Korona ile grip arasındaki ne gibi farklar bulunuyor?
Soğuk havaların etkisini göstermesi ile beraber grip vakalarında yükselişler gerçekleşiyor.
Korona ile grip arasındaki ne gibi farklar bulunuyor?
Soğuk havaların etkisini göstermesi ile beraber grip vakalarında yükselişler gerçekleşiyor. İki hastalığın belirtileri oldukça benzediğinden ötürü uyarı yapan uzmanlar korona ve grip arasında bulunan farklılıkları anlattı. Koronada koku ve tat kaybı şeklindeki belirtiler bulunuyorken, gripte böyle bir semptomun görülmediğini ifade eden uzmanlar aynı zamanda gribin mevsimsel bir grip olduğunu da özellikle ifade etti.
Maske, mesafe ve hijyen kurallarının ihlal edilmesi sebebiyle grip vakaları geçen seneye oranla yüzde 40 yükseldi. İki hastalığın belirtileri çok benzediğinden ötürü vatandaşlarda hastalığın grip mi yoksa koronavirüs mü olduğu ile ilgili kafa karışıklığı yaşandı. "Korona ve grip nasıl ayırt edilir?" sorusunu uzmanlar cevapladı
"Koku ve Tat Kaybı Gibi Belirtiler Varsa Korona Olabilir"
Doç. Dr. Nevin İnce, "Grip genellikle sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında, özellikle mevsim geçişleri başladığında sık görülen solunum yolu sekresyonları ile bulaşan viral bir hastalık olmaktadır. İnfluenza virüsünün sebep olduğu grip hastalığının belirtileri, virüsün vücuda girmesinin ardından yaklaşık iki-üç gün içinde ani bir şekilde ortaya çıkar. Grip olan kişide ateş, halsizlik, üşüme-titreme, yorgunluk, baş ağrısı, kas bir de eklem ağrıları gibi şikayetler oluşabilir. Ateş, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, nefes darlığı ile beraber tat ve koku kaybı bulunuyorsa koronavirüs olabilme ihtimali yüksektir. Bu durumda PCR testi önerilmektedir. Koronavirüs aşısı grip hastalığına karşı koruyuculuk sağlamadığından ötürü, riskli grupta yer alan hastaların grip aşısını da yaptırmaları önerilmektedir." Şeklinde konuştu.
"Grip Kışın, Koronavirüs Her Mevsim Olur"
Koronanın mevsim tercihinin olmadığını ifade eden Prof. Dr. İftihar Köksal "İnfluenza, mevsimsel grip türüdür. Kış mevsiminde salgınlara sebep olur. Koronavirüs ve grip virüsü birbirinden farklı virüslerdir. Ancak ortak özellikleri bulunur. İkisi de solunum yollarını tercih etmektedir. Ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, halsizlik şeklindeki sistemik belirtilerin yanında şiddetli boğaz ağrısı, boğazda yanma, kuru öksürük şeklindeki belirtilere sebep olmaktadır. Ancak artık bu iki hastalığı birbirinden ayırt edebilmek kolay olmayacak. O sebeple grip misiniz, koronavirüs müsünüz, anlaşılabilmesi için bir sağlık kuruluşuna başvuru yapılması gerekmektedir. Grip aşısı ve koronavirüs aşısı birbirinden bağımsız aşılar olmaktadır. Her iki aşının da ayrı ayrı yapılması gerekmektedir. Bu aşılar aynı gün yapılabildiğinden ötürü farklı günlerde de yapılabilir." Şeklinde konuştu.
"Maske ve Mesafeye Dikkat Edilmeli"
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan da grip olan vatandaşların sayılarının yüzde 40 oranında yükseldiğini belirterek, "Maske kullanımı düştüğü, mesafe ve hijyene gerekli olan önem verilmediğinden ötürü gerçekleşti artış. Grip aşısını 65 yaş üstü ve risk grubundakilerin daha erken yaptırması gerekiyor. Bakanlığın tanımlamaları bir an önce yapmasını bekliyoruz." Sözlerini kullandı.