi, baş dönmesi şikayetinin ortaya çıkması, konuşma güçlüğü çekilmesi, vücudun belli bölgelerinde karıncalanma ya da uyuşma başlaması, gerginlik durumunun ortaya çıkması ve anksiyete belirtilerinin gözlenmesi gibi hadiseler migren belirtileri olarak ifade edilmekte olup, direkt migreni işaret etmektedir.

Migren Ağrısı

Rahatsızlığı yaşayan hastalarda ağrı tipleri, zonklayan, sıkıştırıcı özelliği bulunan ya da yırtıcı olarak ifade edilen cinslerde görülmektedir. Şakak bölgelerinde, ense kısmında, genelde tek taraflı olarak görülen migren ağrısı alın kısmında ve başın bütününde de gözlenebilir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36