Manda Sütü Kaç Gün Dayanır?

Manda sütü hakkında bilgi almak isteyenler için bilgiler paylaştık.

Sağlık 02.10.2020, 13:17 09.12.2020, 23:28
Manda Sütü Kaç Gün Dayanır?

Manda sütü inek ve keçi sütüne nazaran oldukça değerli olan bir süttür. Hem kalite olarak, hem de insan sağlığına olan faydalarını saymakla bitiremeyiz. Manda sütü aldığı iseniz ve belli bir süre kullanmayacaksanız, manda sütünü muhafaza etmenizin bazı kuralları vardır. Bu kurallara uyduğunuz müddetçe, elinizde bulunan manda sütünü daha uzun süreli muhafaza edebilirsiniz.

Manda sütünü sütçüden çiğ olarak alabileceğiniz gibi, pastörize şekilde kutu halinde de alabiliyorsunuz. Bu iki şekilde alınışın raf ömrü arasında farklılıklar bulunur. Hiç bir zaman çiğ aldığınız süt ile kutu halinde olan sütün dayanma günü aynı değildir. Her zaman için çiğ olarak almış olduğunuz sütü ilk önce kaynatmalı ve sonrasında soğuduktan sonra buzdolabında kullanmak için saklamanız, size uzun süre sütün dayanmasını sağlayacaktır.

Manda Sütünü Nasıl Muhafaza Etmelisiniz?

Manda sütü zengin bileşimi olan ve oldukça değerli bir süt çeşididir. Beyaz altın olarakta adlandırılan manda sütünün dayanma süresi ise, inek sütüne göre daha uzundur. Daha yağlı olan ve protein açısından daha zengin olan manda sütü, buzdolabında muhafaza edilmelidir.

Muhafaza işlemini ise şu şekilde yapmalısınız.

Peynir veya tereyağı yapımı için manda sütünü kullanmak istiyorsanız, iyice kaynatmalı ve soğuttuktan sonra buzdolabına koymanız gerekiyor.

Eğer yoğurt olarak manda sütünü kullanacaksınız, sütü çiğ olarak alın ve sonra kaynatın. Kaynattıktan sonra ılımasını bekleyin ve sonra sararak mayalayın. Mayalanan ve yoğurt olan sütü ağzı açık şekilde buzdolabında muhafaza edin.

Muhafazası inek sütü gibi olan ve saklama koşullarında pek fark olmayan manda sütü, diğer sütlere göre daha dayanıklıdır ve uzun sürelidir.

Manda Sütünü Hangi Şekilde Saklamalısınız?

Manda sütünü çiğ olarak aldıktan sonra, ister kaynattıktan sonra isterseniz de kaynatmadan buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Yalnız yaz aylarında çiğ olarak aldığınız sütü çok fazla dışarıda bekletmeyin. Ağzını kapalı bir şekilde muhafaza edin ve yoğurt için kaynatma zamanı istediğinizde bir an önce kaynatın ve içerisindeki faydalı olan bileşenler ölmeden yoğurt haline getirin.

Manda Sütünün İçerisindeki Bileşenler

Manda sütü inek sütüne nazaran daha beyaz renkte bulunur. Bunun nedeni ise, karoten renkte olan pigmentin bulunmamasından dolayıdır. İçerisinde insan vücuduna faydalı çok sayıda bileşen bulunuyor.

Bu bileşenler şunlardır.

  • %4 protein
  • %7 süt yağı
  • %5 laktoz
  • %8 kül
  • %17 kuru madde
  • %77 kazein

gibi bileşenlere sahiptir.

Manda Sütünün Kullanılması Hakkında

Manda sütünün kullanım alanı oldukça geniştir. Özellikle tereyağı ve kaymak yapımında önemli olan manda sütü oldukça kaliteli ürünleri ortaya çıkarıyor. Bunların dışında ise peynir yapımında önemli bir yer tutan manda sütü, mozeralla peynirinin yapımında en çok kullanılan süt türü olarak kullanılıyor.

Manda sütünden yapılan tereyağı hem lezzet olarak kaliteli, hem de besleyici özelliği ile ön plana çıkıyor. Manda sütünden yapılan peynir ve yoğurt gibi ürünlerin dayanma süresi de diğer sütlerden yapılan ürünlere göre daha uzundur ve raf ömrü daha çoktur.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36