Manda Sütü Faydaları Nedir?

Manda sütünün faydaları ve zararları nedir? Manda sütü astıma iyi gelir mi? Manda sütü nasıl kaynatılır? Manda sütü bebeklere verilir mi?

Sağlık 02.10.2020, 18:47 09.12.2020, 23:29
Manda Sütü Faydaları Nedir?

Manda sütü diğer hayvan sütleri arasında besin ve enerji değeri en yüksek olandır. Bu nedenle de manda sütü ve yoğurdu günümüzde oldukça sık tüketilmektedir. Manda yoğurdu evde yoğurt yapanların yanı sıra az da olsa birçok marka tarafından üretilmektedir. Günümüzde ülkemiz ve dünya ülkelerinde doğal beslenmenin öneminin anlaşılması, insanların hazır gıda nedeni ile rahatsızlanması evde yoğurt yapmayı da arttırmıştır. İnek, koyun, keçi ve manda sütünden yoğurt yapmak popüler hale gelmiştir.

Manda sütü;

-Kalsiyum açısından en yüksek süt türüdür,

-Doğal olarak oluşan bir antibiyotiktir,

-Sindirim sistemi ve bağırsaklara oldukça yararlıdır, içeriğindeki maddeler ile probiyotiktir,

-Göz sağlığına faydalı A vitamini gibi vitaminler içerir,

-içeriğinde bulunan laktoz vücudun her alanına yararlıdır,

-Çocukların gelişiminde içeriğindeki besinler nedeni ile faydalıdır.

-İçeriğinde bol miktarda protein ile ete eş değerdir,

-Kalp sağlığına yararlıdır.

Manda Sütünün Önemi

Manda sütü içeriğinde kırmızı ete eşdeğer bir protein deposudur. Bu sebeple ki manda sütü içek ya da yoğurdunu yemek et yiyemeyenler için idealdir. Kalsiyum açısından da oldukça zengindir. Kemiklerin güçlenmesi için birçok faydalı madde bulunduğundan çocuklarında manda yoğurdu yemesi gereklidir.

Günümüzde dünyanın birçok ülkesinde meydana gelen organik beslenme sonucu evde birçok besin maddesini üretmek mümkündür. Ekmek yapmak gibi yoğurt yapmak da sıklıkla gerçekleşmektedir. Birçok evde artık ev yoğurdu oldukça yaygın hale gelmiştir.

Manda Yoğurdu Nasıl Yapılır?

Manda yoğurdu evde yapmak için 1 litre süt ya da daha fazlası derin tencereye konulur. Ardından ocakta kısık ateşte süt kaynatılır. Süt kaynaması ile birlikte köpüğü alınır. Köpük alınması sonrasında tencere ılımak üzere kenara alınır. Ilıması sonrasında ise bir tatlı kaşığı ya da süt 1 litreden fazla ise biraz daha fazla önceden mayalanmış manda yoğurdu maya olarak eklenir. Bu ekleme aşamasında mutlaka maya dağılsın diye karıştırma işlemi yapılır.

Mayalama işleminde manda yoğurdunun kullanım zamanı geçmemeli tadı bozulmamalıdır. Mayayı iyice karıştırdıktan sonra üzerine ince bir tülbent ardından da tencere kapağı kapatılır. Tencere mutlaka bir örtü ile sarılır. Sıcak olması sağlanır. Ardından sabit bir yere bırakılır. 4 saat sabit şekilde bekledikten sonra ise sarılan örtü açılır. Mayalanan manda yoğurdu buzdolabına konulur. 24 saat buzdolabında bekletilir. Bu bekleme ardından 10 gün içerisinde manda yoğurdu tüketilmelidir. 10 günden üzün süre geçer ise yoğurt küflenir ve bozulur.

Manda Yoğurdunun Faydaları

Yoğurt sütten yapılması nedeni ile yoğun bir şekilde kalsiyum içermektedir. Bu içerik aynı zamanda yağ yakımını da arttırır. Hızlanan yağ yakımı zayıflamayı da sağlar. Potasyum, fosfor, iyot, çinko, A, E, ve B vitamini içermektedir. Kalp damar hastalığına karşı güçlü bir koruyucudur.

Probiyotik içeriği nedeni bağışıklığı güçlendirir. Bağırsağı doğal florasını hastalıklara karşı korur. Her tülü organizmaya karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36