Kış Sebzeleri Hangileridir? Kışın Hangi Sebzeler Ekilir ve Hangileri Yenilir?

Kışın bağışıklık sisteminin daha güçlü olması gerekmektedir. Bunun için de beslenmeye dikkat edilmelidir. Kışın ne yenir? Kış sebzeleri hangileridir?

Sağlık 22.08.2020, 19:54
Kış Sebzeleri Hangileridir? Kışın Hangi Sebzeler Ekilir ve Hangileri Yenilir?

Küçük bir bahçesi, tarım arazisi ya da tarlası olanlar, hobi bahçesi ve toprakla sık sık iç içe olmayı sevenlerin sürekli aklını kurcalayan bir soru kış aylarında hangi sebzeler ekilir sorusudur.  Bu sorunun cevabı ise şöyle:

Hangi Ayda Hangi Sebzeler Ekilir?

Türkiye genelinde hava ılıman bir iklime sahip olduğu için belirli aylarda belirli sebze ekim ve dikimleri gerçekleştirilir. 

Aralık ayı için

Aralık ayı içerisinde marul dışında herhangi bir bitki için Ekim ve dikim işlemi önerilmemektedir.

Ocak ayı için

Fidelenecek olan sebzeler;  ıspanak, marul ve kıvırcıktır.  Bu bitkiler Ocak ayında küçük kasalara ekilmekte ve sonrasında toprağa aktarılmaktadır.  Ocak ayının soğuk olmasından dolayı kasaların içinde fidelenen tohumlar ılık ve kapalı bir ortamda koruma altına alınmalıdır.  Sıcaklık çimlenmeyi hızlandıran bir faktördür.  Direkt olarak toprağa ekilecek olan tohumlar ise;  bezelye ve ıspanak,  fidelemesi gerçekleşen marul ve kıvırcık tohumlarıdır.

Şubat ayı için

Şubat ayında soğuk geçtiğinden dolayı sebzeler yine kasalar içerisinde fidelendirilir.  Kasalar yine kapalı şekilde ve ılık bir ortamda saklanır.  Direkt olarak toprağa ekilecek olan tohumlar roka, havuç ve kişniştir.  Toprağa aktarılacak olan fideler ise ıspanak,  marul,   pancar kıvırcıktır.

Mart ayı için

Mart ayı ekim ve dikim işleri için en doğru zaman olarak bilinir.  Fidelenecek olanlar;  biber, domates, salatalık, patlıcan,  marul,  pancar,  kabak bitkileridir.  Direkt olarak toprağa ekilecekler ise havuç, soğan, kişmiş, nohut, maydanoz ve patatestir.  Ekilmiş ve fide haline gelmiş toprağa aktarılması gereken fideler ise;  ıspanak, marul ve pancardır.

Görüldüğü gibi kış aylarında belirli bitkilerin ekim ve dikimi gerçekleştirilmektedir.  Sınırlı sayıda tohumlar kış ayında yetiştirilir çünkü çevre koşulları,  iklim sıcaklık tohumlar büyümesini etkilemektedir.  Sayılan fideler ve tohum ekimi genellikle Akdeniz ikliminin daha fazla hakim olduğu bölgelerde geçerlidir.

Bir tohum önce ekilir,  fide haline geldikten sonra toprağa aktarılır.  Toprağa aktarılan tohuma dikkat edilmesi ve bitkinin cinsine göre sulama işleminin yapılması ya da yapılmaması,  salatalık gibi bitkilerin mantar üretebileceğini den dolayı özellikle yapraklarına su değdirilmemesine dikkat edilmelidir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12