Menenjit Aşısı Nedir? Ne Zaman Yapılır? Menenjit Aşı Fiyatı Ne Kadar?

Menenjit aşısı fiyatı ne kadar? Bebeklerde Menenjit aşısı ne zaman yapılır? Bebeklerde menenjit asisi gerekli mi? Rota ve menenjit aşısı ne zaman yapılır? Menenjit aşısı kaç yılda bir yapılır? Menenjit aşısının yan etkileri nelerdir? Menenjit aşısı yan etkileri ne kadar sürer? Menenjit aşısı kaç gün ateş yapar?

Sağlık 05.11.2020, 13:15 05.11.2020, 17:36
Menenjit Aşısı Nedir? Ne Zaman Yapılır? Menenjit Aşı Fiyatı Ne Kadar?

Menenjit enfeksiyonun beyni ve aynı zaman da omuriliği çevrelemesi sonucunda zarın şişmesine yol açar. Beyin etrafında yer alan zarın iltihaplanması olarak bilinen menenjit genellikle her yaştan olan çocuğu ve yetişkini etkiler.

Genellikle menenjitten korunmak için aşı olmak gerekir. Bu gibi aşıların dozunu doktor belirler. Bazı durumlar da 1 doz bazı durumlarda da 2 doz kullanmak yeterlidir. Herkes için farklı dozlar uygulanır. Genellikle herhangi bir yan etkisi de bulunmayan bir aşıdır.

Menenjit Belirtileri

Menenjit bir bakteri olarak bilinir. İnsanların kanına girer ve zamanla çoğalır. Aynı zaman da hızlı bir şekilde organ yetmezliğine de yol açan. Belirtiler ise birkaç saat içerisinde başlar. Eğer hemen tedaviye başlanmazsa hasta genellikle kaybedilir. Menenjit hastalığının belirtileri arasında genellikle ateş, ciltte solma, baş ağrısı, kusma gibi çeşitli belirtiler olur.

Birçok kişi de farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Menenjit her yaştan kişileri etkiler. Genellikle 2 yaş altı bebeklerde menenjit daha gizli bir şekilde görülür. Bazı durumlar da çocuklar da çok fazla belirti vermez. Menenjit solunum ve damlacık yolu ile bulaştığı için kalabalık yerler de salgına da neden olabilir. Bu nedenle bu gibi hastalıklar olduğu zaman mutlaka belirtileri olduğu zaman doktora başvurmak gerekir.

Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Genellikle doktor tarafından uygun görülen ve yakın teması bulunan kişiler de antibiyotik uygulanır. Menenjit aşısı daha çok bizim ülkemizde risk gruplarında uygulanır. Rutin aşı yapılan takvimler de yer almaz. Daha çok hac ziyareti yapacak olan kişiler de ve asker olan kişiler de yapılan bir aşı türüdür.

Son dönemler de ise hacca giden kişilerin gittikleri ülke de çok fazla kişinin olması nedeniyle menenjit aşısı yaptırılmaya başlandır. 9-23 aylık olan bebekler de 3 ay arayla yapılan bir aşıdır. 2 yaşından 11 yaşına kadar ise sadece tek biz doz olarak uygulanır. Kas içine enjekte edilecek şekilde yapılır. Hiçbir şekilde deriye uygulanmaz.

Menenjit Aşısının Yan Etkileri

Menenjit aşısı çok fazla yan etki uygulamayan bir aşıdır. Ancak bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı kişiler de alerjik etki yaratacağı için kızarıklık gibi durumlar da yapabilir. Ancak bu gibi durumlar da genellikle doktorun vereceği bir ilaç bu durumu etkiler.

Bu nedenle aşı olan kişiler herhangi bir sorunla karşılaştığı zaman beklemeden doktora başvurmalıdır. Böylelikle daha kısa süre içerisinde de müdahale edilmiş olur.

Menenjit Aşı Fiyatı

Aşı fiyatları genellikle aşıdan aşıya değişiklik gösterir. Aşı fiyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için doktordan bu konuda bilgi almak gerekir. Bazı aşılar sigorta güvencesi altında olduğu için karşılayabiliyor. Bu konuyu mutlaka hastaneye sormak gerekir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12